Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пътепис от последния зрител на Коритаров
Евгений Тодоров - 24 Ноември 2008
Току що се връщам от Одрин. Реших да замина, след като в последното му предаване стана дума за строителството на нова джамия в София.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Ето как стои положението с табелите в Пловдив

Водещият се държеше така, сякаш мнението на народа не го интересуваше.

Затова и хич не ми е жал, че го изгониха.

Обадиха се двама души от народа и попитаха съвсем ясно:

Знае ли Коритаров, че в Турция разрешават да има само по един храм на най-малко 30 000 вярващи?
Знае ли Коритаров, че ако в една мюсюлманска страна се издигне християнски храм, онези за една нощ ще га срутят с камъни? Защото страшно ни мразят.
След това се обадих аз и казах, че Коритаров трябва да си ходи в джамията – като толкова харесва рязаните.

То горе-долу така и стана.

Само че сега се чудя на кого да звъня сутрин. Тя Лорчето май си е наш човек, само дето онзи не й даваше да каже какво мисли момичето.

Тъй като аз подхождам отговорно към фактите – не като Коритаров, реших да тръгна към Турция, за да се уверя, че всичко казано от народа онази сутрин е истина.

Така стигнах до първия турски град – Одрин.

Намерих бързо една българска църква - „Свети Георги”. Странно – беше още на мястото си.

Оказа се, че имало още една българска църква. Намерих и нея – казва се „Константин и Елена”. Наскоро беше реставрирана, но нямаше камбанария. Нали знаете, че турците не дават да се издигат християнски камбанарии.

Пресметнах, че при това положение в Одрин трябва да има поне 60 000 православни българи – църквите наистина бяха пълни.

Казаха ми обаче, че местните православни българи са някъде към 8. Или 12. Не знаели точно.

И настръхнах – че те турците сигурно просто не знаят бройката. Сигурно броят и туристите, чиито автобуси спираха пред църквите един след друг. Но като падне сняг и автобусите намалеят, тогава турчилята със сигурност ще забранят църквите ни.

А може и наистина да ги разрушат с камъни.

За това, че трагедията наближава, имам няколко факта.

Из целия град има указателни табели, които показват накъде трябва да се върви към българските църкви.

Има нещо гнило тук – сетих се веднага. Това е все едно ние да сложим табели навсякъде как може да се стигне към една или друга джамия. Абсурд.

Вероятно тези табели са сложени да упътват башибозука, когато тръгне да руши с камъни нашите храмове. Вероятно те ще се съберат в двора на някоя джамия, ходжата ще ги призове на свещена война и като тръгнат ордите – от табела на табела, и ще стигнат, където трябва.

Прави впечатление и това, че улиците около „Констанин и Елена” са наскоро разширени и асфалтирани. Някои се заблуждават, като мислят, че това е направено от градската управа заради официалното откриване на обновената църква.

Аз обаче мисля, че причината е друга. Вероятно по този начин се примамват повече туристи. И когато храмът се изпълни, ще хлопнат вратите и ще започне клането.

А ако башибозукът не се справи, тогава бронирани части на редовната турска армия ще се притекат на помощ – по новите улици ще стигнат за минути.

Така че – това ни чака.

Трябва да помислим какво да правим.

Пътят е един – на оръжие, братя.

Националните предатели унищожиха българската армия и този път няма да можем да повторим подвига на нашите войски от Одринската епопея. Но трябва да сме готови за реципрочни действия.

Те ще бастисат едната църква – ние веднага две джамии.

Те – втората църква. Ние – още 4 джамии.

И т.н.

Ех, защо го няма Коритаров, да му звънна в ефир и да му разкажа тези неща.

А може би е по-добре, че го няма. А аз ще се обадя в СКАТ. Там ме уважават повече


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

бай Пешо
01 Dec, 2008 | 19:34

Ех, Женя, Женя, комсомолецо дърт, другата църква не е просто Константин и Елена, а Св.Св. Константин и Елена. Справка - владичката Николет. Иначе др. Че Гевара добре те е подредил.

vulgar
29 Nov, 2008 | 14:58

Мутрев,историята с Ифандиев доказва,че сме под АБСОЛЮТНА 4ифутска власт. Още повече,че при него нямаше злобарщина и безразборно плюене, а цитати,факти,обективен анализ...Благодарен съм на този човек. Без него долавях някои неща от политическата панорама, но в цялата и пълнота я видях ЧРЕЗ НЕГО! Беше невероятно,че изобщо го допуснаха за известно време в ефир,но ...показаха КОЙ командва в България-4ифутите

Мутрев
28 Nov, 2008 | 15:08

И понеже тук ...."не трият постинги"... ще ви кажа пак нещо за един на който и последните зрители не могат никъде нищо да изкажат ! (дано има време някой да го прочете преди пак да се е ..... изгубил някъде постинга ми)

Та, господа.... чували ли сте за някой си ИФАНДИЕВ ??? Дето го изгониха и от Скат, и от Евровизия.... и откъде ли не ???

