Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пенсионери на море - бурята настава
Веселина Божилова - 3 Септември 2008
Правителството със сигурност даде тема за приказки на пенсионерите до следващите избори
Благодарна курортистка на път за четиризвездния хотел
Благодарна курортистка на път за четиризвездния хотел

Новината, че правителството ще командирова на луксозна почивка на морето 5 000 избрани пенсионери, хвърли в смут цялата пенсионерска общност у нас, която е много повече от тази цифра.

Някои не са ходили на море от поне 20 години. Пък и морето през ноември не е точно онова море, което си спомнят. Профсъюзните станции с карти за по 2 седмици, стол с три яденета на обед, културен просветник и организирана работа. Вечер- на лятно кино. Чат-пат забава в стола. И всяка година си знаеш, че от 1 август, примерно, си ти.

Че какво толкова му беше лошото?

Някои от тези хора дори си спомнят акцията с таралежите, която прочисти от змии Слънчев бряг, та да могат да построят първите хотели. После построиха и втори хотели. А сега е хотел до хотела, мила моя майно льо...

Една от версиите за жеста на правителството е, че ТЕХНИТЕ хотелиери не са успели да си вържат сезона, та сега правителството им сервира готови пари. Пенсионерите са бонус.

Не стига, че ще почиват безплатно в четиризвездни хотели, ами ще ползват и всичките им услуги. Което ще рече спа, масажи и прочее екстри. Едно време нямаше такива работи.

То ги няма и други работи, ако се замислиш. Свекърва ми сподели, че още 6 лева и остават, за да си стигне пенсията, която е получила навремето, когато спря да работи. Оттогава минаха поне 18 години. Трудна работа.

До 10 септември се изготвят критериите, по които се подбират хората, достойни за почивка в луксозен курорт. Впрочем тръгнаха вече емисари. Две жени потърсили майка ми, питали я за партийната и принадлежност. Тя, милата, неизживяла още трусовете на демокрацията, гордо заявила : "Аз съм тъмносиня". " Ама си и ти, викам и, първо иди на море, пък после разправяй". После се замислих и и казах: " Правилно, сега първо теб ще те пратят на най- хубавото място."

Защото другата теза е, че така се купуват избори. Има логика. По тая логика след пенсионерите трябва да пратят на море без пари фермерите. Следват акушерките от Варна, които подадоха групово молби за напускане. Те пък си имат море, за какво им е...Сложна работа са тия жестове изобщо.

Мисля си, че идеята за тая необикновена операция на правителството има корен в едни наскоро изказани мисли на младия премиер Станишев. Той се натъжил, като гледал как чуждоземски пенсионери плетат крака из София в поредната задморска екскурзия. И аз съм ги виждала. И вие сте ги виждали. Бледи англоезични баби, дядовци с голфове. Винаги съм се чудила какво ли е да станеш на тия години, за да видиш света, обаче на, и на нашите баби им се случи.

Темата за нашите пенсионери на луксозна почивка без пари обаче е толкова екзотична, че веднага захванаха дискусии и по телевизии и радиостанции. Някои твърдят, че за 5 000 пенсионери ще са необходими поне наполовина толкова доктори да им мерят кръвното налягане. Мен ако питат, ако им е хубаво, хич няма и да се сетят за кръвното си налягане. Да не ги подценяваме чак толкова...

Други се усъмниха тутакси, че подборът няма да е правилен. То че подборът е заложено крив, е ясно, но как наистина да ги подберат, другият начин е да ги събират из кварталните градинки. Сега кандидат- почиващият пенсионер трябва да е достойно организиран, активен, социално слаб и жизнерадостен по принцип...Нещо като ОФ активисти от онова време...Те мнозина такива си и останаха, няма проблем.

Абе каквото и да стане, някои неща са сигурни. 5  000 ще отидат, още поне 50 000 ще имат тема за приказки през дългите зимни вечери, да не говорим и за всички лета до следващите избори. Тези, които отидат, ще са доволни, надявам се, онези, които няма да отидат, пак ще са доволни, защото пък ще са горди, че съзнанието им е останало непромито. Приятелски компании ще се разделят на две, пази боже един да отиде, а другите не, войната е сигурна. Ако имаше опашки, на тях щеше да се обсъжда само това. Такива ми ти работи.

