Факти, Анализи, Коментари
   26 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тодор Живков искал да смени системата
4 Септември 2008
Deutsche Welle: През 1988 година искал да вкара България в Европейския съюз
Тодор Живков във времената преди перестройката
Тодор Живков във времената преди перестройката

Франц- Йозеф Щраус през 1985 г.

През 1988 г. Тодор Живков вече искал не просто реформа на социализма, а смяна на системата. Това твърди сегашният министър на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер, придружавал навремето Щраус в България.

Министърът на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер е бил в делегацията на тогавашния баварски лидер Франц-Йозеф Щраус, посетил за пореден път България в късното лято на 1988 година, само седмица преди смъртта си. На какво се дължат специалните връзки между Бавария и тогавашна комунистическа България?

„Поради географското си положение Бавария по традиция винаги е поддържала много добри отношения със средно- и югоизточноевропейските държави. В този смисъл и България десетилетия наред е наш много добър партньор. Франц-Йозеф Щраус много се интересуваше от политическата проблематика на конфликта Запад-Изток по време на тогавашната Студена война. Той много искаше да се преодолее този конфликт, да се преодолее и разделението на Европа като резултат от този конфликт. В интерес на истината тъкмо в това отношение

България беше важен събеседник

разказва министърът на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер. Неговият тогавашен шеф Франц-Йозеф Щраус, една от най-ярките фигури в западногерманската политика, поддържа добри лични контакти с българския лидер Живков и също особено залага на икономическите връзки.

„Още тогава съществуваха икономически връзки, макар и в скромен обем. За Щраус икономическите и политическите отношения не бяха в противоречие, той гледаше на икономиката като средство за придвижване напред в политиката. По онова време България беше ключова страна за отношенията на Бавария с югоизточноевропейското пространство.”

И все пак, разговорите са между държавен глава на комунистическа страна, която се смята за най-верния съюзник на СССР, и един западен политик, когото московската пропаганда обявява за опасен ястреб. Попитахме министър Ротенпилер за тона на тези разговори.

Щраус: "Комунизмът не подлежи на реформиране"

„Много вежливи бяха тези отношения, макар че Щраус винаги ясно и недвусмислено изказваше мнението си за комунистическата система по принцип и за комунистическата система под ръководството на Живков в България - в частност. Нека го кажа пак: по-недвусмислено не можеше. В последния им разговор към края на лятото 1988 година, малко преди смъртта си, Щраус каза на Живков право в очите, че комунизмът не подлежи на реформиране, че само смяна на системата може да отвори нови пътища към бъдещето. За огромна наша изненада Живков не отхвърли тази критика, а каза, че наистина трябва да се поеме по нови пътища. Върхът на всичко беше, когато Тодор Живков попита Франц-Йозеф Щраус: „Какво трябва да направи моята страна, за да влезе в ЕС?” През 1988 година това беше направо революционен въпрос в устата на един лидер от Източния блок. Щраус първоначално помисли, че има грешка в превода и попита: „Имате предвид по-тясно сътрудничество, така ли?” Тодор Живков ясно му отговори:

„Моята страна трябва да стане член на ЕС”

По онова време, още преди политическите сътресения и промените в Германия и в цяла Средна Европа това си беше направо революционно изявление. След това двамата започнаха да размишляват над немислимото: как може да изглежда пътят на една комунистическа страна, напускаща комунизма и отправяща се към ЕС. Но от тези размишления не последва никакъв политически резултат, защото седмица по-късно Щраус почина.”

По онова време в СССР е в ход перестройката, докато Живков се „снишава”. Какво са очаквали политици като Щраус от българския лидер? Дали са били подготвени за някакъв рязък политически обрат? Фридрих-Вилхелм Ротенпилер си спомня:

„Това изречение на Тодор Живков ни изненада. За нас то беше изненадващо, не зная дали други са били по-добре информирани от нас. Анализът, че с икономическата система на комунизма не може да се върви към бъдещето – той за нас беше очевиден. Голямата изненада за нас обаче беше фактът, че комунистически лидер е готов да върви към смяна на системата.”

В края на разговора попитахме министъра дали знае подробности за кредитите, които през 80-те години България получи от ФРГ и за предполагаемото участие на неговия тогавашен шеф Франц-Йозеф Щраус в договарянето им. Отговорът беше лаконичен:

„По въпроса не мога нищо да кажа.”

Д. Попова-Вицел, А. Андреев  Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ps
05 Sep, 2008 | 08:18

Хайде стига с платените глупости!

okam
05 Sep, 2008 | 01:20

agentut na geshev e i kopele na ferdinand.zatova nikoj ne go zakachi i si imashe otkrit list za cela BULGARIA,po vreme na vojnata do 8-i septemvri1944 ,kogato otide v policiata i na 9 septemvri se provuzglasi za direktor na veche sofiiskata milicia.unishtojo svoeto dosie,na dobri djurov i na oshte nekoi agenti na geshev,a nego pusna da izleze prez turcia i sled siria da potune v neizvestnost.ta tova otnosno ubieca i izmamnika todur ferdinandov s priemno ime jivkov ot s.pravishte,sega pravec ,botevgradsko.i toj -todur mnogo obichshe da lovuva,kato bashta si ferdinand-hazar i div bulgaromrazec.ta franc-joseph se predpolaga da e znael za proizhoda-zigansko- hazarski na todur.a toj trebva da e znael,che srokovete na tajnite klauzi na jalta veche s iztekli i t.n. i t.n...no ne e znael,che negovoto vreme e izteklo.za tova e i tozi prividno idiotski vupros kum straus.

Сократ
04 Sep, 2008 | 22:29

България Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ! (нищо не зависи от нея)

нейните политически лидери и медии.......са НЕЗАВИСИМИ ! (нищо не зависи от тях)

Българския гражданин е НЕЗАВИСИМ ! (нищо не зависи от него)


........... Щото НИЩО НЕ ЗАВИСИ от някой, който само.........ЧАКА НЯКОЙ СИ ДА ГО "ОПРАВИ" !!!

Мутрев
04 Sep, 2008 | 20:22

Ей, наблюдателЬ !
Драго му става на човек да срещне ....дори и другомислещ, но...МИСЛЕЩ !!!

Да работим (все пак) по промяната на настоящето !

Да не си и даваме миналото на....ЕНИЧЕРИ !!!

наблюдателЬ
04 Sep, 2008 | 14:49

"Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее бъдещето, владее настоящето". А сега да го смелим за тия дето не схващат: който променя историята и мисловните процеси у хората, променя хода на развитие на масите.
ЯКО А? Осъзнайте се, от вас нищо не зависи,
докато не ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРОМЕНЯТЕ НАСТОЯЩЕТО.

Мутрев
04 Sep, 2008 | 10:46

Д. Попова-Вицел, А. Андреев ???

Още малко и ще повярваме дето..."не били знаели нищо"

Само дето и по ю-тюб доста време вървя заснетото ( в нощта на ареста му )...................изказване на Тодор Живков за нужното променяне на пътя ни... по китайския вариант де.....( и конкретни идеи имаше.... но му ги откраднаха.....)


Обаче.... Лукановси и Младеновси....ГО АРЕСТУВАХА ТОГАВА !!!


и ЗАПОЧНА "ВЕЛИКАТА демутрасия"Иначе.... паметта на хората ли е толкова слаба.... или ЕНИЧЕРСКИТЕ МЕДИЙНИ ПОХВАТИ ..... ви изтриха мозъсите ???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.