Преди време....... по ирония на съдбата предаването „Диагноза” бе свалено от програмата на пловдивската телевизия „ЕВРОКОМ-БЪЛГАРИЯ” буквално в присъствието на представител на „Шоу”. Две седмици по-късно неговият създател, автор и водещ Георги Ифандиев отново се обърна от екрана с познатото и обичано от многобройните зрители приветствие: „Здравейте и как сте?”. Два дни по-късно вместо очакваната от стотици хиляди българи емисия в 22 часа се въртеше покафеняла от въртене филмова лента."

Всъщност вместо да ви говоря аз.... ще ви цитирам Ифандиев:
"„Когато истината е затрупана под пластовете на хилядолетен сън, времето налага пълен обрат и ето – истината наново бива открита.”

Опитвам се да кажа, че винаги и навсякъде истината е била и бива потъпквана.

Нито историята отразява събитията така, както са се случили, и действителните движещи сили зад тях, и техните цели. Нито литературата, публицистиката, драматургията, киното са отразявали действителността в нейното пълно откровение. Изобщо човечеството винаги е било обгърнато от мъглата на измамите. А когато властниците притежават могъщото оръжие, наречено „средства за всеобщо осведомяване”, лекотата, с която го натикват в различни по цвят облаци от илюзии е поразителна. Още Николо Макиавели бе открил, че масите вярват на онова, което официално им съобщават. Три века по-късно Гюстав льо Бон формулира, че тълпите приемат за действително онова, което авторитетите им представят."
.......................................................................................






Мутрев
28 Nov, 2008 | 14:48

А като сте се разприказвали за история...... не знаете ли дето дори и днес..... ПРЕДАТЕЛСТВОТО СИ Е ПРЕДАТЕЛСТВО ???

И че дори и в Щатите е ВИСШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ .... ИЗДАВАНЕТО НА ИМЕНАТА НА СЕКРЕТНИ СЪТРУДНИЦИ и агенти ???

Кой ви лъже (и защо) че България трябва да си "отвори досиетата" на секретните служители и сътрудници на работещите и работилите за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ???

Кой ви каза че дори и щатите, ако някой от подобните е използвал ситуацията си за лични сметки и игрички ...или дори за предаване на списъците.... не го СЪДЯТ ??? Или че не го "сгазва пиян шофьор ???

Кой и лъже че е......РОДОЛЮБИВО действие....ПРЕДАТЕЛСТВОТО ??? И получаването на пари и слава заради изнасянето в чужди медии и разузнавания..... СПИСЪЦИТЕ С БЪЛГАРСКИ ЛИЧНОСТИ работили за националната сигурност ???

Ще ни каже ли някой къде са сега .... изнеслите в чужбина "жълти и други.....досиета" личности като Стоян Ганев, Филип Димитров, Фори Светулката...... и т.н. ???





Петоцветник
28 Nov, 2008 | 14:02

Хубава сатира, браво!

?.
25 Nov, 2008 | 20:53

KOq e,elgjo?
Az znam za dve - rimska i balgarska.

elgjo
25 Nov, 2008 | 15:14

драги "зрителю", дали си изучавал история и дали си спомняш коя империя е владяла тези земи по времето,когато са строени църквите?

vulgar
25 Nov, 2008 | 14:35

...с други думи и у нас комуно-4ифутския сценарий беше като при Юго-съседите,но излязохме малко по-умни от тях и поне не се клахме...пази Боже!

