Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Писма от Мрачна поляна: Духът се върна в тялото
Николай Заяков - 14 Март 2009
Вторник бе хубав ден за българската демокрация. Още по-хубав бе той за българския демос.
Николай Заяков
Николай Заяков

Хората, които преди години напуснаха СДС, както и голяма част от онези, които останаха, най-после казаха Сбогом на клиентелата. Казаха го вкупом. 64:41 е простата аритметика.
Задължително е към 64-те да се прибавят и гласовете на цяла една партия, каквато е ДСБ от самото си основаване. Така “отвращението” на г-н Бакалов би придобило още по-съкровен смисъл.

Още в първите реакции на случилото се проличаха нееднозначните оценки на някогашните пловдивски еднознаци. Ако правилно съм разбрал г-н Методи Андреев, той, макар и иносказателно, приема гласуването на синия елит като удар по клиентелистите. Г-н Андреев е и човекът, който направи прецизна класификация на индивидите в ръководния орган на СДС.

Може би най-точният отговор на събитията от вторник е те да бъдат загърбени. Защото, все по силата на аритметиката, все още никой не може да твърди със сигурност, че едно и едно ще произведе две. Не са ми известни съображенията на формалния и неформалния лидери на ГЕРБ, но ясна реакция на събитието откъм тях не е прозвучала.

За сметка на това официозните медии забравиха такта и толерантността и безсрамно провесиха траурните знамена. Събитието ги завари неподготвени, не защото не знаеха предварително резултата, а защото не им се иска случилото се да се е случило. Видя се и невероятната метаморфоза на медийния стожер Бареков, който в сряда бе най-нещастният водещ в държавата.

Некрологичният му коментар нямаше равен на себе си, само дето не се разрева. Е, няма да му леем куршум сега, но той, като лявото сърце на десния Петър Стоянов, просто нямаше право на друга реакция. Впрочем, такива хора също са били седесари, водещи или водени – все едно. Колкото и странно да е, животът на еднодневката понякога трае повече от един ден.  

По-интересно е онова, което предстои да се случи. Тъй или инак височайшата софийска клиентела си седи. Този син обръч не вярвам да е здравословен за тяло, което си върна духа. Мисля, че ще дойде в повече на изстрадалия син демос. Но това са реалностите. Задава се битка за места в листите, а както разбирам, СДС ще си произведе и вътрешен вот, което, впрочем, е старата изпитана метода за манипулиране на подреждането. И това също е реалност. Вече видяното.

Трудно е да се каже дали някой надви във вторник. Във всеки случай има ги тези 41 гласа. През цялото време обаче там витаеше автентичният дух на СДС, предаден богу преди пет години от едно болно тяло. Никой никого не победи. Трябва в прав текст да се каже, че гласуването във вторник бе реваншът на онези, които винаги са били извън листите и постовете, но не престанаха да вдигат двата пръста. Ако има победители, това са те. Не партията си връща тях, а те си връщат партията.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чукчев
26 Mar, 2009 | 19:39

Заякоф обаче правилно е усетил че един ДУХ се връща в умъртвеното уж тяло на .... българския народ!

И започва атаката на "имунната му система" на това тяло...... срещу манипулатори и жалки полуграмотни ревльовци-чукчописатели !!!

Храст
16 Mar, 2009 | 18:21

Храс - това е анализ!
Заяков да си се рови и придава смисъл на гърчовете в агонията на българската десница. Ама, катарзис само на захарен памук няма.

сп
15 Mar, 2009 | 18:38

Такова сепуко си направи СДС, направо не е за вярване.. Таман заприлича на нещо и наближи 4% , и храс- право в корема.Бог да го прости.

SID
15 Mar, 2009 | 17:07

В коментара на Заяков за случилото се между СДС и ДСБ има повече недоверие, отколкото надежда. Залепената стомна, впрочем, никога няма да е толкова надеждна, колкото е била преди счупването й, дори когато в лепенето участва точно този, който я е изпуснал. А и не забелязвам същият да е осъзнал какво е направил на времето, камо ли да се извини за стореното. В миналото ни има доста примери на политици, които неколкократно са се завръщали на високи постове във властта. Сега ми се струва малко вероятно това да се случи.
Колкото до българския нихилизъм (добре анализиран по-долу) и аз съм на мнение, че е пагубен. Трябва да го преодолеем непременно, ако искаме да просперираме като нация. Нека започнем с промяна на знака пред прословутото ни възклицание "Българска работа."! Нека го използваме само с положителен знак, като възхищение от постигнатото от наши сънародници! Имаме поводи за това и в миналото, и в настоящето.

бай Пешо
15 Mar, 2009 | 14:00

Гусин другарю бай п ъшо, заканите издават гузнас ъвест и пещерно мислене, ала кой колкото може и както го разбира. Бъди жив и здрав!!!

Mутрев
14 Mar, 2009 | 20:36

Да ме прощава автора на статийката тука.... но аз пиша изобщо по въпросите на гадната ДУХОВНА КРИЗА която ни друса поне от двайсет години (всъщност много повече)

Искам да видя горди и самоуважаващи се български интелектуалци !


(самоуважаващи се....са тези които уважават СВОЕТО И НА ПЛЕМЕТО СИ МИНАЛО...... въпреки нЕкои слабости )

Мутрев
14 Mar, 2009 | 20:31

Намо да коментирам писанието, но ще се опитам на четящите тук поне да обясня защо съм толкова хаплив по адрес ...чукчо-писателите у нас!

