Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Суицидално
Георги Папакочев - 22 Октомври 2008
Кончината на двете публични фигури потвърди стряскащо лошия психологически климат в страната
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Предполагаемите самоубийства на две известни в публичното пространство фигури в един ден миналата седмица отново накараха някои българи да се замислят върху психологическия климат в страната.

Доколко гибелта миналия петък на патолог-анатома проф. Стойчо Раданов, автор на експертизи, свързани със значими тежки престъпления, и на Ахмед Емин, началника на кабинета на лидера на ДПС, е дело на личен избор и собствената им ръка, най-вероятно няма да се разбере окончателно, макар интересът към двете предполагаеми самоубийства да е висок. След черната серия на отнели сами живота си полицаи в Плевен през тази година и рутинната национална статистика за около 1500 самоубийци годишно, кончината на двете публични фигури потвърди стряскащо лошия психологически климат в страната и непрестанно деградиращото доверие на хората в тяхната държава.

 Самоубийственият синдром

Фиксацията в конкретните мрачни събития, в които, както обикновено, въпросите са много повече от дадените официални отговори, не позволи  на мнозина да осъзнаят по-страшното. А то е самоубийственият синдром, който разтърсва едно цяло общество, страдащо хронично от корупция и престъпност, управлявано политически и икономически пагубно зле, превърнало се в жертва на стремглав демографски срив, оголвано от несекваща емиграция и затъващо все по-дълбоко с неграмотност и безкултурие в блатото на собствения си продължаващ вече 20 години посткомунистически стрес.

Показните, но безрезултатни действия на силовите органи, съд и прокуратура, превърнали се в обект на постоянни критики от страна на ЕС, доубиват и последните надежди в демокрацията, такава, каквато е тя е на Стария континент.  Бутафорната и нагла
недосегаемост на мутри и престъпни политици, на висши държавни чиновници, съсипва изцяло морала на младите хора, които утре също безразсъдно ще започнат да тикат родината и себе си в пропастта.

Настървеността, с която българите се самоизтребват с автомобилите си по пътищата, повсеместният масов алкохолизъм, насилието и арогантността, са безпогрешният симптом за нагласите към истинското национално самоубийство, което българинът е на път да осъществи.

И ако за някои казаното дотук може да звучи като пресилено черногледство, за други то би следвало да бъде предупреждение, сигнал за тревога. Но ... всичко зависи от гледната точка и от фазата на суицидалния, самоубийствен национален синдром.

Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мутрев
23 Oct, 2008 | 19:23

Правя коментар към "коментар" от автор чиято същност се измерва с.... ника който нося тука!

Казва ни умньото...."Настървеността, с която българите се самоизтребват с автомобилите си по пътищата, повсеместният масов алкохолизъм, насилието и арогантността, са безпогрешният симптом за нагласите към истинското национално самоубийство, което българинът е на път да осъществи....."

Обърнете как за всичко май....коментаторът ни праща все.... в копривата! Щото елементарно обективен човек не би пропуснал да напомни че ако има...."война по пътищата" у нас, нова е най-вече по вина на
1. Скапаното състояние на пътищата, и липсата на кръгови кръстовища и контрол най-вече! ( и за това вината е у политиците ни)

Иначе......

..." всичко зависи от гледната точка и от фазата на суицидалния, самоубийствен национален синдром."- както казва великия наш....специалист по ...бългаорска народно- психология!

Жалко че у подобни пердета-коментатори и пишещи..... НЯМА ДОРИ ....СУИЦИДАЛЕН СИНДРОМ !!!



Митко Бомбата
23 Oct, 2008 | 08:50

Къв лош климат бе,другари?Не виждате ли,че това е дело на западния империриализъм.Ето затова телевизията на Партията пусна отново На всеки километър-да не забравяме--врага не спи бе.Той,врага,гнилия империализъм,си няма никаква друга работа и не е имал никога друга работа,освен да идва и да трови нашия социалистически живот!Ама ние другари,не трябва да му се поддаваме, а с здравия социалистически юмрук трябва да отвърнем.Климата в нашата социалистическа държава не е лош!Напротив-вървем все напред и напред.Ей на--другарката Мазнарова не видяхте ли каква показна акция направи и показа в лицето на империализма-като изпрати пенсионери на почивка.И западните радиостанции пак ревнаха-само избрани партийци били,студено било,не били 5 000,а само няколко за пред телевизията...Е,що не изпратят те своите пенсионери на безплатна почивка,а?Не трябва да се съгласяваме с гнилия империализъм-Партията води държавата напред и това е истината,нъл тъй?!

espoar
22 Oct, 2008 | 17:35

makar zhivota da e truden, cheren,..;da ne gubim nadezhda,vazhni sme nie,liubovta,malkite radosti ot zhivota. Vseki mozhe da vzeme reshenie, da prodade televizora si,da sprem da slusha komersialno radio(napravo shtiah da padna, kato razbrah ,che glupavite ekvdorci sa sazdali 2008 godina parvia si nacionalen tv kanal,pri uslovie che imat veche destki komersialni,a pak nie balgarite nali sme evropeici,unishtozhihme vsichko kulturno v programite na televiziata) da si spomnim, kakvo e da chetesh istinska kniga, i nai-veche da razmishliavash i sam da vzemash reshenia,zashtoto , mozhem da pravim komromisi edinstveno za liubimite si hora!liubov iradost,na vseki


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.