Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Психогаври на живо или що за хора щъкат по улиците
Веселина Божилова - 19 Септември 2009
СЕМ се усъмни, че "Цената на истината" не отговаря на добрите нрави

Новото риалити шоу на Нова телевизия „ Цената на истината”, честно рекламирано, впрочем, точно с подобни откъси от чужди издания, нахлу в ефира и помете и последната ни надежда. В смисъл, че ни управляват идиоти, обаче ние отдолу сме си наред.
 
 Как са ги подбирали на кастинга тези участници, не знам, но още в първите няколко броя публиката бе скандализирана. И има защо. Наглед нормални, обикновени хорица изведнъж започват да ръсят такива тайни, че редовните звезди на жълтото пространство буквално помръкнаха. А зрителите, в голямата си част, взеха да се озъртат подозрително на улицата, защото знаеш ли кой какви скелети крие в гардероба си. И кога ще ги извади и ще ти ги натика под носа.

 Българският зрител, от един редовен скромен човек, който не толкова отдавна гледаше телевизия до полунощ и си лягаше с националния химн, внезапно израсна в последните години до същество, способно за слава и пари да се преобърне с хастара наопъки, да залее всеки, готов да го слуша, с безкрайни интимни подробности за личния си живот, да се направи дори на чудовище, стига да попадне на екран. Какво стана с пословичната ни народопсихология? Че народът се чалва прогресивно, е ясно, има и защо. Но вместо да се раздвижи бизнесът на психотерапевтите, ролята поеха телевизионните продуценти и...разказаха играта на хората докрай.

 Рекламният пазар у нас е един, а телевизиите са много. Когато от едната страна стоят хора, готови буквално на всичко, за да се качат на по-високо място в рейтинга, а от друга- зрители, жадни да спечелят за нула време сериозни пари, работата е ясна.

Резултатът- скандален. Ако телевизиите все пак са ми ясни, не ми е ясно какво се случва с близките на хората, които публично разголват душата си. И с тях самите. Тук още нямаме кой знае какви примери за поражения, но от други страни, които водят по време с подобни предавания, идват разни новини за самоубили се след излъчването участници...Дано съм лош пророк, но при такова натягане все нещо някъде ще се пропука. И дано поне си струва парите...

 Впрочем СЕМ взе отношение в понеделник към предаването „Цената на истината” и описанието на срещата е много интересно. Мило някак. Какво точно пише в сайта на СЕМ?
 
 След среща на представителите на институцията с ръководството на Нова, бил обсъден форматът на предаването и опасността от НЯКОИ/!/ нарушения на принципите на телевизионната дейност в частта им за добрите нрави. Било обсъдено ВЪЗМОЖНО преместване в по-късен час от 22.00 примерно. За да опазят физическото и психическото здраве на малолетните и непълнолетните. / какво общо има физическото здраве, ама на/.

 В замяна на тези забележки Нова телевизия изразила готовност да постави в ефир дискусия за ролята на родителите по отношение на достъпа на децата до медиите, както и за активен диалог родители- деца.
 
 С една дума, родителите ще бъдат виновни, че по Нова телевизия показват хора извън себе си...В крайна сметка, след като всичко разгледали, пак не решили да преместят предаването в по-късен час, а решили да продължат да го разглеждат...Накрая пише, че срещата била преминала в дружелюбен конструктивен диалог.

 В последното изобщо не се съмнявам. Както и в това, че в Нова телевизия силно недолюбват децата. Малко ли се оправдаваха с тях по време на Биг и Вип брадърите, сега пак децата виновни, че гледат...Последният извод не ми връзва с новия профил на телевизията като женска, но то вече кое с кое се връзва изобщо...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Кокалак
23 Sep, 2009 | 16:52

