Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българки - жертва на измами в Германия
27 Май 2009
28 год. германка от Мюнхен извършила измами за 77 000 евро за сметка на четири българки и две румънки
Мюнхен
Мюнхен

Мюнхенската полиция разкри измами за сметка на четири българки и две румънки, пристигнали на работа в Германия. Благородна Григорова потърси  за Deutsche Welle повече информация от Андреас Рух, говорител на полицията в Мюнхен.

Преди около седмица 28-годишна мюнхенчанка отива с млада румънка в банков филиал, за да открият сметка на източноевропейката. Банковата служителка подозира нередности, поради което информира полицията. Чак след задържането на германската гражданка става ясно, че жената е извършвала измами в огромен размер.

От началото на годината германката - собственичка на кафене в град Нойхаузен - набира общо шест момичета от България и Румъния по програмата "Au Pair", които да работят като домашни помощнички или детегледачки в кафенето и дома й, разказва Андреас Рух, говорител на полицията в Мюнхен:

"При пристигането на момичетата в Мюнхен тя първо е взимала паспортите им. После е отивала с тях в кметството. Там ги е инструктирала да се регистрират на определeн адрес. По-късно мюнхенчанката е регистрирала фирми на името на източноевропейките и е откривала сметки в различни банки в Мюнхен, от които е получавала дебитни карти."

Германката прибирала дебитните карти и ги използвала за покупки в различни магазини. След това карала младите жени от България и Румъния да връщат стоките в магазините и да настояват да получат за тях пари в брой. Собственичката на кафенето прибирала парите.

Въпреки че покупките са извършени с карти, издадени на името на българките и румънките, те не носят отговорност за разходите. Щетите се поемат от съответните магазини, разясни Андреас Рух. Младите жени никога не са прибивавали на зададената в кметството адресна регистрация. Те живели в дома на измамничката, където най-вероятно действително са работили като домашни помощнички и детегледачки. Полицията в Мюнхен засега няма информация за това дали младите жени са получавали пари за извършената от тях работа.

Освен покупките, измамничката е взела и два автомобила на лизинг от името на източноевропейките. Процедурата по даването на лизинг в Германия е строго регламентирана - за нея се изискват редица документи, като извлечения от сметки и разрешение за престой. Как е успяла измамничката да преодолее тези трудности? Андреас Рух:

"И ние се питаме как е възможно това. Не сме приключили с разследванията, които ще покажат защо е било толкова лесно да се вземат коли на лизинг. Успяхме да конфискуваме един от автомобилите. Другият автомобил, марка БМВ 530, е при партньора на измамничката, който най-вероятно е в Сърбия."

Размерът на щетите възлиза най-вероятно на 77 000 евро. Измамничката отказва да даде показания по случилото се. Тя се намира в предварителен арест. Младите жени вече са се завърнали в родните си страни.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

hahaha
01 Jun, 2009 | 15:46

Tykmo 6tqh da kaja,4e edna germanka e nesposobna na takava shema i prestyplenie,kogato vidqh imeto na dyrjavata Syrbiq.Togava vsi4ko mi se izqsni.Za razlika ot nq6ite policai oba4e,nemcite sa gi spipali


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.