Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой кого лъже с укриването на доходи
5 Декември 2008
Щом си изплатят данъците, шведите вдигат националното знаме на покрива си...

В България напоследък се предлагат някои доста екзотични идеи за борба срещу укриването на доходи. От тях едва ли има нужда, още повече, че всичко, което е нужно за тази борба, отдавна вече се прилага в други страни.

Шведите, след като си издължели годишните данъци към държавата, издигали националното знаме на покрива на къщата си - в знак на радост, че са изпълнили задълженията си на данъкоплатци. В Германия дори отбелязват онзи ден в годината - обикновено някъде по средата и или през ранната есен, до който данъкоплатците работят - така да се каже - само за да пълнят държавния бюджет. Оттам нататък - работата им е за личните им доходи.

Казвам тези неща, за да си проличи, какво е общественото отношение към плащането на данъците в Западна Европа. С което не искам да кажа, че няма злоупотреби и укриване. Има, разбира се, но разликата с България е в степента на вероятност, тези злоупотреби да бъдат разкрити.

Борбата срещу укриването на доходи може да бъде спечелена, само ако наказанията за такива провинения са тежки в степента на вероятност, тези злоупотреби да бъдат разкрити и осъдени. Факт е, че за подобни престъпления наказанията са драстични в сравнение с други провинения. Само така обаче се създава онзи обществен морал, в който укриването на доходи не се толерира, нито се развива като масов спорт. Хубаво е, че управляващите в България напоследък активно обсъждат мерки за борбата срещу сенчестата икономика и скритите доходи. Нуждата от подобно нещо е очевидна, а разминаването между реални и укрити доходи - огромно.

Според преценката на Националната Агенция за приходите /НАП/ загубата от неплатени осигуровки върху укритите доходи е колкото парите за всички български пенсионери за три месеца. В същото време всички, включително и онези, които нямат навика да плащат данъци, искат от държавата пари - за здравеопазване, за образование, за научни изследвания и недоволстват, когато те недостигат.

Вина за сегашната слободия има и самата държава, която допуска наличието на минимални осигурителни прагове. Другият проблем е липсата на данъчна полиция или на данъчно следствие, които да разследват сигнали за укриване на доходи. Предлаганите от министъра на икономиката персонални данъчни карти едва ли са най-доброто, макар, че на пръв поглед идеята крие известен чар.

Всъщност, редно е държавата да се отнася към гражданите като към пълнолетни и отговорно действащи лица, а не като към затворници. Тези отговорно действащи лица трябва да имат възможност да покажат, че са честни в доброволно декларираните си доходи.

За измами обаче наказанията трябва да са тежки. За това пък са нужни промени в законите, свързани с данъчните и банкови тайни. Че държавните власти сега работят с вързани очи и ръце, говори и фактът, че общо 54 процента от българите нескрито заявяват, че заобикалят хазната по най-разнообразни причини - включително и поради това, че са убедени, че няма да ги хванат.

Бистра Узунова  Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

plashtach
10 Dec, 2008 | 17:52

Az si pla6tam vsi4ki danyci,no... ne jiveq v Bylgariq,hahaha.Pla6tam,no i polu4avam nasre6ta.Dori ponqkoga mi vra6tat pari ot danycite.
Ako jiveq v bg nqma da si pla6tam danyci,za6toto osven sreden pryst,ne vijdam kakvo drugo moje da se polu4i nasre6ta.

time walker
07 Dec, 2008 | 15:43

Посочете ми един единствен човек,който не укрива данъци!
В световен мащаб няма да откриете такъв!

vulgar
06 Dec, 2008 | 08:30

хубаво,че в българския език няма мъжко име Бистър! Аман от бистри води,ненапити...че дай на някой ма...узунова

vulgar
06 Dec, 2008 | 08:16

ако ми падне 4ифут...има късмет!На това разчита. Но Господ НЯМА да им прости! Жалко,че не съм Господ.

vulgar
06 Dec, 2008 | 05:53

да ти поизбистря мисленето, Бистра... В заглавието ти няма питанка-варум,джанъм? Питай като не знаеш,не е обидно. илиЗНАЕШ /казано на португалски/

*****
06 Dec, 2008 | 05:10

*****

az
06 Dec, 2008 | 02:37

Докато в тази държава далаверата тече с пълна сила, всеки даден лев данък е отишъл на вятъра. Когато се окастри половината администрация, а останалите започнат да си вършат работата(говоря и за депутати и министри) може и да започнем да си плащаме данъците с удоволствие. Дотогава нямам намерение да пълня "излишъка" за да могат после фирмите на чичо и на батко да лапат парици на воля. Казах.

Ballomed
05 Dec, 2008 | 16:25

Добре де, аз ако се усигорявам на 5000 лв. заплата, колко пенсия ще получа, ще плащам ли по 2 лв. в кабинета на доктора, ще си купувам ли сам бинтовете? По важното, ще ме обслужват ли бюрократите така както се полага, защото им плащам заплатите или ще чакам като тъпанар да си изпият кафето и после да им се молиш да ти обърнат внимание?

Отговора е НЕ, колкото и пари да се дадат, в тази държава потъват в определени джобове. Има таван на пенсията и възрастта да се пенсионираш е повече от средната продължителност на живота в БГ, така че на колкото и да се осигуряваш е все тая. Не може за да получа чисто 1000 лв. да се платят още 1000 лв. на държавата, после да ми взимат от тия 1000 лв. 20% под формата на ДДС, после от там да вземат и всички други данъци и такси (смет, за автомобил, акцизи и т.н и т.н.) и реално аз от 2000 лв. които изкарвам на месец да взема около 500-600 лв. и всичко останало за държавата и да ме третират като боклук...

И последно въпрост към авторката:

Дали ако отношението на чиновниците, обслужването, сроковете за които ти вършат работа (само с рушвет), здравеопазването и т.н. в Швеция бяха като нашите, дали щяха да вдигат знаме? И не ми казвайте че няма пари за да се подобри отношението, трябва само контрол.

vulgar
05 Dec, 2008 | 13:19

Бистра,да те вземат мътните!

vulgar
05 Dec, 2008 | 13:13

най-употребената евро-пейка само с данъците си може да плати годишната пенсия на 10тина села...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.