Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес България чества един уникален празник - Деня на народните будители
1 Ноември 2010
Наред с датата 24 май, 1 ноември е вторият празник на духовността в официалния календар на България

Днес България чества един уникален празник -  Деня на народните будители. Деня на хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите.

Денят на будителите става официален празник у нас на 13 декември 1922 година, когато  ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски.

Така България поставя в историческия си календар, редом с 24 май още един празник на духовността.

Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

С различни прояви ще бъде отбелязан днешният ден на Народните будители, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение.

В София в 12 часа президентът Георги Първанов ще вземе участие в традиционния за празника ритуал по издигане на националното знаме и тържествена смяна на караула пред сградата на президенството.

Трявна е домакин на националното честване за Деня на народните будители и годишнината от рождението на революционера Ангел Кънчев. Тържествата се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В 11.00 часа председателят на парламента ще присъства на официалната церемония пред родната къща на Ангел Кънчев по издигане на националното знаме и ще се обърне с приветствие по повод празника и отбелязването на годишнината.

Венци и цветя ще бъдат поднесени освен пред паметника на революционера и национален герой Ангел Кънчев и пред къщите на тревненските будители поп Йовчо Попниколов - един от първите летописци на Българското възраждане, и професор Пенчо Райков - първостроител на българската химическа наука.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен за будителите на съвременна България в църквата "Света Марина".

Честването на Деня на народните будители във Видин ще започне с празнично шествие на ученици и учители до барелефа на Софроний Врачански.

Пред паметните плочи на народните будители в Алеята на възрожденците в Смолян ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Регионалният исторически музей във Велико Търново е поканил на среща в Деня на народните будители своите дарители на изложба, в която ще бъдат показани експонати, предоставени безвъзмездно на музея.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.