Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българчетата знаят повече езици от британчетата
30 Август 2011
През последните десет години Великобритания се е свлякла от средата до дъното на големите класации за изучавани езици

Българските ученици изучават повече чужди езици от британчетата, сочи международно изследване, цитирано от британския в. "Дейли Телеграф".

През последните десет години Великобритания се е свлякла от средата до дъното на големите класации за броя на езиците, изучавани във всяка страна. Децата от България, Полша, Словакия, Словения, Латвия и Литва е по-вероятно да изучават повече езици от британските ученици, сочат данните.

В Люксембург учениците учат между два и три езика спрямо средно по един във Великобритания. По последни данни във Великобритания броят на децата, които се явяват на изпит по чужд език, е намалял с 12 на сто за една година и с 45 на сто за последното десетилетие.

Особено голям спад е регистриран сред учениците, изучаващи френски и немски език, традиционно двата най-популярни езика в британските училища.

Данните на Европейската комисия показват броя на чуждите езици, изучавани от учениците в средните училища в държавите-членки на ЕС. Данните се основават на вероятността децата да научат чужд език на прилично ниво. Според тях един ученик в Европа изучава средно по 1,4 езика. Изследването е проведено въз основа на данни от 27-те държави-членки на ЕС от 2009 г.

Освен Великобритания, в дъното на класацията са още Унгария и Ирландия, където учениците изучават средно по 1,0 езика. За сравнение децата в Люксембург, Финландия и Исландия учат повече от два езика, а други страни в челото на класацията като Франция, Германия, Италия и Испания също са по-напред от Великобритания. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.