Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как Сашо Диков даде урок на държавата
Евгений Тодоров - 6 Септември 2009
С двама души екип и помощта на всички българи той знаеше повече за трагедията от правителство и държавни медии
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Сашо Диков

След като се чу, че в Охридското езеро е потънал кораб с български туристи, държавната машина започна тежко да скърца. Държавната машина почива в събота и е трудно да я задвижиш. За Сашо Диков обаче няма делник, няма празник. Минути след първата информация за трагедията той спря програмата на своята кабеларка и попита българите какво знаят и какво не знаят. Хората се обаждаха и така парче по парче започна да се подрежда пъзелът на драмата.

Откри се първата снимка на потъналия кораб, открит бе първият свидетел, после чухме и първия човек, успял да изплува от ледените води на езерото.

В това време държавната машина едва правеше първите си обороти. Говорителят на МВнР отговаряше на журналистическите въпроси с неприкрита неприязън. Явно му бяха развалили почивката. А и още нямаше „официална позиция”. Макар преди официалните позиции да е нужно поне човешко съпричастие.

След няколко часа заместник министърът Марин Райков, който отлиташе за Охрид, знаеше за събитията много по-малко, отколкото бай Пешо от Каспичан. Бай Пешо просто гледаше „Канал 3”.

Любопитно беше да се наблюдава как се задвижват медиите. Първото съобщение беше на „Хоризонт”, ако не се лъжа. Агенция „Фокус” изостана малко, но след това стана най-цитираната агенция, държавната БТА изобщо не се чу. Първа „Нова телевизия” пусна надпис с информация за трагедията. Докато течеше „Царете на комедията”. Беше си направо грозно. Но все пак по-добре от БНТ, която високомерно мълчеше.

На „Сан Стефано” си мислеха, че още е 1989 година и хората щат не щат, ще чакат да се натуткат. И че Диков е още млад журналист в тяхната спортна редакция.

Сашо Диков обаче вече има кабеларка и с двама души екип вече знаеше всичко, докато в БНТ с 2 хиляди души на държавна заплата още задвижваха машината. И когато най-после измъдриха извънредни новини, показаха това, за което Сашо Диков никога не би се сетил.

Сензационно!

Показаха интервю с министър Румяна Желева от Брюксел. От Брюксел ни разказаха за това, което се случва в Охрид. Както едно време екипите на БНТ пак седяха в Брюксел, вместо да ходят до Сребреница, примерно.

Телевизия   „Европа” действаше малко по-експедитивно, но беше жалко да се гледа как „първата новинарска телевизия” пуска новини – записани кой знае кога, докато зрителите знаят вече много повече.

Сашо Диков вече очерта кръга на селищата, откъдето бяха тръгнали на екскурзия загиналите, когато дойде странната информация, че те са от Пловдив. Някой в Общината не беше в час. Новината стана официална и се поде от сайтовете.

Кметът Славчо Атанасов, който вече беше съгласувал с дядо Николай промяната на официалната програма, не отрече. Върхът на информационната осведоменост на държавата обаче бе изявлението на Бойко Борисов, че наистина загиналите са от Пловдив. И даже е привикал веднага областния управител.

Тук вече Сашо Диков си глътна езика – не можеше да предположи, че той знае повече от министър-председателя. И не посмя да му каже: „Що говориш глупости, я уволни тези, които те информират.”

Лека полека всичко дойде на мястото си, днес „Канал 3” пак си е проста кабеларка, а утре Сашо Диков ще се чуди как да плати на своите хора.

А вероятно утре 2000 души от БНТ ще се наредят за заплата. Няма да имат проблеми.

И се чудя – не би ли било редно държавата да си вземе от 70-те милиона, с които издържа националната ни телевизия, едно 7 000 лева и да ги даде на „Канал 3” – защото кабеларката свърши важна държавна работа.

Но по-важен от парите е урокът – Сашо показа нагледно как се стига до истината.Стига се с помощта на всички българи. Стига се, когато говориш открито с всички. И търсиш помощта им. Вместо да съчиняваш официални съобщения. Ето, това трябва да научи държавата.Като за начало може да предложи на Сашо Диков да оглави БНТ. На което той със сигурност ще се изсмее.

