Факти, Анализи, Коментари
   27 Юли 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За Обама, Ники Василев и циците на Албена Вулева
Евгений Тодоров - 31 Август 2008
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Грижата за малкия и среден бизнес винаги ми е приличала на циците на Албена Вулева – всички знаем, че ги има, но не сме ги виждали.

Е, видяхме ги. И видяхме какво се крие зад големите думи.

От 20 години слушам как властта се грижи за малкия и среден бизнес – поне от постановление 56. Помните ли го? То беше по-важно събитие за България от влизането ни  в Европейския съюз.

Съветският модел държавност, една идеология, подчинила успешно огромен човешки и природен ресурс, клекна пред Негово величество Дребния бизнес. Пред неподозираната човешка инициативност, която дреме във всеки у нас. Уж дребна и меркантилна, но способна да промени света. Когато се обедини и й се създадат условия за развитие.

Та преди 20 години по-прагматично мислещите сили в партийната върхушка решиха да отворят една малка вратичка в желязната държавно-планова система.

Други членове на Политбюро са се опитвали да застанат с гърди пред амбразурата, знаещи, азбучното правило, че частната инициатива ще започне бързо да поражда капитализъм.

Когато паднаха идеологическите бариери и се отпуши духът на народното предприемачество през 1989 година, всички мислехме, че вече никой не може да ни спре.

Само че какво направихме – упорито си избирахме начело на държавата хора, които никога не са били предприемачи. Хора, които никога не са полагали труд –все повече и повече, докато започнат да осигуряват не само собствената си прехрана, но и прехраната на други хора. В буквалния смисъл на думата.

Тези хора никога не са събирали документи за лицензиране, не са преживявали проверки и ревизии, не са воювали с безумни закони и разпоредби.

Ако грижата за малкия и среден бизнес е голяма като циците на Албена Вулева, грижата на държавния чиновник за себе си е голяма колкото циците на Преслава и Десислава взети заедно. И то преди намалението.

Изразът „грижа за дребния и средния бизнес” даже беше забравен известно време – нали тази година нямаше никакви избори и съответно предизборна празна риторика, но слава богу, че американските избори приближават, та чух познатите позабравени думи от Барак Обама. Той също обеща да се грижи.

Дали обаче американските президенти също лъжат?

Малко след речта на Обама чух интересни думи от Николай Василев. Дали започва подготовката за нашите избори или човекът беше слушал речта на американския кандидат и се беше подсетил?

Та Ники Василев си призна, че българската държава продължава да тормози бизнеса с лицензи, регистрации, уведомления – тези убийствени механизми не само не намаляват, но се и увеличават. Или придобиват нови форми.

Точно преди 10 години попитах тогавашния министър-председател Иван Костов може ли да се каже, че България е „държава на лицензите?”

„Да –призна си той.- Но ще се преборим с тази вредна политика” .

Ники Василев всъщност призна, че не властта се е преборила с вредната политика, а тъкмо обратното.

И още нещо каза нашият млад министър – уж дребно, но за мен впечатляващо. Че ще се премахне категоризирането на заведенията.

Дребна наглед работа, но само този, който не е бил в този бизнес, не знае какво безумие продължава 15 години.

Всеки, който отвори кафене – примерно, кандидатства за категоризация. Събира – в началото бяха 26 документа, от които 24 са безумно излишни, плаща такси, приема и черпи комисии, за да му продаде държавата една табелка с изографисана една звезда.

Обяснението е, че като мине чуждестранен турист пред махалата веднъж на сто години и види кафенето с едната звезда, ще разбере, че вътре няма автомат за чистене на обувки и огледало в цял ръст. И ако иска да се огледа отгоре до долу, ще трябва да потърси кафене с повече звезди.

Познавам хора, които заради това, че по време на ремонт са свалили табелката със звездата, получиха глоби, които съсипаха бизнеса им и им провалиха живота.

И по-лошото – дребните предприемачи се убедиха , че държавата е техен враг. И че вместо да я уважават, трябва да я лъжат. За да си го върнат.

