Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Йордан Кюмюрджиев- краят на една кариера
Евгений Тодоров - 30 Октомври 2008
Ако се беше изправил открито срещу системата, щеше да остане в пловдивската история като герой. Но не намери сили...
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Човекът, който посвети две години от живота си на ГЕРБ и създаде структурите в Пловдив и областта напуска политиката. Тръгва си огорчен. Може би и омерзен.

От БСП официално му дадоха срок до Коледа. Най-много до януари.

Генералът обаче смяташе да изкара до парламентарните избори и да се оттегли –достойно.

Преди малко повече от месец той беше живнал – беше получил подкрепата и на ръководството в София, и на някои пловдивски политици, които му се писаха приятели.

Буквално за няколко часа – на предишната сесия на Общинския съвет, Генералът беше предаден. Тайно и грозно. Позорно за град като Пловдив.
Според слуховете – за едно куфарче банкноти.

Изгонването на ГЕРБ от властта активизира и вътрешно партийната опозиция.

Пловдивската организация на ГЕРБ се превърна във врящо гърне.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов очевидно се опитаха просто да натиснат капака – с надеждата, че конфликтите ще се уталожат.

Гърнето обаче гръмна.

Някои видни партийни активисти от ГЕРБ се радват неприкрито на падането на Кюмюрджиев.

Някои от тях се чувстваха недооценени, други сега ще се опитат да вкарат отново партията в общинската власт. С всички произтичащи от това благини.

За добро или за лошо ГЕРБ вече има оформени структури. Може би там ще се оформят по-радикални групи, които няма да позволят ново безпринципно коалиране. Най-малкото защото  може да се окаже пагубно – като се има предвид, че идват избори.

Впрочем членската маса на ГЕРБ никога не е искала съюз с ВМРО. Нито с БСП и СДС. Камо ли с АТАКА.

Създаването на една нова партия прилича много на варенето на чорба с много кокали. Ако перифразирам разсъжденията на Лех Валенса за демокрацията..

Отгоре изплува мръсна пяна, която трябва да се обере. После пак и пак – докато бульонът се избистри.

Има случаи обаче, когато вместо пяната си отива готвачът.
Един човек от ГЕРБ ми описа наскоро ситуацията в партията  по по- различен начин: "Генералът не разбра, че всяка партия е като една градинка - трябва да се полива, трябва и да се плеви."
Изглежда Кюмюрджиев не успя да научи как се полива. Не му дадоха и да плеви.
Може би се изживяваше като идеалист, а партия от идеалисти няма.
Ако се беше изправил открито срещу системата, щеше да остане в пловдивската история като герой. Но не намери сили и се опита да бъде едновременно идеалист и прагматик. И затова си тръгва от политика безславно.

Познавам кухнята на избора на съветниците от ГЕРБ. Мога да се закълна, че Генералът направи всичко възможно да не допусне клиентелисти. Може да е направил много други грешки, но не и тази – да толерира хора, влезли в политика с намерение да се облагодетелстват.

Много критики съм чул за него, но няма даже и слух, че Генералът краде. Че даже е помислял да влезе в  някаква далавера.

Чувал съм го да казва, че през живота си не е дал един лев подкуп. И не е взел един лев.

Продължавам да му вярвам, че е така.

А може би точно такива хора не трябва да се допускат в политиката.

Какво е казал народът: „прекален светец и богу не е драг”.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

NEVQRVASHT
31 Oct, 2008 | 18:47

ТОЗ 4И4КО КУМУРДжиев няма място в нашия град!!!

KGB
31 Oct, 2008 | 18:18

Тя политиката е мръсна работа сама по себе си. В България, още повече. И колкото и да си чист щеш или не щеш ще се омърсиш.
Похвален е стремежът да не си корумпиран. но ако останалите около теб, които ръководиш са корумпирани ползата от това е малка.
Ясно е че най-големите клиентелисти са функционери или поне някакъв кръг около управляващите партии - БСП и ДПС най-вече. И напоследък започна да се избистря и още една истина - все повече от богатите хора се оказва че са или бивши (а и настоящи) кадри от службите, или мутри свързани с управляващите или стара и нова партийна номенклатура. Ето в това е проблема. Като знаем как са се развивали кадрите, става ясно че всички, които на практика управляват парите в България са номенклатура на БКП или нейни креатури. За какво ручахме жабетата 20 години, питам аз? Ами то си беше по-добре да си остане бай Тошо и неговите хора.
Що се отнася до човека, всеки може да изкара всеки всякакъв.
Може и да говори на диалект, но само той ли? Поне не говори на турски или пък да пише "Збогом" със "З", както министъра на културата, професор, божем.
А в политиката, очевидно свестните не могат да виреят. Та за самия човек е може би по-добре да се махне.


У. Н. Румфорд
31 Oct, 2008 | 17:17

Като пикая пари, помогнете!
Й. Кюмюрджиев и Е. Тодоров решили да споделят личната си драма, че и коментари се срещат по-долу.
Дребнотемие и еснафщина, дръпнете пердетата!

.......
31 Oct, 2008 | 15:12

напълно съм съгласен с gerryqu. Мадоната е ник нейма на самия кюмюрджиев той само тая песен си пее , колко е честен и че затова са го махнали. защо не кажеш първомайски селянино колко и по колко ти даваха месечно. Ей евгений не се излагай бе не гарантирай за никой освен за себе си това си е принцип

plovdiv
31 Oct, 2008 | 13:23

За град като Пловдив? Че какво за Пловдив - неприятен град с надути жители :)

Нормална за Пловдив, а и за БГ постъпка - предателство за пари :)

анонимен
31 Oct, 2008 | 05:50

Нито един ред истина. Пловдив е малък град и всички се знаем. А и да не се знаем - виждаме какво направи за тази една година въпросната персона. Иначе се разчувстах, написано е досущ като за латиносериал.

Мадоната
31 Oct, 2008 | 01:29

Явно опитът на Кюмюрджиев да не допусне клиентелисти в партията не е бил успешен. Поне половината от членовете на ГЕРБ са именно такива. Да не говорим за т.нар. ръководства на районните структури. За справка: председателката на ГЕРБ в "Западен". Проверете коя и каква е дамата и ще разберете дали има или няма клиентелисти в ГЕРБ.
Лошото е, че в българската политика досега никой не е успял да направи баланс между идеал и прагматизъм. Всички опити, както на Кюмюрджиев, са били възпирани овреме.
Що се отнася до предателството от страна на ВМРО и смяната на Кюмюрджиев от председателския пост - не мислите ли, че е станало с негласната подкрепа и съдействие на хора от неговата партия?

gerryqu
30 Oct, 2008 | 12:49

Кюмюрджиев не само, че не е идеалист, ами е и доста подла душичка. Организацията на ГЕРБ в Пловдив само ще спечели от неговото оттегляне. Лошото е, че и досега доста поразии сътвори в Пловдив. Най-малкото беше срамно председател на Общински съвет да е човек, който по време на сесиите говори на диалект, на "ма" и "бе"! Да не говорим, че създаде камара интриги. Но той си е агентурно ченге по душа! Дано да им и по-кадърни и възпитани хора в пловдивската организация!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.