 Всички знаем, че е луд, но чак пък толкова не е… 


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

diamila
13 Sep, 2009 | 21:56

Верно е,че Сашо Диков и неговата телевизийка често са с една крачка напред ,когато става въпрос за събитие,или проБлем сполетял обикновения българин.Пред БНП разбира се.
За какво да се интересуват от БНТ за бедствията в България.Колкото по зле за хората,толкова по добре за българската журналистика.Важното е времето да е хубаво,морско,топло ,плаж ,курорти и почивки,ако може до Коледа,а след Коледа сняг Банско и Пампорово.Това му трябва на българския иначе жалък,но богат журналист от БНТ,от БТВ ,а и от нова ТВ.
А на обикновения българин му трябва не само времето да е морско, но и да е полско.Но такава информация няма.
И как да не са в центъра на събитията БНТ? От няколко дни новинарските емисии започват и свършват с наводненията в Турция и то с екипи и репортери,които предават от там.Да не дава господ такива наводнения,не злорадствам,но мисля,че в това отношение се попрекали.БТВ пък друго 20.Меролюба Бенатова тича да гони и разследва къде и като как така една циганка си е продала детето.Споко бе госпожо репортерке,един циганин по менше.Както написах нашата жалка,но богата журналистика остави полякинята да си прибере децата .Такива били международните правила.Дрън,дрън,ако това бяха деца на руски гражданин.Ами англичаните?Ние българите сме най-зле.Господ далеко,царят хептен го няма,държавата още по-вече липсва.А журналистите?Разследваща журналистика в България?След дъжда качулка,колкото да се разлаят кучетата.Шоута,програми ден да дойде ,друг да мине с тлъсти хонорари от ПИАР реклами.

dor
13 Sep, 2009 | 09:52

kogato ima incidenti v bg vinagi vkliuchvam KANAL3 bravo na sasho dikov toi e vinagi tam parvi i otrazqva DIREKTNO,dokato drugite televizii si izlachvat programkite

vulgar
11 Sep, 2009 | 23:15

кво ми говорите за журналистически находки 11.11.в САЩ - то си беше толкоз добре режисирано...

Ивайло Манахов
11 Sep, 2009 | 14:44

Нито държавата ще даде пари на Сашо Диков като ги вземе от БНТ, нито държавните мъже ще направят нещо.
По-добрата идея е ние - потребителите на истинска информация, подавана от неизвратени журналисти, да помагаме със средства за да ги има такива хора.
Аз също работя в списание във Варна и понеже не сме ведомствени - в смисъл никой не ни дава сухо всеки месец, се блъскаме вече пета година.
Каже ли някой благодетел - тия са мои хора, вратите се отварят пред теб и си готов.
Проблема на управляващите в 21 век е, че интернет не позволява да се крие информация. Все по-трудно ще става да се крие информация за загинали хора, за които преждевременно не е помислено.
Ние сме държавата на следствието - ревем като се случи, вместо да не допускаме да се случи.

Да за Сашо Диков
09 Sep, 2009 | 20:24

Да! Сашо Диков винаги е бил часове напред - и аз си спомням взривяването на кулите в Ню Йорк.
И дискотеката , и де що инциденти има той ги отразява веднага!
Много е маневрен и адекватен по отношение на информацията! Браво!

Охридски, М.
07 Sep, 2009 | 11:36

А бе от цялата трагедия имаше една полза - разбра се за сетен път, че македонците са си българи. С тоя кораб работата си е точно такава - хубава, но българска...

муспи
07 Sep, 2009 | 02:03

В Брюксел се носят слухове, че Македония е решила да играе цивилизиовано и да плати обезщетение, наистина по нашите скромни мярки, но поне по сто хиляди на човек. Прибягва до тази налудничава жертва във връзка с амбициите си да се вреди в Европа. Обаче не знае как да го редложи (знаете какви деликатни хора са макетата), че да не се обиди България? Има само един изход - пак еврейте, - да внесат парите в Синедриона и да считат въпроса за приключен.

BlaBla
07 Sep, 2009 | 00:50

Дрън дрън бла бла!
БТВ да не би да е държавна ТВ - пък и те мълчаха като пукъли - даже и течащ надпис не пуснаха за разлика от Нова.
Пък някой ако е мн. навит примерно като чудещите се как да си набутат своите хора в БНТ собственици на ретв може д анадава вой какъв велик журналист бил Диков.

Ти номера как бил първи и най-информиран може да минат само пред хлапета които нямат идея как функционира едно МВР


Медиен наблюдател
06 Sep, 2009 | 23:38

БНТ трябва да се проветри основно. Там са така - роднина, ченге, роднина, ченге, роднина, ченге... Пълно е със синекурни длъжности. Парите отиват за супервайзери, началници, началниченца, началниченченца и прочее глупости, а не за телевизия. Бат Бойко да вземе да поовършее и в тази институция, давиди няма ли конфликт на интереси в БНТ-ейските медийни кланове, които са и партийно-ченгесарски зависими. Пръмовица - за нея знаем. За Цоневите - да не говорим. Дайте на БНТ млад и свеж екип и всичко ще е наред. С нафталинени старчета няма как да отговори на новите предизвикателства таз медия държавна. А Сашо Диков направи каквото можа човека. Да се отнесем с уважение към усилията му.

коко
06 Sep, 2009 | 21:17

Езерото е студено защото е в планинска местност има върхове на по 2000 м.и е заобиколено от планини,дълбоко е между 320-350 метраи е доста голямо и не може да се затопли много.Който е ходил там знае това.

Алекс
06 Sep, 2009 | 20:40

Сашо Диков много го бива в отразяването на инциденти. Казвам го без никаква ирония. Още когато взривиха кулите в Ню Йорк, Канал 3 беше единствената адекватна телевизия часове наред.

