Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
134 държави се включват в „Часът на Земята”
26 Март 2011
В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

Рекорден брой от 134 държави и територии се включват тази година официално в „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF и ще изключат осветлението си за един час от 20.30 до 21.30 ч. В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици. В България официално ще се присъединят 47 града, с три повече от миналата година.

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър и Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай.

„Часът на Земята” в България се провежда под патронажа на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”. Българските градове, които ще се включат в инициативата са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Балчик, Белене, Белоградчик, Благоевград, Бяла (Русенско), Бяла Слатина, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Долна Митрополия, Две могили, Добрич, Казанлък, Кнежа, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Никопол, Нова Загора, Перник, Петрич, Плевен, Разград, Разлог, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Тутракан, Търговище, Ценово, Хасково, Шумен.

Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепя "Часът на Земята" и призова членовете си да се включат.
В София ще притъмнеят ще бъде угасено фасадното осветление на двете сгради на Народно събрание, Министерски съвет, сградата на администрацията на Президента, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Народен театър "Иван Вазов", Българска народна банка, Катедрален храм-паметник "Александър Невски", Катедрален храм "Света Неделя", Храм "Света София", Руска църква "Св. Николай", Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметник на Васил Левски, Паметник на Царя-Освободител, , Централния военен клуб, Национален Археологически институт, хотел "Шератон", Гранд хотел София, хотел "Хилтън", "БНП Париба", магазини и светещи реклами на „Глобул” и „Германос”, централа и офиси на "Овергаз", светещи реклами на "Кока-Кола", Институт "Сервантес", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

С Няколко едновременни концерта ще отбележат "Часът на Земята" в София и Перник. Традиционната ежемесечна сбирка на „Лига на разказвачите” ще бъде на тема „Един час на Земята” и също ще се проведе по време на „Часът на Земята” в клуб „Грамофон”.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави. През 2010 г. «Часът на Земята» подобри рекорда си, защото в инициативата се включват вече 125 държави и територии. «Часът на Земята 2010» ще се разпростре от Арктика до Антарктика, от Монголия до Аржентина, от островите Кук до Русия. По време на „Часът на Земята 2010” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.