Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сергей, благодаря, че се обади!
22 Ноември 2008
В ход е операция "Станишефилия" – концепция за свръхагресивно налагане на положителен медиен образ
Премиерът- рокер
Премиерът- рокер

PR- ите на БСП хвърлиха България в приятно гъделичкащ смут тези дни. Явно повлияни от успеха на гурутата на Обамаманията, те планираха и вече пуснаха в действие операция "Станишефилия” – концепция за свръх агресивно налагане на положителен медиен образ на премиер министъра – ватман, приятел и любовник на народа. Няма да се спираме на натрапчивата мисъл, че и зад океана, и в PR отделите на БСП усилено черпят вдъхновение от добре познатата и на Изток, и на Запад тоталитарна пропаганда от втората половина на 20 век. В нашите си малки граници, цял един народ ГОВОРИ за Сергей – за билборда пред Министерски съвет, за трамвайните му приключения, даже за леко тромавата му приятелка.

Разбирате ли, напоследък не говорим за Б. Борисов и Костов, не ни интересува кой ще поведе останките от СДС и кого ще направят на сапун от Атака. Интересува ни ще дойде ли Станишев да стиска палци на Елена в танцовото шоу на БТВ. Питаме се чак толкова ли са слепи младите жени в БСП, че да създадат фенклуб, посветен на Станишев. Интересуваме се защо му дадоха на Станишев да кара трамвая, бе Бойко.

Напук на всички хумористични критици на Станишефилията твърдя, че акцията е много добре обмислена и засега сбъдва очакванията на създателите си. Кампанията за парламентарните избори става все по- натегната, а БСП, благодарение на малко мазохистичното поведение на Сергей, вече получи летящ старт. Модерна и тотално заблуждаваща, ПР стратегията на Станишефилията Ви кара да говорите за Сергей, без значение дали му се възхищавате или присмивате. Преди да продължите да се питате колко още тъпи идеи за рекламни клипчета може да им хрумнат, моля, погледнете на PR-ите на Станишев от малко по-различен ъгъл, помислете си – рекламната машина АБСОЛЮТНО винаги знае как ще се държите, вашите реакции са отдавна предвидени.

Всичко започна невинно с участието на Елена Йончева в реалити шоу, в което звезди?!? се опитват да танцуват с професионалисти и стават за смях на аудиторията. Топ-репортерката си знаела, че не е много добра, даже и за аматьорски танцови изпълнения, но не се поколебала да участва – тя казва "Сергей ме насърчи, каза ми да отида щом го желая и обичам да танцувам”. 

И ето Елена "танцува”, представят я като "първата годеница на принца” и балът на звездите върви към своя финал, където вече е ясно, че и на принца няма да му се размине. Обещавам ви, дори над мивката в кухнята да имате снимка на Костов, поливащ теменужки, дори да мечтаете за силната мъжественост на Генерала, Сергей и Елена ще ви приковат пред екрана до няколко седмици. Ще ги гледате с умиление как се обичат, настъпвайки се и после ще им теглите една псувня на всичките мръсни комунисти, мамицата им червена. Опааа – едно на нула за Станишефилията.

Втори рунд, ден първи - Министерски съвет осъмва с билборд отпред, на който пише “Сергей, обади ми се” и става ясно, че това е покана за чат от групата "Фенки на Станишев” в уеб сайта на младежкото БСП – целио Интернет се зачуди какво става. Ден втори – всички медии (много, много първи страници на вестници) ни обясняват, че водачката на въпросната група - Мис Бузлуджа 2008 (ммм), Zvezdichkata (йеее), родом от Костинброд (ухаааа!) поръчала билборда, за да го накара най-накрая този зает човек премиера да си чати с тях.

Станишев веднага се регистрирал и в профила си написал "Аз съм Сергей, обаждам се”. Нещата стават още по- трогателни на третия ден, когато фенките и Сергей спечелиха още веднъж първите страници в пресата с подробно описание на въпросите, отговорите, поведението и облеклото на лидера и т.н. Извинявайте за откровеността, но бяхме свикнали да обръщаме внимание само на облеклото на Камелия и Галена – май, пак ни пробутват Станишефилията, а? А аз все си мислех, че билборд пред МС ще е трудно да се наеме от днес за утре, че плана на премиера също е сгъстен и няма много време за спонтанни чатове. Знам обаче, че три дена позитивно отразяване на връзката между партията и народната младеж е безценно – струваше си да ни поизлъжат малко.

Какво прави Бойко Борисов в този момент? Защо не свали билборда, както онази гавра на Азис, защо поне не отговори с подобен – примерно "Бойко съм, не се обадих, но вече съм у вас”?

Защо трябва аз да давам идеята за перфектната PR акция за столичния кмет – В осем и половина сутринта, софийското задръстване е огласено от рев на сирени. Две пожарни и няколко полицейски коли си пробиват път към кметството на Московска и стряскат всичко по пътя си. Спират пред централния вход на сградата, пожарните веднага започват да издигат стълбите към прозореца на Кмета, а от колите се изсипват десетина перверзно красиви жени в полицейски униформи и отцепват района с жълта лента, на която пише "Бойко е само за нас, не му се обаждайте скоро”. Междувременно секси колежките им от пожарната потропват на прозореца на Кмета, той отваря, усмихва се и се мръщи едновременно, както само той го може. После с каменно лице се оставя да го свалят и отведат в неизвестна посока. Само така можете да се преборите със "Станишефилията”, г-н Борисов, знам, че ме четете.

За трамвая няма да говорим. Той е вътрешно партийна реклама – явно тъпа, но също толкова ефективна. Предлагам няколко теми за размисъл: Наистина ли някой се заблуждава, че създателите на ретро клипа не са се усетили колко е плосък и глупав. Изключителната му липса на качества не е ли явно търсена? Не загубихте ли тази седмица поне минутка от времето си в спорове "Ама, как може някой да плати за създаването на подобно нещо, да рекламира партиен конгрес по националната телевизия?”. Между другото, кога за последно сте имали какъвто и да е интерес към конгреса на БСП? Хммм… класически резултат за Станишефилията, а от ГЕРБ правят лошо впечатление с партийни съобщения, публикувани на официалния сайт на Общината.

И да не забравя, предложение към прогресивните елементи в странат за билборд акция с надпис "Аз съм Волен, плюя като говоря, пазете се!”

Ивайло Желязков
blog.bng.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
22 Nov, 2008 | 18:18

Ивайло,благодаря,че реагира адекватно! За всичко си прав! Но...нека погледнем по-глобално.Нали към глобализъмъ сме се запътили.Те така вървят: комунизъм,фашизъм,глобализъм...все вариации на тема чифутизъм...не само този ПЪТ е за никъде/трамвайната линия в частност/ ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ АДА ! А фактът,че подобни урунгели са в състояние да се изтипосат като водачи-батмани и прочие означва само едно:Серко е НАЗНАЧЕН! От партията ли? Нищо подобно! И партията се назначава! Е сигурно има отделни "храбри"българи-юнаци ,дето за едната пуста кариера живеят,а тя е невъзможна без съответната съпричастност...поне на хартия. Истината обаче е, че САМО В РОБСКА ДЪРЖАВА могат да се "издигнат"такива явни недоразумения...И не трябва да се изненадваме ако ни бъде назначено шимпанзе за министър-председател...Истинските господари решават кога и как...и кого - зависи от ситуацията и КАК да бъде използвана в тяхна полза.АЗ КАЗАХ.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.