Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Психиатърът и неговият говорител
Николай Заяков - 27 Август 2008
Предизвикани размисли: Реалната защитеност на Иван Костов е самото му присъствие на политическата сцена
Николай Заяков
Николай Заяков

Когато трябва да си кажем, ние мълчим. И мълчим, защото онези, които искат да го сторим, всъщност искат ние да изговорим тяхното казване. Тук наистина ще стане дума за психиатър и за говорител. Понеже говорители на психиатрите обикновено са техните пациенти. По съвместителство тези две мои възлюбени чеда са учени богослови. Не в смисъла на словото божие, а в смисъла на боговете на словото. Те са сиамски близнаци, чиято атрофия не е в божественото, а в словесното.Твърде дълго са на сцената, обаче изначално са сбъркали театъра.

Когато преди време, а по-точно в безвремието между СДС и ДСБ, те биваха канени тук и там, незнайно защо тогавашното им днешно говорене бе възприемано като екзотика в жанра.Те именно, а не визираният от тях Иван Костов, бяха хората, които сатанизираха СДС, а думата “седесар” обявиха за мръсна дума.

Те рекоха, че задаващата се нова структура няма нужда от водачи и трибуни и че тези последните ще трябва да идат в музея. Както и стана. Само че, странно, заедно с тях към музея тутакси се отправи и построената по техен тертип партия ДСБ. В еуфорията, обзела всички ни, Иван Костов не се вгледа в принадлежността на лицата, които му подаваха листчетата с натъкмените ръководства. А всички те бяха почитатели на витиеватото говорене на д-р Михайлов и Явор Дачков.

Нещата можеха да си дойдат на мястото още в началото, достатъчно бе само да се взрем в споменатото говорене. Макар Дачков да облагородяваше тезите си с класическа музика, той винаги успяваше да вземе страна. Проблемът бе, че не се знаеше коя е страната. Д-р Михайлов, вземайки ни за деца, или за пациенти, което е все едно, пространно и на пресекулки медитираше за наша сметка и, пак странно, в качеството си на медиум всеки път спираше при появата на призрака.

Беше много приятно да се наблюдава как прислужници като д-р Паница, обсебени от месиянската фразеология на двамината, щъкаха около сцената и възприемаха умни физиономии. Не беше необходимо да ги разбираш, необходимо бе да ги слушаш. Магията не е в магьосника, а в обекта му. Е, ние ги слушахме, защото ги слушаше г-н Костов. Както сполучливо рече в очите на Дачков пловдивският лидер Спас Гърневски, той, Дачков, е възприел поведението на въшка, която излиза наяве и се пука от изпитата синя кръв.

Но Дачков, който владее себеманипулацията, няма таланта да манипулира другите. Този талант притежава д-р Михайлов. Те направиха и невъзможното, за да тръгне ДСБ към дъното. Не казвам, че те са виновни. Но те са част от една прослойка в ДСБ, която обърна пирамидата. Наумили са си, че не електоратът избира тях, а те избират електората. Както при повечето интелектуалци, фразеологията им е дълбоко левичарска. Отблъскващото не е, че се оттласкват от самите себе си, а че се обръщат против самите себе си.

С какво ги притеснява Костов? Най-вече с факта, че е интелект без лява алтернатива. Те самите са част от грешката на Костов, принадлежат към опита му за алтернативно мислене, а в известен смисъл са продукт на неговата личностна манипулация.

Те са жертви на човека,когото принасят в жертва. Никой не може да си мисли, че е близък до Костов. Ценностното в този човек е умението му да обезценява. Рано или късно маските около него падат. Не Костов е сатаната, а онези, които го сатанизират. И тези двамата са от тях. Нищо, че единият се задоволява с ролята на шепот от отвъдното.

Сега докторът благосклонно мълчи, внушава ни, че прави услуга на лидера. Не-говоренето на доктора е добро решение, понеже от говоренето му полазват тръпки. Всъщност той не е лекарят, той е самата диагноза. Харесвам го именно заради това. Ум, който ражда чудовища, един полуусмихнат чичка, произвел торба с покупки.

ДСБ се понесе към дъното в мига,в който интелектуални полуфабрикати или, ако си послужим с техните думи, олигарсите на интелектуализма, осъмнаха като политици. Знае се обаче, че днешното качество не бива да е проекция на  вчерашното количество. Е, в търсене на днешно количество бе погубено наличното.Тъй.

Ако докажеш чуждата погрешимост, ти потвърждаваш собствената си непогрешимост. И за това не е необходимо да си прав, достатъчно е да си малко сбъркан. Странното е, че  никой от близкото обкръжение на Костов до този миг не се е произнесъл по казуса “Дачков”. Крив ли е, прав ли е, криво ли седи, право ли съди, - всички се държат като пациенти на човека зад него.

Злобата в дачковото писане е злоба на психоговоренето. Нещата  са обърнати, публиката се разотива, а цилиндърът на фокусника е обръч от фирми.

