Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жилищните кредити продължават да поскъпват
Иван Стойков - 23 Октомври 2008
Излишно е да се повтаря до безкрай защо. По-важното е как и с колко това се отрази реално върху финансирането.


Поредният месец с поскъпнали заеми вече е в историята. Новите цени на кредитите вече са факт. Излишно е да се повтаря до безкрай за причините това да се случи. По-важното е как и с колко това се отрази реално върху финансирането. Известен отговор на това дават индекси МОИТЕ ПАРИ.

Както от началото на годината, така и през септември двата индекса нарастват.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

Нови 5 базисни пункта добави показателят към стойността си и тя достигна ниво от 9.6118%. Тенденцията от август банките основно да покачват лихви се повтори и сега. Пет бяха банките с промени, като всички те бяха в посока нагоре с изключение на една банка.

Алианц Банк България влошава своята най-добра оферта със 76 базисни пункта, което е твърде чувствително покачване само за месец. Причината е лесно предсказуема. Банката повиши лихвата по тази оферта с почти същия размер.

Общинска банка традиционно беше подвластна на ОЛП на БНБ и новите лихвени условия показват тази тенденция. По-ниската стойност (с 2 базисни пункта) на основната лихва доведе до логично намаляване и на лихвите по ипотечни заеми на банката. Така намалението от 2 базисни пункта оказа положително влияние и най-добрата оферта на трезора се подобри със същия размер.

ПроКредит банк е втората банка с влошени условия през септември. Офертата й поскъпва с 13 базисни пункта, като основанието за това е плаващият компонент в лихвата. Той е СОФИБОР. За изминалите 30 дни стойността му се покачи с 15 базисни пункта и това резонно рефлектира върху лихвения процент на банката по жилищни заеми. Резултатът е посоченото по-горе поскъпване на най-добрата оферта на банката.

Райфайзенбанк е следващата от банките с по-лоши условия. През изминалия месец най-добрата оферта на кредитора поскъпна с 38 базисни пункта. С това поскъпване банката се нарежда сред трезорите с чувствително оскъпяване на своите заеми. Причината отново е по-висока лихва – с 30 базисни пункта. Повишение, обаче, се забелязва и при таксата за управление на кредита. Тя вече е с 5 базисни пункта по-висока.

УниКредит БУЛБАНК е последната от банките с влошени условия. При нея поскъпването през септември е незначително. На фона на останалите повишения при другите банки тук завишение от 7 базисни пункта не може да се отчита за съществено. Разбира се, банката покачи своите лихви през изминалия месец, като за левовите заеми това беше с 8 базисни пункта. Вижда се, че повишението е по-високо от поскъпването на офертата. Причината за това е понижаване на таксата за разглеждане на документи. До края на годината тя е с 50% по-ниска.


Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

Двойно повече нарасна индекса в евро в сравнение с този в лева през изминалия месец. Десет базисни пункта към стойността му вече са добавени. Така тя достигна ниво от 8.4695%. И тук промените са при 5 от банките, включени в индекса. Нека ги разгледаме.

Алианц Банк България предлага вече своята най-добра оферта срещу 75 базисни пункта повече. Корекция в лихвения процент е основата на това немалко поскъпване. През септември банката завиши цената на кредита с почти 1 процентен пункт.

ПроКредит банк е втората банка с влошени условия през септември. Поскъпването е в размер на 13 базисни пункта, като причината е 6-м Юрибор. Като плаващ компонент при формирането на лихвата, и този месец той оказа влияние. За жалост посоката бе отново нагоре. За месец пазарният индекс добави нови 10 базисни пункта, което както е ясно видимо дава своето отражение.

Райфайзенбанк е следващата от банките с по-лоши условия. През изминалия месец най-добрата оферта на банката поскъпна с 37 базисни пункта. И при индекса в евро трезорът се нарежда сред тези с чувствително оскъпяване на своите заеми. Причината и тук е по-висока лихва – с 30 базисни пункта. Повишение на таксата за управление на кредита е другата корекция, която се отбелязва през месеца. И тук, както при индекса в лева тя е с 5 базисни пункта по-висока.

УниКредит БУЛБАНК е последната от банките с повишени лихви. Минималното повишение е в размер на 8 базисни пункта. Банката подобрява също така таксата за разглеждане на документи. До края на годината тя е с 50% по-ниска.


СИБанк е единствената банка, която през изтеклия месец не коригира лихвените си проценти по заеми. Въпреки това известно поскъпване на офертата има. То е в размер на 4 базисни пункта и причината за него е промяна на таксата за разглеждане на документи. Таксата вече е с 15 евро по-висока.

И този месец от анализа е видно, че кредитите продължават да поскъпват. В унисон с финансовата криза, влиянията се пренасят вече осезаемо върху нашата банкова система. Въпросителните за бъдещето на кредитирането у нас нарастват всеки ден и идните месеци ще бъдат твърде любопитни в каква посока ще поемат цените на заемите. Вероятно всеки се досеща, че нови поскъпвания не са изключени. Предвид настоящата тенденция със сигурност може да се твърди, че месец октомври ще е следващият, пореден месец на по-скъпи кредити. Колко още ще поскъпнат те, тепърва ще бъде анализирано.

 

Иван Стойков
Старши анализатор
потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.