В последно време все по-трудно ми е да гледам телевизия.Нямам кабелна и се "радвам" само на трите ефирни.Върволиците от реклами все пак могат да се преглътнат като се използва времето за някоя бърза работа(до тоалетната ,да се погледне и разбърка яденето или няколко думи по телефона ,ако се налага нещо).Тези неспирни сапунки са кошмар а за капак се пръкнаха и стадо турски...Защо няма свясни игрални филми или научно популярни .Предавания за пътешествия и чужди страни ,истинска скрита камера например от полицейските,за загадките на науката или историята , филми за живата природа и за красотите на Земята... Предлагат се непрекъснато тъпи реалита или интервюта с толкова ограничени хора които трудно бих издържал дори на градус в кръчмата.Последната помия уж за истината направо е кошмарна - няма значение колко са платили за нея .Не разбирам какво развлечение може да прави на зрителите да гледат как някой е готов да говори всякакви гадости за себе си за да получи пари .Много по-весело щеше да е ако се замерят с торти.Подобни предавания са унижение не само за участниците а и за цялата ни нация - не всички сме пропаднали и алчни за пари боклуци.

vulgar
23 Sep, 2009 | 11:48

ганио, да ти го таковат 4ифутите

Бай ви Ганя
22 Sep, 2009 | 17:56

Vulvar, ти едно си знаеш нали?

vulgar
22 Sep, 2009 | 16:54

независимост...българска?! Що е то? Я да погледнем откъм телевизионните психогаври и пр. В Гърция гледаш и слушаш предимно гръцко...особено що се отнася до музиката, в Турция - турско, в Сърбия - сръбско... А КАК Е У НАС??? За всички е ясно,че българското е на последно място!!! А което е ОЩЕ ПО - СТРАШНО.....опитват се да ПОДМЕНЯТ СЪЩНОСТТА на българския, велик фолклор, с лайняните,псевдо-музикални / КАЛНИ/ ИЗПРАЖНЕНИЯ на назначени духовни ПРЪДЛЬОВЦИ,целящи да вмиришат духовното пространство на българите,да отдалечат младите от българщината, да деморализират обществото. Извод : България НЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ!!!

vulgar
22 Sep, 2009 | 15:13

все по-обуначващия се милен цветков казва : "сменяй канала"...Само че забравя дето ЦЯЛАТА КАНАЛИЗАЦИЯ ВОНИ!!! Наистина само малко новини, спорт,музика...и то избирателно...4ифутизъм и всякаква 4АЛГА!!!

Бай ви Ганя
22 Sep, 2009 | 10:03

Ми защо ги гледате, бе, тъпунгери?
Не е луд изяждащият зелника, нали помните...
Народ от малоумници какво ще даде - гений?
Все някой друг ни е виновен:

Караме като изоглавени, пияни, с потрошени МПС-та и се избиваме както и комунисти след 9-ти не са ни клали - виновни са ни турците, мангалите и най-паче юдеите.

Работим като рязани анадолци - ден да мине друг да дпйде, после - що нЕма пари. Виновни са гореизброените, разбира се.

Мързи ни да мислим и гледаме всички отврати по всички ТВ-та, и учстваме биля. Ни да сме си виновни? Никогиш!

Пак от леност мисловна и физическа си избираме на всеки 10 години комундетата и после пак пцуем каруцарски мръсните мангали, турци и чифуте, защото те пускат бюлетините вместо нас, или пък ИЗОБЩО НЕ ГЛАСУВАТ...

Поради подобни причини вие, тъпунгери, гледате и всички турски сериали и плачете се тях. Ама глупости, моля ви се, това не сте ВИЕ, това са турците, мангалите и най-паче юдеите във вас.

ТЪПАНАРИ! РЕВЛИВИ ТЪПАНАРИ!

бай Пешо
21 Sep, 2009 | 10:05

Промиват ни мозъците до дъно.

гегдсгдс
21 Sep, 2009 | 01:04

Чудно шефът на сем господин Папионко Лозанов, като е женен за дъщеря си (спокойно може да му е дъщеря) от къде набра смелост да упреква другите :))

Багратион Пети
20 Sep, 2009 | 21:58

Съгласен съм с авторката. Постмодерният ракурс на съвремието достигна крайните си проявления в БГ телевизията. Затова все по-често гледам каналите "Дискавъри", "Хистъри", "Холмарк", "Нат гео" и пр. Лошото е, че си развяват гагата разни глупави продуценти, които третират зрителите като стадо, сбирщина. Мислят за хрората като за тубва тъпанари, от които да печелят мангизи. Знам какво говоря. Казах.