Дачков успешно осребри престоя си около Костов, а сега и извън Костов. Но без Костов той не може. По един или друг начин лидерът на ДСБ държи и приятелите си, и враговете си изправени, внушава им себе си, с малко алхимия ги връща към обичайното им агрегатно състояние.Те не са личности от себе си, те са себе си от една друга личност. За това и го мразят, винаги са го мразили.Той е определял тяхната орбита, както и същностната им потребителска кошница. На Дачков всичко му прощават. Заради главното – агресията срещу Костов.

В интервю младият Даниел Митов между другото казва, че “идентификацията на ДСБ чрез Иван Костов не е изчерпана”. Може да се каже обаче, че идентификацията на сегашната парламентарна група чрез Иван Костов е напълно изчерпана. Там трябва да се случат доста неща. Свежа кръв. Равни права. Ясни критерии. Търпимост. Прозрачност. Диалог. Достъпност. Повече вяра в повече хора. Личностен ангажимент, не заключеници на секта.

Когато с нас бяха мнозина, бяхме партия, когато с нас са малцина, определят ни като секта. Не сме секта, но не сме и партия.Ние сме онова, което ни се привижда. Нещото,което Дачков мрази. Което го вади от равновесие. Смисълът на вестника и на предаването му. Отвратителното е, че в известен смисъл сме електоратът на неговия ментор. Също и на прислужниците му. Подлежим на санкция, също и на терапия. Поради което един доктор сомнамбулира в безопасните си сънища.

Унизена е инфраструктурата ни на човешки същества. Употребяват нашата пристрастеност. Разпореждат се с другостта ни, подменяйки я с еднаквост. Те са мостът, ние сме клошарите. Не сте идентични, казват, ние сме вашата самоличност, давате ни себе си и получавате нас в замяна. Мисля: тези двамата са близалките на един, когото вече не мразят. Може би са неговото смислово построение или нещото на нищото.Човекът е съсъд на бурята, която разиграва.

Всичко това си има фон.  ”Нашият” вестник “Седем” води битка от типа “глуха защита” с гласовете от вече отвъдния вестник.Извън въпроса нуждае ли се лидерът от защита,  във вестника ни се казват истини, но те някак си не звучат. Безплътни са. Имагинерни са. Има подател, има и адресат, липсват субектите на говоренето. Визират се някакви зли,  следизборно пременени, индикативни хора от парламентарната група, до този момент  обаче те остават неназовани. Витае страхът от конспирации. Единството е подменено с  премълчаване. Както му е редът, онези, които непремерено се кълняха в името на лидера, сега внимателно го заобикалят. Всъщност,не го споменават. Тъжно е,но тези хора,които се оставиха да бъдат поливани и избуявани в сянката на Костов, те се оказаха непригодни за истината.

Когато на Калин Янакиев се налага да защити лидера,той го прави неубедително, защото я няма вътрешната убеденост, че това е нужно. Реалната защитеност на Иван Костов е самото му присъствие на политическата сцена. И ДСБ няма как да бъде отделена от него, поради нарушаване на целостта, на един завършен, макар и несъвършен,образ.

Да мислиш тези две реалности извън тях самите и едната извън другата, това би се вписало само в пардонната философия на някой от вазовите чичовци.

В заключение: ключ е ключова дума, не по подразбиране, а поради смисъла, който влагаме в нея. Ако се отключим, няма да е ново начало, но може да е нов край, което не е същото.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгев
02 Sep, 2008 | 22:41

Ма тука да няма някой дето обижда евреите бе ? Аз пък имам приятели такива !


И ненавиждам разни СИОНИСТИ, дето обявяват за .... антисемитин ...... всеки дето има да каже нещо срещу отвратната Сионистична зараза !!!

Иначе.... антисемити са и ...мразещите арабите- семити по произход (както и великорасовите евреи?)

Мутрю
02 Sep, 2008 | 22:33

Тука един ни казва......"Извън политиката обаче, антисемитизмът е смъртен грях, журналистиката не може да му бъде прикритие."

Ми то и Сионизма беше вписан повече от двайсет години като "По страшна и от фашизма пропагадно-манипулаторска практика в резолюсиите на ООН !!!.


Но в 92 Сионистите "анулираха резолюсията на ООН по въпроса!


Нещо да ти кажеш по въпроса???

муспи
30 Aug, 2008 | 01:36

Политиката е невинно занимание, разрешено и поущтрявано от синедриона. В него са разрешени много палавости, умствена извратеност, содомизъм и даже антисемитизъм. Извън политиката обаче, антисемитизмът е смъртен грях, журналистиката не може да му бъде прикритие. Освен, - все пак света не е от вчера, - журналистът има специален лайсенс.

Критик
29 Aug, 2008 | 19:49

Заяков, писанията, които си скопосал са си чиста проба интелектуално словоблудство. Имам чувството, че когато си седнал да твориш, си бил поне на три стограмки.


Чалгев
29 Aug, 2008 | 17:54

Да!

Чалгата е всъщност музикален метод за одебиляване на населението !!!

А говорители на "психиатрите си"......(като господин Заеков също).... това са желаещите да ги приемат в "ордата на Еничери" - не беше ли това старото име на днешното...Наемник ???


