Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Задължително!
Евгений Тодоров - 8 Декември 2008
Чета и слушам разни подобни идеи и сладка топлина обзема тялото ми. Чувствам се подмладен – поне с 30 години.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

„Учениците задължително да носят униформи!”

„Гласуването да стане задължително…”

Чета и слушам разни подобни идеи и сладка топлина обзема тялото ми.
Чувствам се подмладен – поне с 30 години.
Размишлявам върху това каква може да бъде причината и най-накрая я откривам – честото повтаряне на „задължително” ме връща в едно друго време, с което си мислех, че вече сме приключили.

Даже започва да ми липсва член 1 от Конституцията.

Да се върне! Задължително!

Във всичките добри намерения обаче има нещо, което вносителите на предложенията изпускат.

В повечето хора генетично е заложен стремежът към индивидуалност.

А българинът на всичкото отгоре е гений на ината.

Ако гласуването стане задължително, той напук ще гласува за Китайската комунистическа партия – ако някой се сети да регистрира подобно нещо.

А целта на задължителното гласуване – както всички знаем, е хората с имена, завършващи на – ов и –ев, да гласуват за кандидати с имена, завършващи по същия начин. Може би и така трябва да се запише в избирателния закон, за да няма после пак „ох” и „ах”.

Откакто въведоха задължителното слагане на коланите в колите, спрях да се препасвам. Ей, така – на инат. Кои са „ТЕ”, че ще ме учат как да карам! Мога ли да има таковам мамата!

Единственото нещо, което научих от казармата, бе, че не може всички хора да са униформени по един и същ начин.

В ротата ни имаше 5-6 стари кепета „пилотки” и няколко стари куртки с по-различен начин на закопчаване. При всяка смяна на набора се разиграваха цели войни кой да се докопа до различната униформа. В действие се пускаха връзки със старшината, черпене, подкупи.

Който получаваше стандартна униформа, започваше да я индивидуализира. Кепета и фуражки търпяха странни модификации, цял език с тайни послания бе начинът на слагането им на главите.

В цялата българска армия сигурно нямаше колан с колан да си приличат.

Войничетата събираха гайка след гайка, нарязваха ги с тайни знаци като овчарски тояги и така побеждаваха закона, който искаше всички да изглеждат по един начин.

Впрочем същото беше и в училище по времето на униформите.

Имаше куртки първо и второ качество, нов модел и стар модел, черни, тъмно сини и малко по-малко тъмно сини.

Белите ризи можеха да бъдат памучни, но се появиха и дедеронени.

А отдолу можеше да се сложи потник на дупки, което си беше писък на модата, можеше даже моряшка фланелка да облечеш, така че да прозира.

Черните вратовръзки бяха не знам си колко вида – най-тежкарски бяха кожените.

Задължиха ни да носим на гърдите си някакви емблеми, аз моята обаче си сложих на ръкава.

Макар и униформен, бях единствен.

Така че който смята, че ученическите униформи ще подравнят младите българи, дълбоко се лъже.

Впрочем едно време Мао Цзе Дун по логиката на българските педагози беше въвел задължителни и еднакви униформи в армията, а май и не само в армията  – без никакви отличителни знаци. Само че китайците започнаха да слагат в джобчетата си шарени химикалки, по чийто цвят и брой веднага можеше да се разчете кой е генерал и кой ефрейтор.

Има обаче и нещо друго. Навсякъде има една малко прослойка от населението, която копнее по униформите. Обикновено по кафявите. И ако й се даде власт, ще облече по един и същ начин цялото население. И ще го накара да мисли по един и същ начин – задължително.

Начинът на мислене на тази прослойка напоследък става заразителен. И в това е проблемът. А не в шарените коси на учениците.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Овчар-водач ва овце
29 Dec, 2008 | 13:36

Четейки тази статия намирам и някои полуистини и доста лъжливи твърдения.По този начин и аз манипулирам моите овце!Тази статия е написана от умен човек ,който е чел някои трудове на Гьобелс(един от най известните манипулатори на миналия век).Тази статийка бих препоръчал на студентите следващи журналистика да я поразгледат и обсъдят на някой семинар с научна цел.Има какво да се види.Жалко,че енергията на този господинчо е насочена в неправилната посока.

Чалгев
12 Dec, 2008 | 16:25

Аз пък, бидейки яростен антикомунист.... ако Китайската компартия я имаше в българските политически изборни листи...ЩЯХ НАИСТИНА ДА ГЛАСУВАМ за нея !!!

Но не от инат, ами от обикновен...ПРАГМАТИЗЪМ !!!

Защото китайската компартя все пак (заради полицейското и национално-стратегическо поведени)...........Превърна Китай ...от гладуваща държава в СУПЕРСИЛА!!!
И не само военна, но най-вече....ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА !!!( и там има осъдени на смъррт и обесени коррумпирани политици, а в БГ.... ги издигат в политическо-икономически ранг)


А Българските "думократи" ....(уж антикомунисти, както и социалистите де...) По Бай-Ганьовск демонтират, прродават като скрап.....и ефтини дрънкулки.....и националната гордост, и идващото си младо поколение..... и .....осраните си задни части....(по маймунски все червени)

Мутрев
12 Dec, 2008 | 16:15

Господа и дами,
Този вашия чукчо-писател ЕВГЕНИЙ.... е обикновен ВРЕДИТЕЛ !!!