муспи
20 Sep, 2009 | 21:19

А Мадона е доволно от българската телевизия - къде по добра от американската! - Защото, - казва Соломон&Паси - българите за няколко десетилетия задминаха тези дето са обучавани столетия. Както казва вашия, макар и доста фашизиран писател - "Не дай боже сляпо да прогледне". Ние със симпатии тледаме на българския народ, той още не си е разкрил ромския потенциал, още живее доста розкошно - къщи, мебели, яде от чинии. Когато си освободи културата от този баласт и на зъболекар тръгнат само 10%, тогава ще прави чудеса а чалгата ще я нарича кънтри.

мм
20 Sep, 2009 | 11:44

На мен предаването ми харесва.Живота трябва да се показва такъв какъвто е; в цялата му низост, а не да рисуваме розови краски.Не живеем по времето на комунизма няма и да живеем.

informiran
19 Sep, 2009 | 20:26

Четете книги, не гледайте ТВ, сериозни книги. Избора си е ваш. Мога само да препоръчам книга писана през миналите десетилетия, сюжета на която се реализира, бавно, но славно, пред очите ви: НИКОЛА НИКОЛОВ - ТАЙНИТЕ ПРОТОКОЛИ. Отговорите на вашите "Защо" са вътре. Истината не може да се затрие от никои, а пътя е един, колкото и да криволичи - заобикаля. ДОКОГА ЩЕ РУШИМ?!?

БАЙ ТОШО
19 Sep, 2009 | 18:09

НАВСЯКАДЕ ЧАЛГА.ТОВА Е ПРЕДНАТА ТЕЛИВИЗИОННА ЧАЛГА.ДА ВИДИМ КАКВИ ЧАЛГИ СА НИ ПРИГОТВИЛИ ЗА ПРЕЗ ЗИМАТА.С ТЕЗИ ТЕЛЕВИЗИИ ПОЧТИ НЕ ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЧЕ,САМО МАЛКО НОВИНИ И ТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.В ИНТЕРНЕТА ИМА ВСИЧКО ПО ИЗБОР

муспи
19 Sep, 2009 | 16:41

Дами и Господа, има неща за които нито се пише нито телевизията ще ги покаже, а са природни явления както всички останали. Другари - обърнали ли сте внимание какъв деликатен народ са еврейте! При реставрационните работи на софийската синагога, на най неочаквано място (в офиса на главното раби) в найлонав пакет била открита торбичката с жълтици дадена на Лазар Коен от турския султан при освобождението на Търново. Така и не се установило кой е неговия наследник и главният раби казал че ще я занесе в музея на холокоста в Йерусалем и ще представи нужната разписка на българските власти. От тези лукави думи Ахмет Доган се обидил двойно - какви български власти, това си е дил между Турция и Израел, и второ - наследника е той и представил медицинско, наистина българско, но с много масонски пароли. - Аз не признавам това медицинско. - Аз го признавам и зад мене стои цял народ, кръвта вода не става. - А, тогава ти ела и си я вземи щом си толкова ербап. - Аз няма да дойда, има си хора за всичко, но ще ти счупя главата тук в синагогата. - А аз няма да те включа в новото правителство, ти си лошо животно, - антисемит! - Антисемит си ти и ще има избори на които моя народ си знае работата! - Бесоски смях разтърсил синагогата чак до халите, рабито му дал торбичката - хайде, върви си, - той си тръгнал, рабито му я взел и я занесал в офиса си, а Ахмет Доган продължил да си ходи.

w
19 Sep, 2009 | 10:35

НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН.А НАЙ-ГОЛЯМАТА НАГЛОСТ Е ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ НОВА ТВ ДА ГОВОРЯТ ЗА МОРАЛ ПО ДАДЕНО СЪБИТИЕ.СОРИ.НЕ ОТ ТАЗИ МЕДИЯ АКО ОБИЧАТЕ.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.