Тъжно е дето уж интелигентни хора, продават и душите си, и съдбите на съплеменнисите си .... за жълти стотинки !!

Да оставим настрана дето гузната им съвест ги състарява и разболява... и ги изолира от някогашните им близки люде !!!



Анонимен
29 Aug, 2008 | 15:51

Явно Заяков е стигнал до това състояние вследствие свръх доза слушане на ЧАЛГА

Тома ТОМОВ
28 Aug, 2008 | 18:06

Николай Заяков ,
автор на "Психиатърът и неговият говорител" ме убеди,
че е с напреднъл упадък на умствената дейност,
уви,
прогресивно деградирал.
Поведението му може да се контролира само с усмирителна риза.
Това е мнението ми на лекар.


Сократ
27 Aug, 2008 | 22:36

Копи/пействайки автора аз пък ще ви кажа :


БЪЛГАРИЯ се понесе към дъното в мига,в който интелектуални полуфабрикати или, ако си послужим с техните думи, олигарсите на интелектуализма, осъмнаха като политици. Знае се обаче, че днешното качество не бива да е проекция на вчерашното количество. Е, в търсене на днешно количество бе погубено наличното......

Тъжното е че преобладава странното мнение че.......

Ако докажеш чуждата погрешимост, ти потвърждаваш собствената си непогрешимост !!!

Да, ама не господине !

И народът беше казал там неща о за...кравата дето като си наакала опашката и почнала да я размахва- та да омаскари и другите!

Казано на "журналистически" ....... Това че е оплескала и другите....ПО-МОЛКО НАСРАНА ЛИ ЩЕ Я НАПРАВИ ???

И последно, авторе:
- Кои ли са аджаба ПСИХИАТРИТЕ ...чиито говорители сте ти, и такива като тебе ????


Чалгев
27 Aug, 2008 | 22:17

БГ-ФАКТОР ???

Тва какво е.... Фактюр-иращи ни за лоботомизирането на стадото ???

Мутрев
27 Aug, 2008 | 22:14

Грешка ! Моля за извинение ! Говорех за БГ-ФАКТОР !!!

( и за липсата на сравнителни анализи ТУК )

Мутрев
27 Aug, 2008 | 22:11

Днес на мен не ми се коментират качествата на пишещите коментатори! Искам просто (понеже няма как дори и в този сайт) да кажа нещо по някои само от засегнатите днес теми във вашите новини, господа от НАСИОНАЛНА АГЕНСИЯ БГ-ФОКУС !

Не ви ли е тъй.... лично обидно и гузно дето не смеете дори да дадете информасия СРАВНЕНА със ставащото в момента из Европата и света? Щото.... например във Франсия, правителство и медии погнаха яко спекулиращите около голямата иначе хранително производствена и търговска криза! Докато тука.... медиите се "забавляват" разказвайки ни как във София били продавали череши за по 25лв/кг..... но никой дори не спомена дето това е "маркетингов номер" който да предизвика хората.... "да се радват" че успяват да си купят "по-евтини череши" ...(и естествено... няма кой да види какво става.... да сравни ставащото със ставащото по света-както и раеаксиите и действията на Правителства ТАМ... и ТУК !!!

Арестуваха лидера на протестиращите фермери пред МС

Пълна неяснота има около евентуална среща на млекопроизводители с премиера

Затварят част от центъра на София заради протеста на животновъдите
Площадът пред Министерски съвет посиня от полицейски униформи

Мъртва риба се носи по река Росица

Църква горя в Ямбол Стари икони и карти открити по време на ремонт на джамия в Неделино

Кой ще посмее на направи коментар за нещата КОИТО НИ ГИ СЛУЧВАТ.....ЕНИЧЕРИТЕ !!!

КРАВЕГЛЕДАЧ от БУСМАНЦИ
27 Aug, 2008 | 21:05

АЗ МИСЛЯ, ЧЕ АВТОРА Е ПАЦИЕНТ НА ПСИХИАТЪРА МИХАЙЛОВ. ТОЙ Е ПСИХИЧНО ОТКЛОНЕН. ПСИХОГЕННИТЕ МУ НАДСТРОЙКИ ЛИЧАТ ОТ НАПИСАНОТО АНТРЕФИЛЕ.



Anita
27 Aug, 2008 | 19:59

Izumiava me zlobata na avtora! Neveroiatno kakvo moge da rodi 4oveshkia mozak! Taka se radvam, 4e sam dale4e ot tazi dargava....

vulgar
27 Aug, 2008 | 16:30

Не им завиждам на нашите политически актьори в ролята им на "опозиция"...Не да бъдат,а да изглеждат. Не им се получава твърде...Трябва час по-скоро да се влючат в шоуто на бат Бойко /докато е на мода/, защото иначе и за зрители няма да им стигне бройката

преброител
27 Aug, 2008 | 09:21

Дачков просто бе купен, не му е сърдете. Той трябва да си заработи парите.Др Михайлов наистина прилича на Ханибал от"Мълчанието на агнетата".А мълчанието на Костов, може би е правилно в сегашната каша.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.