Едва ли някой подозира колко хиляди българи в момента си го връщат?

По това и други чиновнически безумия съм изписал кофи с мастило. Ефект –никакъв. Лобирал съм пред действащи и изгряващи политици – те ме гледаха с невиждащи очи.

Беше им през онази работа – казано най-ясно.

Армията чиновници, която продължава да проверява, замерва, издава разрешения, глобява, сега най-новото е „прави мониторинг” продължава да расте.

Тази армия има невероятното чувство да се самовъзпроизвежда.

Лошото е, че българинът обожествява КОНТРОЛА. Той лелее за по-строги закони, за по-строги проверяващи и по-високи глоби. Без да съзнава, че така се самоубива.

Сега Ники Василев се пробва да направи – или поне да каже една истина.

Струва ми се, че е твърде дребен да направи нещо – едно джудже пред една планина.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
10 Sep, 2008 | 00:56

Безспорно, грижата за малкия бизнес е единственото средство да се даде благороден вид на системата, защото грижата за едрия е откровена дектатура. Но това има смисъл ако е постоянно, да може участниците да се състезават от еднакви стартови позиции. Защото те не се състезават да съсдават блага за другите, а да богатеят за сметка на тях. Както състезателите на сто метра стартират едновремено, всеки бяга в своя коридор и не пречи на другите, за което следи цяла съдийска система, скъпо струваща, но без нея не би имало надбягване и този лродукт дето обществото си е определило за ценност, става плячка. Ако победителят получи награда, следващото бягане да стартира с десет метра бовификация, това вече е подкрепа на едрия бизнес и ще се бяга само за шоута, а парите ще се премятат по швейцарски банки от 5 процента бизнесмени, и останалите 95 ще си спомнят с носталгия за земократичната диктатура.

Чалгев
02 Sep, 2008 | 12:56

Аз пък предлагам на редаксията да почне да публикува тука и коментари на първосигнални хора от рода на .......100въпроса!

Така поне ще знаем че влизаме в ХУМОРИСТИЧЕН САЙТ !!!

И ще можем да си се смеем ... без да се мъчим ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ...по-умни, или по-кадърни ЧУКЧИ ПИСАТЕЛИ!!!

Мутрев
02 Sep, 2008 | 12:47

Да ! "Не може да мразиш някого ,само защото е с повече гънки от теб. Обратното, щом не ти достигат на теб, използвай неговите, бъди поне хитър.."

Но кой пък ни доказва че..... някои имат правото да презират, и да считат другите за ..."с по-малко гънки на мозъка" САМО ЗАЩОТО СА СИ УРЕДИЛИ ДОСТЪП ДО МЕДИИТЕ ???

НЕ МОЖЕ ДА МРАЗИШ НЯКОГО, само защото СИ МИСЛИШ, че е с по-малко гънки от тебе!!! НАЛИ, ПРИЯТЕЛЮ?

Иначе..... мислиш ли че "поправителния изпит" по темата.... Обама..... е издържан достойно от автора на коментара ?

И.... кво ли ще каже автора ако сравнят "гънките му", или "топките му" с..... тези на един стандартно развит човек ?



100 въпроса
01 Sep, 2008 | 15:56

Още една добра статия. Скапаната червена номенклатура една вафла не е продала в живота си но знае как да слага лицензии. Аман от тия комуняги.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Подкрепете подписката за уволнение на правителството.

еквилибрист
01 Sep, 2008 | 01:58

Колеги, ако сте от сорта на този преди мен -ДОКО, моля не се пънете да пускате мнения , от вас никой и не го очаква. Не знам на какво се дължи, но наблюдавам, че умствено ограничените личности ВИНАГИ се възпаляват ако на погледа им попадне образован човек ,НЕЗАВИСИМО какво говори той. И почват да лаят безцелно, точно като ония пършиви слабоумни псета със сипкави гласове, дето не знаят защо , ама по цели часове грачат. Не може да мразиш някого ,само защото е с повече гънки от теб. Обратното, щом не ти достигат на теб, използвай неговите, бъди поне хитър..