vulgar
25 Nov, 2008 | 14:12

струва ми се, че не сме нито християнска,нито мюсулманска държава...и малцина са вярващи в "своя" Бог. Цялата работа намирисва на юдейски приьом...да ни скарат,а 4ифутите да влачат изгоди...Щото редовите християни и мюсулмани са на едно дередже, а да сте видели 4ифут-миньор,строител,животновъд,чистач...всички са САМО ПО ВЪРХОВЕТЕ,а друговерците имат единствено представителни извадки-за парлама

petko
25 Nov, 2008 | 02:42

godina cled 10 noemvri bjx na pazara v odrin ,tam creshnax edin koito govorishe balgarski ickluchitelno dobre.popitax go dali ne e balgarin -toi kaza:vsichki xora kato men po pacport ca zapicani -makedonez. xodil cam mnogo pati v ygoclavia i dneshna republika makedonia.nikakva i nai malka prilika njma mezdu dialekta na govorishtite v pirincka makedonia i tozi pacporten makedonez.zashto ne ci zadade vaproca avtora kade ca naclednizite na tezi koito ca postroili zarkvite,te ne ca bili 2 3 choveka.te izbiti li ca progonini li ca imali li ca pravo da govorat na balgarski.turzia za da se dokopa do evropeiskia pazar ako e nuzno i njkolko zarkvi moje da postroi. ankara ne e v evropa.minimalna chast ot nacelenieto i teritoriata na rurzia ca v evropa.istorichicki turzia e vinagi bila vrag i zaplaxa za evropa.ako evropa gi prieme tova shte krajt na evropeiskata zivilizazia. ne trjbva da zabravame che evropa ne e amerika.mejdu vremeno i amerika veche ne e tova koeto beshe-veshe bankrutirala 10.3trilona dalg.po statistika credno matematichecki vsjko semeistvo ima dalg ot 8700$ v kreditni karti.

bg
24 Nov, 2008 | 23:01

Che Guevara

Напълно се солидаризирам с мнението ти - абсолютно точно е !Само бих добавил,че авторът изобщо не е някой заблуден или просто страдащ от толерантност,той е просто един от многото добре "нахранени" ибрикчии на ДПС,които са се навъдили напоследък и работят в услута на великотурските планове.Този воаяж до Одрин е живо доказателство за това.Бог да пази България!

Mутрев
24 Nov, 2008 | 16:13

Аз пък знам само дето......................51-ге процнта дето НЕ ЩАТ ДА ГЛАСУВАТ..... дори и за магаре да гласуват..... ще го направят президент, или премиер-министър !!!
....



И дето тогава................................. "твърдите БСП и екскурзиантски ДПС гласоподаватели ще бъдат просто...... НЕЗНАЧИТЕЛЕН ПРОЦЕНТ ОТ ОБЩО ГЛАСУВАЛИТЕ !!!


И че дори в парламента може да не вмъкнат кандитатите си



.......................................дори и като опозиция !!!

А

Чалгев
24 Nov, 2008 | 16:06

Щах да се извинявам дето погрешно съм написал ХАЙДУТИ....... но сега виждам дето това си е много точен...."лапсус лингус" !!!

Щото едно време имало ХАЙДУТИ но днес са останали само ХАЙДУЦИ .... и интИликтуалци-чукчописатели......дето си пишат.......


хайдути - хайде ТИ........

Чалгев
24 Nov, 2008 | 15:59

Не го оплювай болния от завист аФФтор де!

Той нали ти обяснява дето чак до Одрин отишъл, че да поръча на местната даскалица в българското училище.....БАЙРЯК ДА МУ ИЗВЕЗЕ !!!

И скоро щял бил да поведе....БАЩИНА СИ ДРУЖИНА ...... на битка с..... Коритарооглу !!!
(пък ето и още едно онорарче си изкара човечецът..... да купи по една боза и баничка за....бъдещите ХАЙДЕТИ !!! (ако шефовете му-хадуЦи....му позволят де )

Mутрев
24 Nov, 2008 | 15:48

Нерде нере Коритороффф.... нерде нере.....аФФФтора на тази смешка...... Нерде нере...... джамиите ?

От написаното запомних само дето някои си били казали дето в Турция ако седне някой да строи православен храм.....ЩЕЛИ БИЛИ МЕСТНИТЕ ДА ГО РАЗРУШАТ !!!

Дали пък някой ден и в Булгаристан ще се намерят накои дето не само "рЕват и хланчат"..... ами се и хванат в конкретни и родолюбиви дейности ???...........


Да, ама не..... Щото "твърдите БСП и екскурзиантски ДПС гласоподаватели щели били пак да изберат сегашните мърльовци !!!

А 51-ге процнта дето НЕ ЩАТ ДА ГЛАСУВАТ..... дори и за магаре да гласуват..... ще го направят президент, или премиер-министър !!!

