Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съюзът на издателите се разпада?
17 Ноември 2011
Сдружението беше напуснато от вестниците Стандарт, Новинар, Банкеръ, Земя, Русия днес и списание Тема

Съюзът на издателите се разпада след скандал при избора на нов шеф. Сдружението беше напуснато от вестниците "Стандарт", "Новинар", "Банкеръ", "Земя", "Русия днес", списание "Тема", както и от досегашния председател Тошо Тошев, съобщава АСН.

Ябълката на раздора стана предложението СИБ да се оглави от съсобственика на "Медийна група България холдинг" Любомир Павлов. Той беше обвинен от досегашния шеф Тошо Тошев и издателите на "Стандарт" и "Тема" Тодор Батков и Валери Запрянов, че е забранил на подчинените си журналисти от "Труд" и "24 часа" да участват в  конкурса "Черноризец Храбър". Павлов получи тежки критики и за публикациите в издавания от неговата пресгрупа таблоид "България днес". "Става въпрос за грубо нарушение на човешките права и етичния кодекс", заявиха Тодор Батков и Тошо Тошев. Още по-емоционален беше Валери Запрянов. "За първи път ме е срам, че съм журналист. Не искам да плувам по река, която става все по-жълта и пълна с трупове. Не можеш да издаваш авторитетни медии, а с другата ръка жълт вестник, който да ти изпълнява мръсните поръчки", избухна Запрянов. "Предпочитам да остана журналист, вместо да стана кучето на Павлов!", каза още той.

Напрежението нарасна, след като стана ясно, че съсобственикът на бившите ВАЦ-ови издания Христо Грозев, който води съдебни битки с Павлов, предава подробности от случващото се в социалната мрежа "Туитър". Последва скандал, след който на него му беше забранено да разпространява информация.

В крайна сметка Павлов се оказа единствената номинация за шеф на СИБ, след като Запрянов и издателят на вестник "Капитал" Теодор Захов си направиха отвод. Кандидатурата му бе издигната от неговия съдружник Огнян Донев.

Преди това бившият шеф на съюза Тошо Тошев попита дали е морално човек, срещу когото се води разследване, да оглави СИБ. Издателят на "Тема" Запрянов пък се усъмни, че Павлов иска да получи този пост, за да си осигури подкрепа от международни организации, под претекст, че проверките срещу него са посегателство срещу свободата на словото.

Въпреки бурните дебати при последвалото гласуване с 11 гласа "за", трима въздържали се и трима "против" Павлов оглави съюза, който обаче на практика се разпада.

Самият избор на председател също е под въпрос, стана ясно веднага след заседанието.  

Съуправителят на "24 часа" и "Труд" Христо Грозев обясни, че Павлов, Донев и други членове от медийната група са се легитимирали с пълномощни от миналия септември, които не могат да се използват за гласуването. Това може да доведе до бламиране на избора на Павлов като председател в съда. "Може да се окаже, че не са правомерни", обясни Грозев.

С този избор съюзът вече не може да изпълнява досегашната си роля, бяха единодушни членовете на СИБ, които го напускат. В последния момент стана ясно, че издателят на "Марица" Степан Еремян ще се допита до съакционерите си дали също да не напуснат сдружението.

"Съюзът вече ще се използва за лични спорове и крамоли. Това влияе негативно на свободата на словото и отблъсква читателите", мотивира решението си за оттеглянето на "Стандарт" Тодор Батков. С избора на Любомир Павлов СИБ вече не е съюз на свободното слово, а се превръща в един финансов съюз, добави Запрянов.

Самият Павлов заяви, че оставят отворена вратата на съюза за всички, които днес са напуснали "емоционално" организацията.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.