Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо ни убягва климатът и неговата промяна?
18 Март 2009
Странно е как в Източна Европа климатичният инат продължава да вилнее на воля
Юлиян Попов
Юлиян Попов

Графика на NASA, която показва насищането със CO2 през последните 650 000 години.

Докато в останалия свят дебат за това има или няма глобално затопляне вече почти не съществува, ние сме обладани от климатичен скептицизъм и сме убедени, че някой ни будалка. Достатъчно е Вацлав Клаус да каже няколко приказки и всички се хващат на киселото настроение на стария човек, който наистина е станал за смях по света, и повтарят: "ами да, няма затопляне, има световна конспирация".

Тук поне не сме сами. Полша, Румъния и няколко други страни от хладната страна на бившата желязна завеса подкрепят подобна теза. Не теза, ами твърдо нежелания да мислиш и приемаш промяна. Жълтата преса, разбира се, обича скептицизъм по всеки въпрос. Политиците пък обичат жълтата преса. Ако човек се вгледа в коментарите под разумни статии, също може да се стресне. При това коментари, написано от очевидно интелигентни и грамотни хора.

Що се отнася до доказателства за глобалното затопляне, няма нужда да се ровиш, достатъчно е да се вгледаш в технологията на изработването на доклада на IPCC, за да схванеш, че няма как някой да манипулира резултатите му. Да не говорим, че няма никакъв смисъл от подобна манипулация. Или пък какви могат да бъдат мотивите на NASA да приказва празни приказки?

Странността на нашия климатичен инат може да ни доведе то там, че да изпуснем поредната възможност за развитие - научно, политическо, социално и в много голяма степен икономическо. Наближават избори, никоя партия не говори за онова, за което говорят всички политически партии от "другата страна". Тази година била навалял много сняг! Човек наистина трябва да е малоумен, за да приема подобен тип аргументи. Да не говорим в каква степен България и голяма част от Източна Европа е на дъното на скалата на енергийната ефективност (това е не само лоша новина за Бангладеш и белите мечки, но и за джоба на всеки българин, който се отоплява през зимата).

Източна Европа страда от синдрома на излъганата невеста. Тя не иска да се хване на обещанията и на най-почтения кандидат. Животът ще продължи и без нашето активно участие. Но защо трябва да се обричаме на пасивно присъствие в един свят, който все пак е и наш? Ей така, от инат и глупост.

Към схемата вдясно: Пунктираната линия показва равнището на насищане, което през всички тия години не е било надхвърляно. До неотдавна.

Юлиян Попов


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

томас
29 Mar, 2011 | 11:20

абе всеки палячо говори за промените в климата - защо не се говори за чемтрейл, за химически пръскания - за климатичните оръжия - те са основните причини за промените в климата - тоновете оръжия използвани в безброй войни - те увреждат климата. Потърсете малко информация за чемтрейл - химически пръскания в гугъл

дан
19 Jun, 2009 | 02:37

Не, не е странно как ни убягва проблема с климатът. Странното е как е възможно някой да говори от името на всички. Кой е способен да каже, че например българският народ, осезаемо започвал да живее по-зле заради икономическата криза или че не ни интересуват проблемите с климата (или просто не ги виждаме) - скептични сме били. Незная колко смел трябва да бъдеш (или самонадеян) за да говориш от името на всички.
Не искам да опровергавам казаното тук. Просто не е коректно да се говори така в каквото и да е публично пространство.
Аз лично не забелязвам хора, които не вярват, че "да - климатът се мени", нито пък хора, които да живеят по-зле заради икономическата криза.

И знаете ли какво?

Това са наблюдения върху определена група от хора: моето обкръжение.

Аналогично, почти всеки друг човек би могъл да изкаже мнение само за определена група, но не за всички.

Дори социолозите не могат да кажат с точност какво е гледището на обществеността или някоя нейна прослойка по даден проблем. Те казват например "40 % споделят, че.." (забележете "споделят").

В крайна сметка: ако Ти смяташ, че на нещо не се обръща внимание, или просто не е правилно, недей да лаеш така, да обвиняваш всички т.е. никой конкретно, а направи необходимото за да дадваш пример!
Просто мнение, но изказано многословно, за което се извинявам :)

Савов
19 Mar, 2009 | 13:50

Адски тъпа статия!Ге ми е ясно какво иска да ми каже автора с нея!А и тая осциолограма е толкова измисленна както и проблема с глобалното затопляне!

Чалгев
18 Mar, 2009 | 20:43



Ексвеликият депутат Христо Марков обвинен в измама
Руският консул в Бургас замесен в трафик на момичета
Оправдаха Иван Леков
Стависки дарява част от треньорските си заплати за Мануела
Проверката на ДАНС в земеделското министерство ще даде отговор на много въпроси
По 15 години затвор получиха обвиняемите за покушението срещу Илиян Варсанов
Министър Цонев иска 4 млн срещу имотите за студентски общежития в Пловдив
57 млн. л.вино е изнесла през миналата година България
Янев към Станишев: Кибритените клечки са Драшков,Мургина,Башев, Асенов
Софийска градска прокуратура и ДАНС провеждат акция в Министерство на земеделието
Тачева: Когато има тежко престъпление, не може да има наказание под минимума
БГ-близначки принуждавали наши момичета да проституират в Италия
Днес в Пловдив започва Винария 2009
Млад мъж загина след падане от мост на пътя София- Карлово
Съселяни възстановяват доброволно къщата на ужасите в Осиково
Грешка в протокол провали 17-годишна присъда
Емел Етем предупреди Яне Янев, че е опасно да градиш имидж като циркаджия
Ще събарят родната къща на Емил Димитров в Плевен
Прокуратурата оневини уволнена полицайка във Велико Търново
Съдът глоби министър за бойкот на знаково дело
Парното поевтинява с до 10 на сто от април
Бронхит на адвокатка отложи делото срещу Марио Николов
Външно: Отвлечената в Сомалия българка е жива
Кушлев нарочи имане за 2 млн. лв. на варненец
МВФ: Левът е надценен
Двама в борба за поста на Росен Димов
НС гласува промени в Закона за обществените поръчки
Президентът Георги Първанов ще посети Чехия

.............
Ето ви теми за коментари ! Но.... кой ще се осмели ???

Mутрев
18 Mar, 2009 | 20:37

Само климатът ли ви убягва ?

Или наистина никой не смее да направи сериозни и ..... без страх от бухалкаджиите коментари за..... политикосоциалния климат ???

istina
18 Mar, 2009 | 17:49

Abe Uliane i ti li se izvadi uchen che se opitvash da prokarvash prostotiite na politizi i pri tova koito niamat nischto obschto sas Balgaria a se opitvat da kontrorirat sveta schrez glupavi danazi ta dopalnitelno da zivota na horata po sveta. Da ima promiana na klimata vav kakva posoka schte se vidi zaschtoto mai otiva na zastudiavane no tova sa kosmicheski zikli i niamat nischto obschto sas kravata na Vute ili tarataikata na Nine.


Стар човек
18 Mar, 2009 | 15:23

Само не виждам автора, какво цели с тази неграмотна статия в стила на жълтите вестници. Някаква графика говори на този човек много и ще убеди неверниците.

Затопляне има, няма реални доказателства за причините. Което е важната част от това, кой какво плаща и защо мръсните производства са на изток. Въпроси. Въпроси.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.