Понятието Бай-Ганю е вкарано в подсъзнанието на българина с помощтта на нихилистично-настроени "български?" интелектуалци!
В много литератури по света има книги с подобни "дебелооки" и нахални национални герои, но никъде не се е превърнало това в.....НАЦИОНАЛЕН СИНДРОМ на смачканото самоуважение!
Ето и в тази тема се преплитат подобни "синдромни" симптоми!
Чудя се за доброто като цяло у нас ли се говори, или се прави "списък с оплаквания от ....общочовешките слабости" - приписвани като "единствено български" ???
Мисля си че нещата са по-прости! Ако сам не се уважаваш, никой няма да те уважава !!!
Иначе в историята на което и да е племе и народ има "срамни страници" и срамни постъпки. Което не им пречи (на другите де) да говорят за хубавото ВЪПРЕКИ ЛОШОТО !!
У нас всичко е станало НАОПАКИ!
И ако нещо положително се случи.... излизат гадните "Да, ама не" .... с припомняния за това или онова..... жалко и срамно! ....Щото САМО БЪЛГАРИ могат да са толкова елементарни...национални предатели или корумпирани лумпени ???
Да, ама не ! -дами и господа !
Само в БГ националното предателство и интелектуалните машинации са издигнати в ранг на...... Български генетичен дефект ... и едва ли не в СЪДБОВНА ПРОКОБА !!!
Как ли щяха да се чувстват евреите в Израел, ако все им се напомняше за Юда, за безпройните предали родни градове и страни през две хилядната им история след...Юда само ?
Как щяха да се чувстват американците ако обръщаха внимание на ....основателните упреци на другите в ...арогантност и корупции и предателства ?
Как щяха да се чувстват Французите, акосе им се натякваше че влязоха в числото на "победителите" на Хитлер, след като бяха с правителството на Виши, дето се възползва от Хитлеровите закони, за да изтреби циганите и евреите си ? Пък и срамни страници като геноциди над катарите... над Валоа....
Но сега... има ли по гласовити от ...френските хвалипръцковски петли ?
Основния наш проблем, дами и господа е .... че не смеем да се обикнем КАКВИТО СМЕ! ... и въпреки негативните нещица! )различни от нас винаги ще има, но ако не ни обединява едно ....простичко национално САМОУВАЖЕНИЕ и гордост....ВСЕ ЩЕ СМЕ ЗА ПОДИГРАВКА НА ДРУГИТЕ !!!
И дето не смеем да наречем предателството - предателство.... Дори думички като НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ и ....даване под съд за национално продажничество, са станали.... старомодни и несъществуващи !!!
За да приключа, и за тия които наистина искат да разберат, ще прикача един цитат от едно изследване....написано в чужбина !!! :
Кои сме ние? Откъде идваме? Защо сме точно такива, а не някакви други? Какво означава да си човек? Дали сме способни, ако се наложи, да се променим из основи, или мъртвите ръце на нашите забравени прадеди ни водят неотклонно в някаква посока, без значение дали за добро или лошо, и това е извън контрола ни? Можем ли да променим характера си? Можем ли да подобрим обществата си? Можем ли да оставим на децата си един свят, който да е по-добър от този, който ние сме получили в наследство? Можем ли да ги освободим от демоните, които ни преследват и които са присъщи на нашата цивилизация? В дългосрочен план, дали сме достатъчно мъдри, за да знаем - какви промени са необходими? Можем ли да си поверим собственото си бъдеще?
Много дълбокомислени люде се страхуват, че нашите проблеми са станали твърде големи за нас, и че ние - по причини, които се коренят в сърцето на човешката природа - сме неспособни да се справим с тях. Те смятат, че сме загубили пътя си, че господстващите политически и религиозни идеологии не са в състояние да променят злокобната посока, към която са се отправили човешките дела. Напротив - благодарение на своята скованост и некомпетентност, както и на неизбежната развала на властта - именно тези учения са подпомогнали процесите, за които говорим. Вярно ли е това, и ако да, то какво можем да направим по въпроса?
В опитите си да разбере, кои сме всъщност, всяка човешка култура е изобретила свой собствен набор от митове. Противоречията вътре в нас са приписвани на борбата между две съперничещи си, но равностойни божества; или на един несъвършен Създател; или, колкото и да е парадоксално, на конфликта между един разбунтувал се ангел и на Всемогъщия; или на още по-неравната борба между едно всесилно същество и непокорните човеци. Освен това винаги е имало и такива, които са твърдели, че боговете нямат нищо общо с цялата работа. Един от тях, Нанрей Кобори, покойният игумен на Храма на Сияйния Дракон - будистко светилище в Киото - ни е оставил следните думи:
Бог е човешко творение. И поради това Божествената природа е една плитка загадка. Човешката природа е дълбоката загадка.

Бог да пази "читавия материал в Родината ни" !


авер
14 Mar, 2009 | 17:55

Бахти простаците.Що не четете , бе.


Волк
14 Mar, 2009 | 17:44

Ну заяц, ну погоди!


бай п ъшо
14 Mar, 2009 | 13:40

бай пешо, що не земеш да се гръмнеш, та да станеш гърмян пешо. вече те предупредих. не го забравяй.

бай Пешо
14 Mar, 2009 | 12:46

Заеко, я бягай и много, много не се оглеждай и не се обръщай назад!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.