Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Банковият кредит остава най-предпочитаната форма за покупка на недвижим имот
13 Март 2009
Това си остава максималната защита и на купувача, и на продавача

Въпреки появилите се напоследък алетрнативни форми на финансиране при покупка на недвижим имот, класическият банков ипотечен кредит остава най-предпочитан. Това, разбира се, не е учудващо, въпреки повишените критерии на банките за отпускане на кредит, защото по този начин за защитени максимално и купувачът, и продавачът.

Възможността да се купи недвижим имот на лизинг в момента е почти нищожна, тъй като повечето лизингови компании са съсредоточени в основните си дейности свързани с лизинг на автомобили и машини (изключение са машините за строителство), както и управление на съществуващия портфейл.

Епизодичните предложения на пазара за схеми на финансиране, предлагани от строителите са вариант, но и те не са по-изгодни от банковия кредит. Тези схеми са краен вариант при хора, които не могат да докажат доходите си пред банка. Една от причините е, че независимо колко вноски е направил купувачът, в повечето случаи собствеността се прехвърля при издължаване на цялата сума към строителя или инвеститора. С кредит от банка купувачът получава нотариален акт за имота веднага.

Според анкета публикувана в www.fincity.bg 32,10% смятат да теглят ипотечен кредит през следващите три месеца. 7,62% смятат да теглят, но към края на годината. 54,04% не смятат да теглят ипотечен кредит, а 6,24% - не са решили.

Средният потребителски кредит за месец февруари е 9100 лева, като най-желаните срокове са 5 и 10 години. Водещите банкови оферти, според класацията на финансовия портал www.fincity.bg са на SG Експресбанк – потребителски кредит „Експресо” със срок до 10 години в лева и Уникредит Булбанк потребителски кредит без поръчител, с превод на месечна вноска с намаляващи вноски в евро.

В ипотечното кредитиране, при левовите кредити начело е Пиреос Банк с нецелеви ипотечен с доказан доход до 80% от оценката на имота.  България. Водеща при евровите оферти е Алфа Банк „Жилищен за покупка, строеж и довършителна дейност (с фиксирана лихва за 1 год.).

През този месец Уникредит Булбанк намали лихвите си по стандартен ипотечен кредит, както и процентът на финансиране, който вече е до 85% от пазарната оценка на обезпечението. Лихвите са паднали с 0,38% до 1,38%, в зависимост от срока и размера на финансиране. в случай, че изберете намаляващи вноски – ливата ще падне с още 0,10%.

SG Експресбанк увеличи лихвата по потребителския кредит „Експресо” с 0,25%. Пиреос Банк увеличи лихвата по потребителският кредит „Шампион” с 1% - новата лихва е 16,99%.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.