Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кубчето на Бойко
Тодор Божилов - 30 Септември 2009
Как ще се подреди пъзелът Пловдивски панаир? Пак не стана ясно.
Тодор Божилов
Тодор Божилов

На откриването на есенния панаир в Пловдив премиерът Бойко Борисов предвидимо не се справи с новия пъзел, подреден от унгарския изобретател Рубик. Простено му е, все пак на първи опит никой не би успял. Неуспехът му обаче така или инак стана основен акцент  в репортажите от откриването на изложението. Но същото щеше да се случи и при обратната развръзка и щеше да е поднесено с още по-силен апломб.

 Не в това е бедата, не във фигурките на Рубик. Те са  занимание за свободното време. Но пред държавния ръководител са насипани картончетата на много други едни пъзели, чието сглобяване занимава мнозина. Поне за два от тях в понеделник в Пловдив той трябваше да даде знак, че знае алгоритъма за подреждането им - съдбата и бъдещето на единственото национално бизнесизложение, каквото е Пловдивският панаир, и бъдещето на АЕЦ-а в Белене - също единствен, и също национален проект.

 Премиерът посрещна като дължими овациите на възрастни пловдивчани, дошли да го видят на живо на трибуната пред централния панаирен вход , и след това в свръхкраткото си приветствие към организаторите и участниците в изложението реши да избере тях като адресати на посланието си: Пловдивският панаир щял да си остане ... пловдивски.

 Последваха аплодисменти, белокосите пловдивчани се радваха, че името на града им е в най-близката на любимеца им лексика, подредили се като за парад местни бизнесмени викаха "Браво".

 И в този ажиотаж никой не разбра като какво все пак ще се случва с панаира. Той де юре е частен след влизането на Георги Гергов във фирмената структура. Притежателят на ЦУМ и голям хотелиер обаче държи основния пакет чрез смесеното си дружество с пловдивската община, което знайно е как бе създадено. 

 И така: панаирът, като остане със същата собственост, на общината ли ще снася, дето досега не е видяла и пукнат лев от него, или на едноличния му собственик Гергов, който чинно стоя до Бойко Борисов и закачливо се усмихваше, когато той обеща адресът за най-авторитетния преглед на българския бизнес да започва с код 4000? Именно Гергов зададе този мотив във вестникарско интервю, след като бе погнат от новата власт. Опитвайки се да спечели на своя страна пловдивчани, Гергов призова, ако панаирът ще бъде местен в София, да му бъде казано в прав текст, той разбирал бързо.

 Така че виковете "Браво"  пред панаирното градче и ентусиазираните аплодисменти бяха всъщност за кореспонденцията зад кадър Гергов- Борисов, в която мотивът "Местят Пловдивския панаир в София" бе зададен от настоящия панаирен стопанин в споменатото интервю.

  Аплодиран бе по същество един диалог между Борисов и Гергов, който очевидно е започнат /церемонията по откриването на панаира закъсня с 20 минути/, но не се знае как ще завърши. Картончетата в пъзела на панаирния шеф са назначаването на ген. Богомил Бонев за изпълнителен директор на изложбения център /близък до Генерала/ и оферирането за продажба на черноморския комплекс "Слънчев ден" пред Валентин Златев /основен спонсор на ГЕРБ/. Каква фигура ще се оформи от това, знае само Бойко Борисов. Ако изобщо знае. Защото на пряк журналистически въпрос какво ще се предприеме за възстановяване на мажоритарното държавно участие в панаирното дружество, той отговори, че каквото е трябвало, е направил.

 Не по-ясен бе и за "Белене" след разговорите си на панаирна територия с хора от германската RWE, която е единственият ни партньор, заявил интерес към обекта. След срещата му в панаирния офис на фирмата се чу само, че предишното правителство било похарчило грешни пари, преди дори да са известни финансовите рамки на начинанието.

  Ако се подмине този упорито използван от новите властници мотив, от пъзелите пред премиера остават само омешани картончета. Дано им знае местата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.