Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Световен ден за борба със СПИН
1 Декември 2013
По данни на Националната програма за превенция и контрол на болестта в България общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1612

Днес е Световният ден за борба със СПИН. Близо 34 милиона души са носители на вируса - показва последната глобална статистика. По данни на Националната програма за превенция и контрол на болестта в България общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1612. От началото на годината са регистрирани нови 139 ХИВ позитивни. Близо 45% от новите случаи са млади хора на възраст под 29 години. Регистрирани са и 5 непълнолетни лица, които живеят в особено рискова среда, посочват от Националната програма за превенция и контрол на болестта. 

Световният ден за борба срещу СПИН преминава под мотото "Животът е безценен", а целта е отново да се напомнят начините за предпазване от ХИВ вируса и че употребата на предпазни средства в сексуалното общуване трябва да се превърне в навик за хората.

АНТИСПИН кампания се провежда в повечето български градове. Мобилни кабинети, където се правят анонимни изследвания, са разположени на няколко места в София - пред здравното министерство, пред мола на булевард "Цариградско шосе" и в Центъра за сексуално здраве на улица "Самуил".

Заразените мъже с ХИВ вируса на СПИН са повече от жените - това показа статистиката към този момент, казва доктор Манол Антонов от Центъра за сексуално здраве в София.

Най-често това са интервенозните наркомани, които споделят общи игли. Също много засегната група е на мъжете, които правят секс с мъже. Моят съвет е всеки да помисли, че е възможно да има контакт с ХИВ позитивно лице, което дори и да не знае, че е такова - така че да нямат доверие на случайните си партньори.

Пред сградата на Министерството на здравеопазването доброволци на БЧК се включиха в кампанията и освен червената панделка, символ на Световния ден за борба срещу СПИН, те раздаваха на хората и брошури:

Какво представлява самата болест, как можем да се предпазим от инфекциите и заразяването с ХИВ. При полов акт трябва да се използват презервативи и да не се употребяват чужди спринцовки.

От изследваните тази година във Варна откритите с положителен ХИВ статус са шестима, съобщи д-р Ана Баева - началник на отдела за превантивен епидемиологичен контрол. Тя допълни, че след излизането на резултатите, петима от носителите на вируса са излезли от анонимност и са насочени за лечение, шестият с положителен статус не е излязъл от анонимност. Откритите с положителен ХИВ статус са предимно млади хора до 35 години. Трима от тях са мъже, а останалите - жени.

ХИВ-изследване са преминали и 382-ма души от затвора във Варна, които са изследвани и за Хепатит В и С. При тях няма установени с положителен ХИВ статус.

През тази година във Варна в рамките на трите антиСПИН кампании, проведени до момента, в мобилните кабинети безплатно за ХИВ/СПИН са се изследвали 1394 души, съобщи директорът на дирекцията по превенции в общината Светлана Коева. В мобилните кабинети, които са към неправителствени организации, такива изследвания са преминали още около 3000 души.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.