Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атака и ДПС се сдружиха в нова коалиция в община Родопи
Николай Заяков - 24 Октомври 2008
Хората, които настояваха да се оползотворят възможностите на европроектите, вече нямат думата.

В четвъртък неочаквано се прекрои мнозинството в община "Родопи" - напук на всички национални стратегии и линии, ДПС и Атака се консолидираха, към тях се прибавиха и ССД и БСП, подкрепени от ГЕРБ и изобщо политическата карта в тази малка община край Пловдив заприлича на нищо друго в страната. В опозиция останаха "Новите лидери", СДС, ДСБ и БЗНС на Мозер. Като пряк резултат от резките движения отново на дневен ред излезе предложение за гласуване на 4 дка в Първенец -  една силно оспорвана сделка в общината и селото преди месеци, няма да е случайно да се нарече и емблематична. Хората от новото мнозинство, като представителката на Атака в местния парламент Славка Диманова, например, заеха коренно противоположно мнение спрямо предишното си гласуване. Бюджетът на общината е изпълнен най- много на 19%, а идеята да се оползотворят възможностите на европроектите относно изграждането на инфраструктурата, чиито носители са Димитър Василев и Иван Ранчев от "Новите лидери", остана неразбрана и нечута. Вместо това двамата си подадоха оставките от шефове на комисии, защото натискът беше голям. Коментар на инфарктната сесия от Николай Заяков:

 След като прокуратурата и съдът оневиниха Волен Сидеров, очакваше се той да изпълни своята част от сделката. Циркът на г-н Станишев се изпразни откъм съдържание, но се изпълни с клоунада. Сега БСП си отглежда коалиционен партньор, тъй като вярва на социолозите, че “Атака” ще бъде трета политическа сила в следващия парламент. Тъпото на водевила е, че тъкмо в Пловдив и в прилежащата му община “Родопи” БСП отвори своята лаборатория за алхимически екскременти.

 Така формацията на г-н Сидеров със своите мизерни трима съветници става част от управляващата коалиция в “Родопи”. И тъй като до този момент, една година след изборите, в общината са присвоени много пари, но не е свършена и за един лев работа, сега ще се надяваме, че хората на Сидеров и подкрепящите ги гербери, вкупом с единствения съветник на Софиянски, ще започнат усилена работа по присвояване на неприсвоеното.

 Думата “усвоявам” е непозната дума за хванатите от улицата новоизлюпени мнозинствари. Тез плазмодии за отрицателно време усвоиха и приватизираха всичките тарикатски и гнусни практики на учителите си по навеждане от преминалите в небитието пладнешки партийки. Те разнасят като лош дъх най-отвратителното и най-нелицеприятното на непреходния български преход.

В община “Родопи” управляват някакви хора, за които общинската заплата е “модус вивенди”. Те са се превърнали в реквизит, в своего рода обзавеждане на общината, с което работещите там обикновени индивиди са длъжни да се съобразяват. Веднага след коронацията на новото мнозинство ролите бяха преразпределени, постовете сдадени и приети, а бордовете на общинските фирми се напълниха с роднини.

Така БСП и ДПС, двойното нашенско подобие на управляващата държавата ни тройна коалиция, се сдоби с квалифицирано мнозинство и се чака да финализира най-после работите по разграбването на общината преди нейното ликвидиране след година време, когато комунистите вече няма да управляват, областният управител няма да е червен и това изкуствено образувание, наречено община “Родопи”, ще мине в небитието.

Още от сега трябва да кажем на новите коалиционери, че действията им ще бъдат гледани под лупа. Те направиха грандиозната грешка да се приготвят за лапане точно когато ДАНС започна да работи. Всяко решение на съветниците ще бъде адресирано директно за Агенцията, понеже е сигурно, че, както и до сега, решенията им не ще бъдат в полза на хората, които им гласуваха, ако ползваме терминологията на царя.

Малкото народец, който даде вота си за тез пеперуди на политическата ни есен, ще види с очите си как надеждите му се осребряват и сменят местожителството си от един джоб в друг джоб. Истинско удоволствие е да присъства човек на някоя сесия в родопския тоз парламент, макар и инкогнито, та да разбере за какво е думата. Там има индивиди, които поназнайват само някоя и друга чужда дума, предимно из турския диалект, но туй не им пречи да представляват населението в Комисията по евроинтеграция.

Те нямат и намерение да ни интегрират, не защото не щат, а защото не познават значението на думата. По някое време там Комисията по здравеопазване се командваше не от лекар, а от пациент. Неизброимо количество съветници минаха през “Родопи”, но сегашните сурогати на мнозинството са направо подгизнали в собствения си батак. От тях няма да се чака нищо. В “Родопи” няма и едно евро чужда инвестиция, сякаш като контрапункт на общините Марица и Куклен, където европейските пари просто текат. Широкото мислене не е за тесни социалисти и техните доморасли мекерета. Очите си изгледахме да дочакаме и  ние хубав ден. Хора без никой в главите си, но комбинативни и алчни, и вчера и днес грабят като за последно.

Хубавото на новата общинска далавера, наречена управляващо мнозинство, е, че има пред себе си три години, в които не ще сдобие нищо друго, освен омразата на електората. Те, без съмнение, ще вземат тяхното, гушите им ще провиснат, ще се обзаведат, по стар тоталитарен обичай, с близки и по-интимни близки, ще сменят опозиционното дърдорене с управленско бръщолевене, ще обещават на своите, но ще дават на по-своите, и със същото досегашно упоение ще ни мислят за балами.

Признавам, че не понасям простак да ме баламосва. Не понасям също тъй необразовани индивиди да ми мислят нещо, па било то и доброто. Кога видиш калта под ноктите им и разбираш колко ниско си паднал да чакаш нещо от тях. Съветът ми е: не чакайте от тях. Защото може да получите. Но полученото ще бъде по-лошо от чакането.

“Родопи” е рядък пример на туй, как нещо може да върже, без да е цъфнало. От лошо дърво – лош плод. И на зло дърво – зъл прът.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.