Щото..... "не знае" дето на запад (особено в най-престижните учебни заведения)... СИ НОСЯТ С ГОРДОСТ ....униформите !!

Евгенчо...явно не знае дето на запад също има детски час.... забрана за продажба на алкохол на малолетни под 18 години...

Не знае че зъдължителното гласуване просто ще "отреже пипалата% на мръсната сегашна ПАРИЧНО-ТУРИСТИЧЕСКО-КЕБАПЧЕНА.... система за ПОДМЯНА НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ИЗБОРИ ???

Знае, жалкия писарушко..... но нали му трабват.... стотинки за боза и баничка сутрин.....(или за алкохол, че да си понася по-спокойно гнусната и продажна натура ...)

Още.... анализи за БайГаню- интИликтуалния ви Евгени... искате ли ???

Българин
11 Dec, 2008 | 18:42

Тоя Евгений не знам с какво са го хранили, но ефектите определено са на лице отново!! Алоо лекарите, не му бъркайте дозата лекарства че вижте какво става!!

Евгений, призив от народа - откажи се!!! Не можеш да ни пробутваш лудите си подобия на мнение повече - не сме толкова тъпи!!

hahaha
10 Dec, 2008 | 18:03

Tova e bil test za psihiatriatriata,kojto ne si izdyrjal - "Задължиха ни да носим на гърдите си някакви емблеми, аз моята обаче си сложих на ръкава."

vulgar
09 Dec, 2008 | 10:34

по новия закон за инккриминиране на противоетнически и др.прояви,незабавно трябва да окаушат Андрей Райчев,койтозаяви по национална медия:"българи няма". Той си е достатъчно наказан,но май не го разбира...освен ако закона не е замислен само спрямо БЪЛГАРИ,дръзнали да кажат за амед доган,че е гьон-сурат,примерно...Иличе соломон пасе и опосква свещените български земи,вместо да бъде прогонен на соломоновите острови като откровен 4ифутски шпионин

Б4П
08 Dec, 2008 | 13:33

трябва да задължим пушачите да окачат на врата си табелка: " Аз съм опасен за вашето здраве"! Строго да забраним пушенето в кенефите. Кутия цигари трябва да струва 10% от средната месечна заплата...Ще помислим и за други неотложни мерки...приемаме предложения,дори неприлични

vulgar
08 Dec, 2008 | 12:47

водача, и днес е актуален комунистическия стих: "какво тук значи някаква си личност". Аз имах наивността да съчуствам на някои партийци по време на "прехода", мислейки,че са онеправдани...О,свещена простота! Верно,че някои от тях просто бяха смесили понятията и разбираха комунизма повече като вид християнство и същите наистина го отнесоха,но дори те,в сравнение с непосветените, си бяха все пак "помазани",не и наказани. Доста време мина преди да осъзная,че истинската им партия е Б4П,в която членството е на друго ниво,с генерален секретар - сатаната

водач на МПС
08 Dec, 2008 | 11:02

Ясно е едно:
По различно време сме служили!
По мое време ставаше въпрос за оцеляване!
Говоря за комунистическите времена.
Спомням си,че ротния ни командир ни беше отделил няколко човека от строя и ни показваше едно патронче!
Още си спомням какво ни рече:
Ето! Това струва човешкият живот-едно патронче за 20 стотинки! Аз съм човекът,който ще реши дали да продължите да живеете или не !!!
Някои оцеляхме. Други нямаха тоз късмет...

Б4П
08 Dec, 2008 | 10:22

Партията е силно обезпокоена от разбирателството между християни и мюсулмани в България. Налага се да излезем на светло / поне за кратко/,защото тази тенденция е смущаваща...Управлението ни е някак пренебрегнато-сякаш съдбата на народа не зависи изцяло от нас - призваните да казваме кое е правилно и кое - не. Така ни се отнема възможността да се борим за правата на човека,което е недопустимо. Спешно е нужна провокация,за която имаме готовност,дори без подкрепата на САЩ...тях ще ги изцоцаме пред свършен факт-братчедите ще се изръсят...трябва да помислим за мангалите и евентуалния им принос в борбата с проблема

vulgar
08 Dec, 2008 | 09:13

не е задължително непременно да си член на Б4П,но все-пак помага. Сега е само ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО,но е крайно нежелателно да се пренебрегнат препоръките на партията...4-то козината си мени,но нрава - не! Бяхме К,като курвоазие,Р,като рибонуклеинова киселина,С,като солташак,но...все сме си 4 - 4ерноработници на 4алгата,4ерни 4екисти,4ака-рака 100% 4ортове-4ервени,4ервеи4ифутски...4АО!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.