Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Материал, пуйчета, разпищолване, рязане на глава- новите образи в политиката
Веселина Божилова - 28 Февруари 2009
Остава и зад тая шарена фасада да видим какво всъщност ни казват

Метаезикът, опростено казано, е онова, което казваме, когато всъщност имаме предвид нещо друго. На езоповски език пишехме навремето, за да успеем все пак да предадем някаква истина между партийните ограничения. На метаезик отдавна си говорят дипломатите. Както и политиците по принцип. Криво ляво се научихме да ги разбираме. Като се ориентираме не към това, което казват, а към това, което премълчават.

Тия дни обаче нови веяния нахлуха в този вид общуване и направо ни слисаха. Двама политици на върха, премиер и лидер на изгряваща изборна сила си разменят приказки, които нямат абсолютно нищо общо нито с метаезика, нито с литературния език изобщо.

Единият каза, а телевизиите го излъчиха едно към едно, че « в БСП пуйчетата се пуйчат». Каза го по повод реакцията на БСП към негови приказки в Чикаго относно «материала».

Премиерът пък окачестви изявите му по подобен уличен начин чрез « ББ напоследък се е разпищолил».

ББ отвърна чрез медиите, че не знаел какво означава това.

Като изтърсят нещо такова, политиците обикновено после се оправдават или пък ПР-ите им замазват. Валентин Стоянов навремето след всяко изказване на Жельо Желев излизаше в ефир, за да обясни какво е искал да каже президентът, като е казал еди- какво си. След като по време на учителската стачка министрите на финансите и на образованието нарекоха протеста « седянка», доста време навлизаха в ненужни обяснения. Защото то нямаше особен смисъл, и без това си беше ясно.

Топ на десятката неподходящи реплики беше предложението на депутата от БСП от Монтана Емил Костадинов към жените с проблеми при зачеването, който искаше да помогне на живо. И какво от това, тези дни го избраха пак да води листата на левицата в Монтана. Което означава, че има шанс пак да влезе в парламента и да предлага разни работи. Следващият път може да предложи на някоя многодетна майка пък да и убие част от децата, че да и олекне. Всичко може да очаква човек вече.

Ей такива работи се говорят, от екрана и по- страшни се чуват, и по- скандални.

След огромните злоупотреби в НАП, митници , финансово министерство, които ни струваха над 3 млрд лв, премиерът пусна в обръщение още една крилата фраза «Ако те боли зъб, не си режеш главата». Каза го, когато отиде в НАП и застана зад всички данъчни служители вкупом. Можеше поне да се разграничи от подкупните, но не. Въпреки че фразата му бе атакувана, пак я повтори при първата копка на летището в Пловдив. Много касапско стана нещо. И зъболекарско.

 По принцип е така, ама можеш да умреш от болен зъб и без да си режеш главата, мисля. Ако го оставиш да си гние, ако не отидеш на зъболекар, ако не го извадиш. Като нищо те отнася...

Мога само да гадая какво се задава, но от дадения тон очаквам предизборната кампания да надмине по колорит и образност «Бай Ганьо» и Чудомировите разкази по най- категоричен начин. Политиците си зарязаха ПР-ите и захванаха да говорят прямо. И много по- интересно от обичайното, впрочем...Остава и зад тая шарена фасада да видим какво всъщност ни казват.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

латинка
01 Mar, 2009 | 21:01

Хиляди пъти ми е по-добре да бъда простак отколкото да съм това ,което си ти!

STOYIAN1942
01 Mar, 2009 | 14:41

МЕДИИТЕ СИ ХАРЕСАТ ОПРЕДЕЛЕН ПОЛИТИК-ПРИЧИНАТА Е ЯСНА- И КАКВАТА И ГЛУПОСТ ДА КАЖЕ ВСЕ Е ДОБРЕ.АМИ АКО КОСТОВ НАПРИМЕР БЕШЕ КАЗАЛ НЕЩО ОТ РОДА ЛЕЛЕ ГОЛЯМ ВОЙ ПОНЕ ГОДИНА ЩЕШЕ ДА ИМА.НИЕ СМЕ НА ТРИЦИТЕ СКЪПИ НА БРАШНОТО ЕВТИНИ И ЗАТОВА НИ Е ТАКЪВ ХАЛА.

vulgar
28 Feb, 2009 | 16:07

от каруцари - каруцарски език...лесно е да си представим какъв е в затворен кръг, а пък в главите им-м-м...Няма що - избрани измежду видните 4ифуто-болшевики те няма как да прикрият истинската си същност ПРОСТАШКА...

латинка
28 Feb, 2009 | 16:03

http://www.blitz.bg/article/10170


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.