Пък тука ми дрънкат за някакви решителни действия на "възмутени" граждани???

Боже! Пази ми родината!

Боже, събуди ги тия пъзливи и словоблудстващи ПИШМАН ПАТРИОТИ !!!

vulgar
24 Nov, 2008 | 14:13

...за всеки муслиман - минаре...и те насядали върху тях...приказка от 1002рата нощ...А-ааа

pak sam az
24 Nov, 2008 | 14:06

Abe az vikam muslumanskite darjavi da se udari klyuch na djamiite i samo carkvi sa otvoreni i v hristiyanskide samo djamii da sa otvoreni za urok na bolshinstwata.
Ili pak shto ne srutim vsichki hramove, nyama zachenie dal e hristiyanski, muslumanski ili ... . Taka nyama da ima razdeleniei.
I taka shte rushim vsichko tova koeto vodi do neposimost kam razlichiyata. Shtom ne umeem da cenim razlichiyata shte ya karame samo na "sivo"

4eti knijki,Jenia
24 Nov, 2008 | 14:00

Ne e problem djamiata,problema e,4e tova sa sbori6ta,kadeto se sazdavat radikalni isliamisti-fanatici.Ot takiva mesta,djamii i u4ili6ta proizlizat vsi4ki teroristi.Dori samata Turcia se opitva da se spravi s tiah.
Ti za6to ne otide v Erusalim da popita6,6tiaha da ti obiasniat o6te po-dobre,dori nagledno.Ili da popita6 vlastite za6to niamat kambanarii v Turcia?Ne,4e 6te ti kajat istinata,no vse pak.
Ili vzemi da pro4ete6 korana.V tozi koran e prepisano dosta ot bibliata,no talkuvaneto e gre6no.
Ili pro4eti istoriata za Ri4ard lavskoto sarce i fanatika Salamin,kojto prav zapo4va tazi karvava razprava mejdu hristiani i musulmani,koito predi tova sa jiveeli v razbiratelstvo.Za da ne izpadam v krajnost,priznavam,4e i ricarite ot zapadna Evropa imat doniakade vina za tozi istori4eski konflikt,no ne do takava stepen.Ili pro4eti istoriata na balkanskite narodi prez osmansko igo,dokade stiga isliamskia fanatizam.


димитър
24 Nov, 2008 | 12:50

Хич не ме кефят такива статии със саркастичен тон от заглавието до края !
А относно това с турците ... туй пък е пълната глупост.
Ще тръгнат да правят автономия ако продължаваме да ги отритваме от обществото ...

Проблема в държавата не са съвсем турците и май кухата кифла с коменара нищо не е схванала а просто се "мобилизира" под изкуствените нападки на разни партии целящи точно това ... по този начин да спечелят аудитория ... и гласуващи.

аман, не пшрозряхте истината в очите и след 100 години няма да я прозрете - проблема в наща държава е всичко що се занимава с политика и бизнес едновременно ...
Всичко е пари и единствено и само заради пари .. и ники не дава и 5 стотинки за оня беден човечец дето бере тютюн горе в балкана, или за онзи които цял живот си плаща осигуровки, данъци и накрая държавата му го начуква с гумения чук надълбоко ... да не може да си го извади ...

ама какво да се обяснявам то колкото повече пиешш толкова по неразбран ризкуваш да станеш ... ай със здраве ...


Che Guevara
24 Nov, 2008 | 12:20

Много се изложи този път, Евгени, ама много. И място няма за сравнение между църквите в Турция и джамиите в България. Разликата е, че православните християни в Турция не планират един ден да завладеят държавата (или поне част от нея) за да си правят автономия и не настояват да бъдат признати за малцинство и да имат специални права и привилегии, за разлика от турците в България, които все повече се радикализират и нищо чудно един ден да си имаме с тях същите проблеми, както Сърбия с Косово. Има и друго, както и сам си забеляза, църквите в Турция нямат камбанарии, защото турските закони не допускат да се чува камбанен звън. И никой не протестира срещу това, никой не се възмущава от тази нетолерантност и дискриминация. А в България (както и в цяла Европа, впрочем) джамиите са с минарета и ходжата вие по пет пъти на ден от там. А, когато хората се осмелят да протестират срещу шума, се вдига вой до небесата, истерични обвинения в нетолерантност и дискриминация както и всевъзможни заплахи.
Аман от криворазбрана и прекалена толерантност!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.