Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
10 финансови съвета във време на криза
23 Октомври 2008
За всеки, който иска да посреща тревожните икономически новини по-спокойно...

Прогнозите варират от временна криза през дълбока криза до рецесия.
Фактите са увеличаващи се лихви по всички видове кредити, силно свиване на кредитирането от банките и преосмисляне на инвестиционните планове на много фирми. Независимо кое от определенията на кризисната ситуация се окаже вярно, ето няколко съвета от финансовият портал www.fincity.bg за всеки, който иска да посреща тревожните икономически новини по-спокойно.

1. Не планирайте разходи, които да бъдат покрити с коледен бонус или премия за продажби. Ако очакванията за криза се превърнат в истинска криза, това може и да не се случи както сте го планирали.

2. Ако очаквате приходи от продажба на имот или наем, бъдете много консервативни и планирайте песимистично. Пазарът не е нито толкова всеяден, нито толкова бърза както досега.

3. Изплащайте приоритетно заемите с най-високи лихви (кредитни карти и бързи стокови кредити) и ако се наложи - консолидирайте с по-голям и дългосрочен потребителски кредит от банка. За големи задължения може да се наложи и консолидиране с ипотечен кредит с цел намаляване на месечните вноски. Консултирайте се с опитни и компетентни хора за това.

4. Забравете за зимни и летни почивки изцяло на кредитната карта. Поне докато тонът на финансовите новини не се промени към по-приятен или туристическите промоции не станат наистина неустоими.

5. Сменяйте работата си внимателно, тъй като в много компании съкращенията стават на принципа "последните си заминават първи".

6. Ако живеете или работите в имот под наем, сега е моментът да се пазарите с наемодателя по-сериозно - ако не за намаляване, поне за задържане на старите нива. Повишаването на разходите за отопление и стагнацията на имотния пазар са достатъчни причини за това.

7. Пари в брой - само на депозит или спестовен влог и никога на разплащателна сметка, където инфлацията ги изяжда всеки ден.

8. Всякакви спестовни и инвестиционни продукти (взаимни фондове, пенсионни схеми, животозастраховки с инвестиционен и спестовен елемент) трябва да съдържат голям процент книжа с фиксиран доход (облигации) и по-малко акции.

9. Премислете десеткратно всякакви идеи за нов бизнес - освен че продажбите може да не са каквито очаквате, и банките в момента далеч не гледат благосклонно на тях.

10. Ако сте имали идеи как да увеличите приходите в бюджета си и да спестите излишен разход - дошъл е моментът, в който това е наложително.

За актуална информация за всички банкови продукти, съвети и дискусии www.fincity.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
24 Oct, 2008 | 23:36

1. Не купувайте нищо, - имайте предвид че 89% от човечеството нищо не купува - това радва и успокоява.
2. Ако сте имали глупоста да притежавате някакви ценни книжа, ликвидирайте ги, докато все още може да се вземе нещо от тях.
3. Ако имате кредит карти, вземете каквото можете и обявете банкрут.
4. Най добре е да не употребявате пари, но ако не можете тази святост, харчете само за най необходимото, с хората си разменяйте стоки и услуги и в никой случай не влизайте в парични взаимоотношения, освен ако им подарявате безкористно.
5. Мразете еврейте и тяхния дявол йехова.
6. Убивайте еврей при всяка възможност.
7. Кражби, измами и всякави насилия срещу еврейте, имащи за цел тяхното унищожаване, са осветени от Бога, след като те са се окончателно осатанили и нямат души.
8. Всеки, доколкото унищожава еврей, дотолкова се освобождава от света, - в противен случай, ще си стои тук докато стане еврейн.
9. Не се отчайвайте, защото им е изгодно.
10. Правете всичко това, за да излезете от смъртта. Този който си мисли, че прави всичко, но търгува, си е затворил изходната врата и се крепи от еврейското - няма никакви врати и други светове.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.