Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Имотите в Гърция носят по-голяма печалба на собствениците
22 Август 2008
Цените са като на Черноморието, но курортният сезон е до края на октомври
Сн. БГфактор
Сн. БГфактор

Закупуването на имот в гръцките курорти носи по-голяма печалба на собствениците, отколкото по родното Черноморие. Това сочи сравнителният анализ на Международната кантора за недвижими имоти Europolis, направен на базата на съществуващите оферти, присъщите разходи по сделката и връщането на инвестициите.

Основното предимство е, че цените са приблизително същите като у нас, но курортният сезон в Гърция трае от април до късния октомври и имотът може да се отдава по-дълго време под наем. Освен това, населените места са с по-добра инфраструктура, а крайбрежието не е така презастроено, подчертават брокерите на Международната кантора. Разстоянията от София до трите ръкава на Халкидическия полуостров или вилните зони на Кавала са между 350 и 400 км, колкото е пътят и до основните ни черноморски курорти, сравняват те.

Анализът на Europolis показва, че в момента на гръцкия пазар основно се предлагат мезонети и апартаменти в селища от „затворен тип”. Най-голям е интересът към ваканционните имоти на двата ръкава на Халкидическия полуостров – Касандра и Ситония - квадратният метър застроена площ там върви между 750 и 1000 евро.

Малко по-скъпи са еднофамилните къщи в гръцките курорти. Цените започват от 350 хил. евро, но в зависимост от „екстрите” могат да  надхвърлят и 2 млн. евро. Фактори, като - разстояние до морето, до най-близкото населено място или летището, както и голямо дворно място с плувен басейн, естествено покачват цените.

В момента, вила в луксозния гръцки курорт Сани – на първия ръкав на Халкидики - Касандра, със 6 спални, 2 хола, 3 бани с отделни тоалетни, Интернет, сателитен кабел, СОТ и противопожарна аларма, се продава за 2,7 млн. евро. В същия район, но на разстояние 1,2 км от морето, могат да се намерят и парцели от 600 до 2000 кв.м. Застроената площ на вилите в тях е между 170 и 250 кв.м., а цените за продажба - от 350 хил. до 520 хил. евро.

Новопостроените апартаменти в курортните селища от „затворен тип” могат да бъдат закупени на 1000-1500 евро/кв.м, уточняват от Europolis. Такива са предимно 2 и 3-етажни мезонети в Калитея - на първия ръкав на Халкидики, с готови подови настилки, баня и кухненско оборудване, но без електрическите уреди. Апартаментите са от 54 до 80 кв. м. и се предлагат от 58 хил. до 82 хил. евро. Цените са относително ниски за Гърция, като най-изгодна за инвеститора е сделката „на зелено” при 70% завършеност на имота, съветват брокерите на Международната кантора.

След влизането ни в ЕС, няма никакви ограничения за българите, които искат да закупят ваканционен имот в Гърция с инвестиционна цел, казаха от Europolis. Разходите, които се поемат от купувача, са за държавни такси, хонорар на адвокат, нотариус и заклет преводач, както и комисионна за агенцията-посредник.

Ако се използват услугите на гръцка кантора, тя е 4% от цената на сделката, иначе за клиентите на Europolis е 3 на сто. Освен, че съдействаме за получаване на кредит, предлагаме и последващо управление на собствеността – отдаване под наем, плащане на годишни данъци и такси и поддържане на имота в изряден вид, казаха брокерите в Пловдив. Според тях изборът на адвокат, нотариус и преводач е най-важното при закупуването на имот в южната ни съседка. Това гарантира както правната сигурност на сделката, така и точния превод на текста в нотариалния акт.

Адвокатският хонорар в Гърция зависи от стойността на закупения имот, но правилото е 1% от сумата до 44 020 евро, плюс 0,5% за цени над 44 020 евро. Той се заплаща единствено и само за това, че адвокатът представлява купувача. Тарифата за проверки за тежести, платени ли са всички данъци от продавача, има ли разрешителни за строеж и други правни съвети се договаря отделно. Хонорарът на заклетия преводач също е по договаряне, но обикновено не надвишава 800 евро. Нотариалната такса при изповядване на сделката е 2% от стойността на имота, плюс 500 евро за копие от договора.

Освен такса вписване, има и данък за прехвърлянето, който се внася в местната служба по приходите от адвокат и стига до 11% от стойността на имота. Ежегодно се плаща и данък сгради, който се определя от всяка община и зависи от данъчната оценка. От него са освободени само лица, за които жилището е основно, но сред българските инвеститори няма такива, уточняват от Europolis. Според брокерите сделката не се облага и с данъчна ставка, ако лицензът за строеж е издаден до 1 януари 2006 г., тоест, когато в Гърция влезе в сила законът за ДДС върху имотите.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
23 Aug, 2008 | 09:28

обърнете внимание на естествения подбор при животните - от хи-и-и-иляди години тигърчетата са си ТИГРИ, а "гръцките"богове - ГЪРЧЕТА...

vulgar
23 Aug, 2008 | 09:12

...да превземем Гресланд!!!

Сократ
23 Aug, 2008 | 02:15

Вие пък да не си мислите че ще се осмелят да сложат за коментар .... превода на странния скандал с "даден под съд Манфред.... който е непознат там?

Високоинтелитентните ни политически лидери продължават да стават за смях и на гъшетата, но пък и медийните ни сайтове и вестниси и телевизии.... не спират да се "навеждат угоднически"

Затова и имаме право тука да"дискутираме" по рекламно-инвестисионната поръчка за ....инвестиране в Гърсия!

Не по ставащото в родината ни!!!

Мутрев
22 Aug, 2008 | 23:57

Пък и все още из ..... провинсиалните медии.... може да се обърка някой млад и наивен журналист ( и редактора му) да пуснат нещо по накоя тема-табу !!!


Та ЕНИЧЕРСКИ възпитани медии и журналя.... да препечатат статията ..... та да си мислят четящите.... че МЕДИИТЕ ВЪРШАТ РАБОТА ???

Да, ама не !!!

Както казваше един.... велик коментатор дето си мислеше че хората наистина са по-прости от него!!!

Чалгев
22 Aug, 2008 | 23:27

Коментари » Дискусия
Волуме на макс. Пуцай, куме!!!
Нечреноразделни викове, псувни, крясъци, блъскане, къртене, рушене, безкрайни и бурни празници, денонощни...


Т.е. дами и господа читатели, ако сте очаквали тука смислен коментар, или поне дописка за поредните скандали ... поне около ОЛАФ и уволнени служители......в БГ.... не чакайте!!!


Чукчите- писатели няма да си рискуват хонорарните стотинки, че и работните места !!!

Даже за скандалите в Пловдив.... пишат из другите ...губернии !!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.