Факти, Анализи, Коментари
   30 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Една кучешка история за кризата
17 Септември 2009
Изоставен, пребиван, мушкан с нож - и въпреки това обичлив и кротък. Казва се Рижко.

То се появи преди седмица в двора на училището в Младост 1 в София близо до блок 59.  Уплашено и тъжно. Умно и добро. Търси контакт с хората, внимание, обич. Изпълнява няколко команди. С копнеж следи хората, които разхождат кучетата си и тихомълком се присъединява.

Хората, които разхождат кучетата си, обикновено се познават и си говорят. За кучета най-вече. Те са единодушни, че Рижко, както го нарекоха, е изоставен от стопаните си. Съдят най-вече по поведението му, което е миролюбиво и кротко. Уличните кучета не се държат така. Освен това е чист.

Те го хранят, дори го обезпаразитиха, тия дни ще го ваксинират. Биха го взели у домовете си, всеки един, но точно те, които нямат против да отворят сърцето си за него, вече имат по едно куче и нямат възможност за друго.

Все пак се тревожат за него. Звънят по фондации, които се занимават с бездомни животни. Звъняха в "Четири лапи" и "Дара". От "Дара" дойдоха, видяха Рижко и обещаха да помислят. Засега обаче нищо не са измислили. Прекалено много случаи на изоставени от стопаните си животни имало напоследък.

Сигурно е така. Кризата удря навсякъде, но отсича корените на най-слабите и уязвимите. Сред тях се нареждат и домашните любимци. Животът им на улицата не е дълъг, те просто не са свикнали на това. Личи си по историята на Рижко. Той е бил пребиван. Бил е мушкан с нож. Личи си по белезите и по начина, по който реагира на резки движения и остър шум. Сигурно е бил малтретиран точно затова, защото се доверява на хората. Само че досега май само са го предавали.

Когато хората с кучетата се приберат у домовете си и Рижко остане сам, започва да плаче. Хората го хранят, но това не е достатъчно. Рижко иска да има стопанин и дом.

Ако някой реши, че може да помогне за спасяването на това едничко сред много изоставени от стопаните си кучета, може да се обади на един от хората, които ги е грижа за него: 

Станислав Момчилов
0887515419
stanislav_momchilov@abv.bg


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

стефи
04 Jan, 2010 | 17:58

а ти лина ползвай тампони за уши като ти пречат толкова бездомните животни. Ако и ти си гладна и жадна ще виеш и ще ревеш като тях. Проявяваийте малко съчувствие.
Да разбирам има и зли бездомни кучета, но какво ви пречат добрите и мили кучета.


лина
26 Oct, 2009 | 22:43

Ти зелке си ги прибери всички кучища и си ги обичай.На мен обаче ми пречат да спя,защото цяла нощ лаят като бесни и то как не спират поне за малко.А през лятото когато е отворен прозореца .Егати столицата,егати любимите ви псета.Проклети да сте лицемерни защитници на тия зверове.

zelka.rosi
25 Oct, 2009 | 13:59

dano im isuhnat ru4i4kite na vsi4ki koito posmqvat da posegnat na jivotni kato sladki6a po gore

vulgar
22 Oct, 2009 | 12:16

естествено ние българите сме по-зле и от кучетата...Впрочем кучешкият проблем е изкуствено създаден - той си е жива ДАЛАВЕРА. Пари за решаването му се отпускат,но се прилапват от упълномощените,а тъй като положението остава същото - отпускат се още пари...и така до края на света

anonimus
15 Oct, 2009 | 12:57

Кризата ражда и чалга култура, която се изразява по улиците и спирките в София с хилядите бездомни кучета, някои са беззащитни, но други са обединени в групи. Вечер хората нямат никакъв шанс, цели квартали са блокирани, това го няма в нито един европейски град. Администрацията не може да се справи десетки години с проблеми, някои хора дори избягват и определени магазини заради кучешката напаст и невиждат никакво съдействие от общината за помощ. Ако някой събере всички кучета на площада пред Народното събрание ще се види какво е положението в момента и целия център ще се изпълни с тях.

muki
19 Sep, 2009 | 15:17

hahah :P priqtelio i ti shte umresh nqkoi den :P

musician
18 Sep, 2009 | 22:45

Do prostiat ***** po dolu...

Neuvajaemi prostako,dano ti itzialata ti familia da puknat po tozi nachin.

***** DE GRAN *****, CABRONNNNNN.

muki
18 Sep, 2009 | 18:24

Скапаните бездомни кучета трябва да се изтребят до крак, мили били, скимтели жално, да но едно куче всяка сутрин като отивам за работа ме лае и дебне да ме нахапе :(, тези дни му дадох месо с миша отрова, надявам се вече да е пукнало....не може така, а хилядите хора които бяха изядено до смърт от кучета, никои нищо не казва за това :( скимтели те....

JULI
18 Sep, 2009 | 13:19

Защо хората за толкова немилостиви у лоши ?На нашата спирка имаше изоставени едно малко кученце и едно малко котенце...Свили се милите ,котето мяука,кученцето скимти...сърцето да ти се скъса.Какво са виновни,милите?Аз им купих един кренвирш от близкия магазин и им го разделих...Всички ме гледаха много странно-но дали ще обеднея с лев и двайсет?Животинките с такъв апетит си хапнаха...На другата сутрин ги нямаше...Така се надявам някой да си ги е харесал...
Миналата вечер едно коте върви по улицата и мяука-търси някой да го обича,а никой го неще...Аз имам две и то женски.Ще ме изхвърлят мене от къщи,ако прибера и него.Извадих един тостер с разни вкусотии вътре,неизяден от предишния ден и му го дадох.Толкова беше гладно,че нямаше време да захапе храната,а само скимти...и аз натроших всичко на малки парченца.Оставих го да яде,после не знам къде отиде,но вечер като се стъмни си мисля къде ли се мъчи горката душичка...
И за бездомните хора ми е жал,не само за животните,и за изоставените дечица по домовете,но животинките май са най-беззащитни.И не мога да разбера защо сме толкова лоши....
Не съм тийнейджърка,ако си мислите,напротив имам деца,които като гледат изоставените кучета в парка мечтаят на глас като пораснат да направят приют за бездомни животни...

аз
17 Sep, 2009 | 16:32

И за какво са тези фондации "Четири лапи" и "Дара" уж се грижат за животните, а едно същество немогат да се погрижат за него. Дано се намери някой който да желае Рижко. Късмет!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.