Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Когато глупостите ни вълнуват повече от важните неща
29 Септември 2009
За футболната афера се говори навсякъде, за политико- енергийната- почти никъде
Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев

След посещението на руския енергиен министър в България темата АЕЦ "Белене" заглъхна. Затова пък на преден план излезе темата за фалшивия трансфер в Русия на четирима български футболисти.

Два мистериозни сюжета с българско и руско участие се разиграха паралелно във времето преди десетина дни. В единия някой успя да убеди ръководството на българския шампион, че руският шампион иска веднага да купи четирима футболисти. Въпреки че в цяла Европа така нареченият трансферен прозорец е официално затворен. И футболистите бяха спешно изпратени в Москва, въпреки че им предстоеше мач с "кръвния враг" ЦСКА. Там бяха посрещнати, настанени в скъп хотел, и, както си му е ред, подложени на подробен медицински преглед. След което "купувачите" изчезнаха точно навреме, за да не могат играчите да се приберат в София за безславно загубения мач.

Докато се разиграваше тази мистерия, в София "на крака" дойде руският министър на енергетиката. Всичко предвещаваше, че го чакат трудни преговори. В решителното си разграничаване от своите предшественици новите български управляващи бяха замразили съвместните енергийни проекти и с поредица силни изявления за рисковете пред "ненужната" ни АЕЦ "Белене" бяха заели мъжествената поза на защитници на националните интереси.

След два-три часа разговори обаче от позата не остана нищо. Гостът доволен обяви, че сътрудничеството ще продължи и че за трите проекта въпросът "да бъдат или да не бъдат" не стои. "Мислим по един и същи начин", каза пък българският министър, благосклонно подкрепен от премиера. И двамата дадоха да се разбере, че проектите ще ги бъде, включително АЕЦ "Белене".

"Кой е убиецът?"

Двата сюжета, естествено, предизвикват куп въпроси. Първо, кой и с каква цел организира фалшивия трансфер? Дали играчи във футболното тото, или жадните за мъст вечни съперници? Или пък всичко е инсценирано от самите жертви на измамата? И второ, какво промени българската позиция за „Белене”? Дали заплахата с неустойки? Или шантаж с доставките на руски газ и ядрено гориво? Или пък всичко е било театър за преразпределяне на благата по предстоящото "усвояване" на милиарди?

Обикновено в криминалетата основният въпрос - "Кой е убиецът?" – задължително получава отговор. В нашия случай вероятно никога няма да научим отговорите на горните въпроси. За което до голяма степен сме си виновни самите ние.

Несъразмерен интерес

За това говори удивителната несъразмерност в обществения интерес към двата сюжета. Вече десетина дни футболната афера се обсъжда неуморно по улици, кръчми и медии. За нея имат мнение, вълнуват се и говорят почти всички. За политико-енергийната афера не говори почти никой.

Вярно, че футболът е световна краста, че по принцип, особено в кризисни моменти, жълтото и забавното събират повече публика от сериозното. Вярно е и, че сама по себе си историята с трансфера е любопитна. И все пак... В единия случай става дума за няколко милиона. В другия – за милиарди евро. От гледна точка на футболните стандарти, в единия случай става дума за мимолетен епизод с треторазредни играчи. От гледна точка на общия, на всички ни, на децата и внуците ни интерес, в другия случай става дума за първостепенен въпрос с десетилетен ефект.

Трудно е да се каже защо в България важността на проблемите често пъти е обратнопропорционална на обществения интерес към тях. Вероятно е въпрос на информиран избор и на независими медии. Със сигурност обаче, общество, в което ценностите са до такава степен объркани, не го чака добро. Докато глупостите ни вълнуват далеч повече от важните неща, всеки ще ни баламосва както си поиска, а в живота и държавата ни нещата ще са с главата надолу.

 Ясен Бояджиев DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
30 Sep, 2009 | 14:44

никога българите не са били така тежко заробени - ТОТАЛНО!!!
никога 4ифутите не са притежавали такава огромна власт...и само арабите се осмеляват да им се опълчат. Дано поне руснаците успеят да ги натикат в ку4и гъз

vulgar
30 Sep, 2009 | 10:10

ама моля Ви, Бояджиев, стига с изтъркания блъф " държавата НИ"- ТЯ НЕ Е НАША... на българите!!! Тя е 4ифутска с изпълнители - комунягите, ТОЧКА.

Господин Гюров
29 Sep, 2009 | 18:32

Още в началото, когато новоизбраното правителство започна да се пъчи и да говори как ще спре съвместните енергийни проекти с Русия, руснаците писаха, че новите правителства обикновено така и правят - след което се договаря с тях кои са "правилните" фирми, дето ще усвояват средствата, и възраженията по магически начин изчезват.

Демек, нищо ново под слънцето...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.