Jindo
06 Sep, 2009 | 20:30

Тази статия е нагледен пример как се търси под вола теле. А С.Д. освен да търси начин вдигане на собственоя си рейтинг друго не е постигнал. Браво за героичните усилия да информира бай Х от село Каспичан - това много е помогнало на загиналите или техните семейства.

Go
06 Sep, 2009 | 18:40

БНТ, БНР и БТК трабва да се закрият със закон. Работят тенденциозно, харчат държавни пари (моите пари) и насреща не получавам нищо - нито информация, нито музика, нито спорт, нито филми.

Величков
06 Sep, 2009 | 17:24

Всеки може да събира информация от зрители и от където му падне да преписва.Гледах предаването му успоредно със БНТ и БТВ.Каквото показваха или показваха тези медий веднага така наречения "журналист" Диков папагалски повтаряше и вдигаше пара до небето.Този номер го е усвоил от армията.Там така се правеше-вдигаш голям шум и врява а в същност нищо не свършваш.А държавната машина за първи път стартира като пилот от формула 1.Браво и дай боже така да е!А г-н Диков си е простото Сашко-скиорчето.А публикуваният материал си го е написал сам или някой му помагаше?

abc
06 Sep, 2009 | 17:17

"Откри се първата снимка на потъналия кораб, открит бе първият свидетел, после чухме и първия човек, успял да изплува от ледените води на езерото."

Ледени води насред лято при 30-40 градуса температури???

Бай Пешо
06 Sep, 2009 | 16:32

Ех, Женя, Женя, комсомолецо дърт, не ме забърквай в бръщолевенията си.
Знаеш, че не съм от Каспичан и не гледам като теб ТВточката, която възхваляш.
Язък за претенциите ти.
Дори в твоята ТВточка докара Копанарката - агент Албертина.
Такава простакеса те помня още от Искрата и такваз си остана, макар се поотърка малце у Кайдъмчето.
Е шо ке я праим море майката?

Милен
06 Sep, 2009 | 16:00

Как не Ви е срам да правите реклама на гърба на жертвите особено на това менте

Мария
06 Sep, 2009 | 15:48

На мен пък не ми харесва начина по който Сашо Диков говори, иначе е пич. Опитва се да хапе новото правителство, а на мен това не ми харесва. Бойко Борисов е премиер, а Първанов президент, разбира се че те ще кажат кога ще излети самолета и изобщо как ще се действа. Журналистите трябва да поднасят информацията на зрителите и слушателите, но да не натрапват мнението си. На нас българите все нещо не ни харесва, и това е така защото нищо не е наред в държавата ни. Да се надяваме, че с новото правителство нещата ще потръгнат, но не бива да си мислим, че всичко ще стане с магическа пръчка

Markova
06 Sep, 2009 | 14:23

Току що чух, че са задържали оцелелите, за да може Президентът да разговаря с тях. Ужас! Много Пи Ар-много нещо!
Това, че в навечерирто на големи празници се случват подобни неща си стана черна традиция. Може би наистина като народ сме натрупали много грехове. Не зная дали е така. Само се сещам, че най-големите катаклизми през последнте 20 години в България се случваха по времето на социалистическото управление.
Жалко за загиналите хора и за близките им. Мислех си вчера, че наистина македонците са с бъгарска кръв! И там някой е подписал, че 75-годишния кораб е изряден в техническо състояние, и там някой се е полакомил да качи повече туристи-"Ден година храни!", и там някой е направил икономия от спасителни жилетки...Тъжното е, че цената на тези балкански нрави е твърде висока!
А за журналистите ни - нямам думи, побъркаха пловдивчани с неверна информация, а за капак чакат да спечелят пари от СМС-и с въпроса дали България да предяви претенции към Македония?!
Да се надяваме, че повече няма да се случват подобни нелепости и Бог да ни пази!

ex-mediaman
06 Sep, 2009 | 13:27

В оная зима на нашето недоволство, държавното радио - и по-точно уж по-неслушаната пр.Хр.Ботев /на която умишлено й закриваха предавателите из страната/ си предаваше от площада и почти до свечеряване, когато почна екшъна.
Само че сетне някой от ръководството на също държавното страшно нужно, страшно слушано БНРадио се сети и нареди на репортерите от Ботев да се прибират и да не се правят на новинари. Това е фактът, направил Дарик национален лидер.
Нещата не са се променили. И на двете места - БНР и Канализацията БНТ, някой трабва да умре, за да се появи поредния нов човек, пак от "нашия списък". Новините? Зависи дали в делник или празник; зависи дали ни изнасят; зависи дали не пречат...
Ако дойде един момент, в който да им спрат субсидията и да им отнемат кореспондетските пунктове /или да ги накарат да си ги плащат от реклама/, само след година ще са се превърнали в обикновена кабеларка. Е, хайде, малко по-добра от ТВ Европа.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.