Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експерти вещаят за България нулев икономически ръст
4 Март 2009
Прогноза на Виенския институт за международни икономически изследвания

Югоизточна Европа ще пострада много по-силно от кризата, отколкото се очакваше досега. България няма да направи изключение, стана ясно от най-новите прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания.

В най-новите си прогнози за Югоизточна Европа експертите на Виенския институт за международни икономически изследвания предвещават доста по-мрачно развитие за българската икономика от очакваното досега – нулев ръст през настоящата година. Проф. Владимир Глигоров от Виенския институт каза за Дойче Веле следното:

“Очакваме спад в Брутния вътрешен продукт (БВП) на региона. Едно изключение може би ще бъде Албания. България може и да успее да се вмести в рамките на нулев икономически ръст.”

Това ще е драматичен спад в сравнение с досегашното икономическо развитие на България, която през последните десетина години се радваше на годишен ръст до около 8 %. През миналата година растежът е бил шест на сто, според данни на Националния статистически институт в София, цитиран от австрийската информационна агенция АПА.

Съдбата на България през тази година ще бъде споделена и от северната й съседка Румъния. Виенският институт за международни икономически изследвания предрича нулев ръст и за румънската икономика.

“Ако икономиката на една страна е нараснала със 7-8% през 2008, а сега е нула или минус 1% или 2%, това, разбира се, е огромна промяна – много по-голяма от тази в Европейския съюз, да кажем, чиято стагнираща икономика сега вероятно ще отиде в рецесия. Забавянето на ръста в региона на Югоизточна Европа е, може да се каже, драматично.”

В началото на тази седмица Виенският институт за международни икономически изследвания и Австрийската търговска камара представиха най-новите си виждания за отражението на глобалната финансова криза върху икономиките на страните от Югоизточна Европа. Според експертите, настоящата година ще донесе на региона свиване на БВП, а през 2010 – дори стагнация. Прогнозата за 2011 година е отново за ръст, но само при съответно благоприятно международно икономическо развитие.

Югоизточна Европа може да се пребори с кризата само, ако увеличи експортите си, смята проф. Владимир Глигоров от Виенския институт за международни икономически изследвания:

“Мисля, че целият регион трябва да помисли върху това, как да увеличи капацитета на своя износ. Това, смятам, е ключът - просто няма други начини за справяне с кризата.”
 
Юлия Дамянова, Виена DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
04 Mar, 2009 | 19:50

666
Дами и Господа, моля за прошка, дето все се бавя, но има непреодолими трудности. За да се построи Третия Храм, трябва оная зала да се бутне, а това ще рече да се разкарат арабите. С американците ще го направя, въпроса е - кой тогава ще строи Моя Храм? Моят народ са все дизайнери, финансисти, но камък върху камък не са слагали, - проблемът е висящ, - не мога да отседна в хотел Кинг Дейвид и от балкона да се показвам на човечеството. Помислям вече, не е ли разумно, да разкарам този Мой народ и да си взема порториканци. Месото е същото, а имат и акъл, - но, както съм казвал, - никак няма да ги оставя - те са буфер между Моя Храм и гойския океан. Точно такива Ми трябват - голями на месо и с празни кратуни. Друго ме безпокои. Аз гледам мащабно, - не може в тая горещина, която все повече се засилва, да живея в Ориента! Аз харесвам България, - не казвам - йок - Скандинавия, - Водолея поне ще изкарам в България, пък после ще видим. Обаче, тази националистическа паплач, Ст. Шеф, Ахмет Д, Филип, Първан, Сем II Бургундски, И&С Паси, Соломон Паси и жена му Паси - въобще цялата Ложа, и Светлин Русев и тамплиерите, ще видят Мишцата Ми! Гневът Ми е в ноздрите!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.