Doko
31 Aug, 2008 | 23:42

A be uvajaemi komentatore...
Mnogo ti lae jokata...Kato si tolkova goliam vseznaiko..ia mi kaji ti kakvo si napravil v tozi jivot..
Kato te gledam kakav si 4utur....nay-malkoto si bil komsolski sekretar..
Omraznaha mi tapite ti i bezsmisleni komentari...I ti si edna ovca v ob6toto stado,s tazi razlika 4e ne se znae koi ti e 4obanina...
ne viarvam da oceliava6 samo s draskanicite si...I ti lije6 na niakomu ......ina4e bi tribvalo da te gramne niakoi s po-slabi nervi...



sQADa
31 Aug, 2008 | 10:59

Специално пък хидроцефала Кермит/Никито Василев/ не вярвам да направи нещослед като 7 години направи само бели

Петобагреник
31 Aug, 2008 | 09:15

Така е. Бюрокрацията е първият стълб на държавата /по-скоро политическата система, подчинила дължавата/, осигуряващ подчинение на народа, дребния бизнес и финанси от тях. Тя създава изкуствени пречки, за да може да предлага улеснения по втория начин срещу подкупи. А и отнема от енергията на масите, които вместо да се ядосват на цялото сгрешено, хабят нерви за конкретното сгрешено. И така са по-малко опасни за Системата. Вторият стълб на този държавен порядък е контролираната организирана престъпност - рекет, пренасочване на финансови ресурси и тям подобни. По този начин се събират пари за финансиране на политическите партии чрез държавата и чрез обръчите от фирми. Системата е силна и напомня донякъде османската такава за бакшишите. Г-н Тодоров, добре е че напомняте за проблема, но не виждам как ще препънете инициативния корумпиран чиновник с дума или тв репортаж. Отделен чиновник може и да изгърми като бушон, но систевата ще си бачка като един ЕОН и ще продължи да ни бърка в джобовете. Поздрави от един потърпевш. :)

LandShark
31 Aug, 2008 | 08:54

Да не се заблуждаваме....подържането на системата от лицензи, разрешителни, и др. такива на пръв поглед безумни документи е абсолютно целенасочено... и то не за да се пазим от некоректни малки и дребни бизнесмени (каквато е идеята на разрешителния режим по принцип), а много по-проста и прозаична- властта да събира пари от Народа. През всичките години на "прехода" се прави само това- по всевъзможен начин се крадат и събират пари от хората.
Един пример:

Преди месец си плащах данъка на колата, и не щещ ли разбрах че предната кола, която съм продал преди 4 години все още се води на мое име. Обяснено ми беше, че това е така, понеже на времето не съм декларирал, че съм я продал. След това около седмица (докато отида да си отчисля колата) се чудих толкова ли са прости отговорните хора, че във века на интернет, компютрите и т.н., не е възможно да се изгради единна система в която, като стане сделка с МПС (например) и мине в КАТ, автоматично да се отчислява от продавача и да се зачислява на купувача в данъчното (те и без това не виждат колата, а само документи).
Е, чудих се докато не отидох пак в данъчното...Оказа се, че за да си отчислиш колата, подаваш декларация, за която плащаш 4 лв. (плюс 40 ст.!!!! за да ти направят копие на договора за покупко продажба, като всички знаем, че за ксеро-копие, цена повече от 10 ст. няма).
Не че 4 лв са много пари, ама въпроса е принципен-занимават ни със всякакви безумни процедури само и само да изкрънкат от хората 4 лв. (межу другото, сега като го написах това, открих доста голяма прилика с просяците по улиците, които измислят какво ли не за същата сума пари)....Това е нашата държавна администрация- просяци.

После...прости били. Хич не са прости....

ХХХЛ
31 Aug, 2008 | 08:45

КАКВО ДРУГО Е ОБЩЕСТВОТО НИ , АКО НЕ ЕДНА ЛУДНИЦА - КАКВО ДРУГО Е ТАЗИ ЛУДНИЦА ,АКО НЕ ЕДНО ОБЩЕСТВО ...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.