Факти, Анализи, Коментари
   26 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България
2 Юни 2018
Да спрем и да помълчим!

С минути на мълчание, вой на сирени в 12 ч. и с всенародно поклонение в памет на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България на връх Околчица ще бъде почетена 138-годишнината от гибелта на Ботев.

Поклонението ще започне с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Националното дружество "Традиция". Молебен за България ще отслужи Врачанският митрополит Калиник. Както всяка година, на 2-ри юни и днес се очаква на историческия връх да се съберат хора от цялата страна. Предимно пеша и с велосипеди към славното място ще поемат и врачани.

138-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев ще бъде отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение, на който ще присъства премиерът Пламен Орешарски. Преди това с военна церемония от Националния  музей "Христо Ботев" ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - революционер ще бъдат поднесени венци и цветя.


Как се стига до съдбовната дата 2 юни преди 135 години?

Още от началото на април 1876 г. под ръководството на Христо Ботев, Никола Обретенов и Георги Апостолов започва сформирането на голяма чета, която трябва да се прехвърли в България веднага след обявяването на въстанието. Първоначално организаторите смятат, че ръководители на четата трябва да са старите войводи Панайот Хитов и Филип Тотю. Но те са скептични към успеха на бунта и смятат, че ще трябва да изчакат с изпращането на четата в България. Тогава за воевода е избран Христо Ботев, а за военен комендант - Никола Войновски.

Към средата на май подготовката на четата приключва. Съобразявайки се с развитието на въстанието в страната, Ботев и неговите помощници решават да насочат четата към Враца, тъй като силите на тамошната комитетска организация са запазени и съществуват възможности за вдигане на въстание. На 28 май Христо Ботев и част от четниците се качват от Гюргево на австрийския пътнически кораб "Радецки", извършващ редовен рейс по река Дунав. От други пристанища към тях се присъединяват и останалите доброволци, които са предварително разпределени в групи, за да не привличат вниманието на румънските власти. На 29 май "Радецки" е завладян, след което екипажът е принуден да спре парахода на българския бряг край село Козлодуй. Воеводата е отправил писмо на френски до капитана на кораба Дагоберт Енглендер. Капитанът пожелава успех на българските четници в тяхната мисия.

За няколко дни, сражавайки се с турските части, четата достига Врачанския балкан. Но се оказва, че въстанието е потушено, а местните революционни дейци - арестувани. В едно от сраженията на четата Христо Ботев пада убит. Повечето от четниците също загиват или са пленени. Само десетина от тях успяват да се доберат до Сърбия и Румъния.

С разгрома на Ботевата чета идва краят на Априлското въстание.

Христо Ботев е може би един от малкото герои на националното ни Възраждане, чиято памет започва да се чества веднага след Освобождението. Първото честване е устроено от козлодуйските жители през май 1878 год. Постепенно датата 2 юни, на която се отбелязват годишнините от гибелта на Ботев, се превръща в Ден на всички загинали за свободата на България.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
30 Jul, 2018 | 23:59

Настане утро - ден последен,
тъма покрие свода небесен.
Гората я няма - зъл вятър се кефи,
Балкана пее чифутска чалга.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.