Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лицензиране до дупка
Евгений Тодоров - 9 Септември 2009
От 12 години поне се борим срещу лицензионните режими, които уж съсипвали икономиката
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Най-после разбрахме защо загинаха българите във водите на Охридското езеро. Заради едно нищо и никакво лицензче. От 12 години поне се борим срещу лицензионните режими, които уж съсипвали икономиката, а сега се оказа, че в тях е спасението.

Всички беди идват от недостатъчното лицензиране – и потъването на ферибота във Филипините, и пороите, и свинският грип и т.н. Позабравени лицензодатели изпълзяха от дупките и започнаха да обясняват как могат да оправят света. Само че и в областта на лицензирането трябва да се въведе ред. Защото във сегашния му вид то било само записване в една тетрадка. Въздух под налягане.

Поне така твърди Румен Драганов, директор на Институт по анализи и оценки в туризма. Освен това по Търговския закон всеки можело да се занимава свободно с туристическа дейност. Нещо много станаха свободите. Видя се докъде водят те.

Ако се въведе повсеместно лицензиране, ще се реши и проблемът с безработицата. Нали ще трябват хора да издават документи, да приемат документи, да обработват документи, да проверяват и ако трябва – да рекетират. Още по времето на Жан Виденов някой беше измислил всички това – безработните да се превърнат в „проверяващи”. Времената се повтарят.

Цецка Цачева пък измисли да се въведе лицензионен контрол на границата. Който няма лиценз за туроператор – ресто в България. А индивидуалните туристи? Как ще поемат риска на пътуването в чужбина без съответния контрол и инструктаж?

Предлагаме да се въведе лицензиране на всеки български гражданин. Подаваш молба, свидетелство за раждане /оригинал и нотариално заверено копие/, свидетелство за съдимост /срок 7 дни/, документ за платени данъци, документ за платени осигуровки, документ за завършен курс за индивидуална туристическа дейност към Българската асоциация на туроператорите, свидетелство за завършен курс по даване на първа медицинска помощ към Червения кръст, документ за платена годишна такса и не знам какво още и чак тогава те лицензират. На границата ти проверяват лиценза, проверяват и в компютъра и тогава те пускат в чужбина. Съществува опасност проверката на всички лицензи да създаде опашки по граничните пунктове. Има обаче един изход – да се върне „Балкантурист”. Да стане както едно време – пътуваш или с „Балкантурист”, или просто не пътуваш. А сега – взели 800 фирми да се мотаят из селата и да събират туристи от къща на къща. И на всичкото отгоре искат да печелят. Ограбват населението.

Какво хубаво беше – отиваш в окръжния град, намираш бюрото на „Балкантурист”, чакаш на опашка, подаваш документи, търсиш връзки. А печалбата отива в държавата. А досегашните нелицензирани туроператори – направо на съд.

Ето, днес ТВ „Европа” попита дали организаторите на „злополучната екскурзия” трябва да отидат на съд? И две трети от зрителите поискаха съд. Един от тези две трети ще спечели „луксозен мобилен телефон”, а телевизията ще спечели стотина лева. Макар трябва да се провери дали тази работа с телефоните също не трябва да се лицензира.

Българските журналисти, в които генетично се предава от поколение на поколение омразата към предприемача - печалбар, тези дни са на правилни позиции – единодушно заклеймяват частниците. Впрочем медиите не толкова отдавна се отърваха от лицензионните режими, но както върви, не се знае дали проклятията, които бълват, няма да се стоварят рано или късно на тяхната глава.

Доста работа се хвърли и в министерствата. Единствената актуална новина в сайта на Министерството на икономиката е разследването около фирмата превозвач. След обстойна проверка е установено, че това е фирмата "Клюнчев". Която не е регистрирана като туроператор.
Ужас! Ако беше  регистрирана, а, дай боже, и лицензирана, сега всички щяха да бъдат живи.

Можем само за едно да съжаляваме. Че виновен е "Клюнчев", а не "Солак" – „турската фирма –убиец”, както я нарече днес вестник „Атака”. Ако виновен беше турчин, тогава нещата щяха да станат още по-прекрасни.Нелицензиран, алчен и турчин - какво можем да искаме още...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

lel4e
14 Sep, 2009 | 00:16

Евгени никога не е разбирал от туризъм. Можеше да пита дружката си Любозар Фратев, ама и той не разбира от това, нищо че има хотел. Подставено лице, без компетенции. Първо Драганов е изваден от цитат, а и от туристическия живот. На Евгени не му ясно какво е регистриран, нито какво е лицензиран. нека да попита туроператорите, пък тогава евтино материалче да пуска. ние сме насреща. А като иска - защо не инициира проверка на всички туроператори по пловдивско, има транспортни малки фирмички, които изкарват туристи - тези неща се засичат на границата . Да поиска една журналистическа проверка. Например в Куртово Конаре коя фирмичка работи, в Куклен коя е ..... А ще не вземе и друго да направи - навсякъде по Пловдив има табелки - дават се стаи под наем, баби приканват още от влака туристи, няма категоризация, няма нищо. Дори самите служителки в туристическия център, който е общински, просто си предлагат на близките апартаментите. И това ако не е гавра, та на.........

vulgar
11 Sep, 2009 | 12:56

преди турчина - 4ифут...тяйната мама

Да не забравяме!
09 Sep, 2009 | 14:31

09.09.44
Кървава дата, която промени из основи държавата и гражданите й преди 65 години.

Тюркилмаз
09 Sep, 2009 | 11:42

Къде, къде го сърби Евгени?! Ааа, най-накрая написал Атака пак обидили турското в него, тц, тц, тц! Това жертви, това лицензи всичко се използва за да се подчертае колко сме лоши и пак се заяждаме с турците.
Абе, Евгени, какво става с Ахмед Доган? Ти нали си нерде-нерде журналист некое материалче в защитата на експертите от ДПС, не е ли време да драснеш, м?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.