Живот и здраве, всички ще стигнем дотам, дано само се сетят и нас да ни пратят на море някой ден. Може и през декември, какво ни пука...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
24 Sep, 2008 | 10:20

g_face,браво! Нацели десятката! Толкова е просто,а не се бях сетил! Само това ме утешава,че се намират умни и прозорливи българи...все още

g_face
07 Sep, 2008 | 08:37

Основната идея на комунистите не е да спечелят гласове за изборите. Те знаят, че така или иначе няма да управляват скоро пак. Според мен идеята е очевидна, но никой не иска да я каже, а именно: Тая година собствениците на хотелите (мутрите) бележат спад на туристи, а оттам и недостатъчни приходи, които да изплащат инвестицията в хотел. И тъй като така или иначе са едно цяло с правителството са седнали да се разберат как легално да приберат парите от излишъка и решението е изникнало - източването на парите срещу неясна услуга. Дори и пенсионерите да отидат на море, те няма откъде да знаят какви услуги включва сериозната цифра, която е заделена за всеки един от тях. И така мутрите (спонсорите на политиците) прибират добри пари срещу нищожни разходи, а управляващите по навик прибират някакъв процент от цялата сума като комисионни и евентуално печелят някой глас за изборите. Не ви ли се струва, че това което написах е самата истина? Само че не го прочетох в нито един вестник (просто всички ги е страх или са купени). Ако някой има идея как да разпространи истината нека да я използва, че ми писна да мълчим и да търпим мизерията, която политиците ни поднасят всеки ден, за да откраднат някой лев от нас

БГ гъска
05 Sep, 2008 | 03:29

А кой ги "избира" и на равни начала ли всички се "кандидатират". Къде да идат? За това не пишете. Защо ли ви е да пишете. Строго секретно.

БГ гъска
05 Sep, 2008 | 03:26

ПРи всичките власти Българското Черно море е било за бедните Западняци. Сега в момента бедните шведски, датски и норвежски семейства напълно са ни окупирали крайбрежието, защото България е най-евтината за изтънялите им портфейли дестинация. Българските пенсионери са пометени от Геноцида на Печените Чушки и Варените Туршии с които ги наказваме преди Гроба, за да изкупим на безценица Имотите им. Това е.

paris
05 Sep, 2008 | 01:43

tazi postupka na genetichno modificirania sergej muhin stanishev,pokazva che i nedorazvitite umstveno mutanti mogat da budat hitri,kogato sa s judohazarski proizhod.evtin trik za naivni i neshtastni starci.!te iskat nadinflacionno uvelichenie na pensiite a ne proseshki podajania i togava te shte rashat dali da hodjat v hotelite na semejstvo stanishevi-muhini ili milen valchevci.tova chujdeneco bi bila istinska grija za BULGARSKIA pensioner,a ne predizborni akrobatiki kato taja.veche i starcite ne se lovjat na tezi vuduci.vremeto na zaribjavaneto v BULGARIA svurshi predi dve i polovina godini.

НОРМАЛЕН ГРАЖДАНИН
04 Sep, 2008 | 13:47

ДО ТУК РАЗБРАХ, ЧЕ БСП ИСКА ДА НАГРАДИ ПОСЛУШНИТЕ СИ ПЕНСИОНЕРИ
КОИТО ИМ ХОДЯТ НА МИТИНГИТЕ. НЯМА ЛИ ДА БЪДЕ ПО-РАЗУМНО ТЕЗИ СРЕДСТВА ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА БОЛНИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА АПАРАТУРА И ТАКА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ И ДР.В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ/ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ И ИЗКАРВАТ ПЕНСИИТЕ ИМ/ ДА СЕ ЛЕКУВАТ. НЕ МОЖЕ ЛИ ТОЗИ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ЗА ЛЕКАРСТВА
НА БОЛНИТЕ ,НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ В БОЛНИЦИТЕ ,ДОМОВЕТЕ ЗА ИЗОСТАВЕНИТЕ ДЕЦА И ДР./МОЖЕ ДА СЕ ИЗБРОЯТ ОЩЕ МНОГО, В ЕДНО НОРМАЛНО СЕМЕЙСТВО КОГАТО ИМАШ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ПЪРВО СИ ПЛАЩАЩ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СЛЕД ТОВА ПРЕЦЕНЯВАШ КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗАКУПИШ И СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИШ ДА ОТИДЕШ НА ПОЧИВКА.

wlado
04 Sep, 2008 | 07:30

Нямам достатъ4но власт иначе всички души привързани към правителството щях да ги пратя на трудов лагер - да им дам кирка и лопата и да ги видя....
Долни гадни комунисти...
нищо против ама не да ми печелите гласове за избори ... гадни долни комунисти...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.