Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Майката на Константина Кунева пред гръцкия в. "Та неа "
6 Януари 2009
Имигрантка от България с университетско образование и енергична синдикална дейност за правата на чистачките
Eлена Кунева, майка на залятата с киселина в Атина българка
Eлена Кунева, майка на залятата с киселина в Атина българка

Константина Кунева

"Единственото, което искам, е полицията да открие извършителя на това ужасно убийствено нападение. Ако някой е видял нещо онази вечер, или предните дни, да отиде да даде показания", това казва майката на залятата с киселина в Атина българка Константина Кунева в интервю за в. "Та неа". Майката Елена чака пред интензивното отделение на болницата "Евангелизмос" лекарите, да я информират за състоянието на Константина, която преди две седмици стана обект на нападение с киселина от неизвестни лица, пише "Та неа" в обширен материал, посветен на българката.

Лекарите се борят за живота й, тъй като опасността още не е отминала и са нанесени сериозни повреди на очите и лицето й, както и на жизнено важни органи от проникналата през устата киселина, пише вестникът като разказва за живота на Константина, описан от нейната майка: Имигрантка от България с университетско образование и енергична синдикална дейност за правата на чистачките, Констанина е майка на непълнолетно момче, което отглежда сама, преживявайки собствената си одисея от 2001 г., когато идва в Гърция.

Като работничка в частна компания за почистване, развива активна синдикална дейност в рамките на Съюза на чистачките и домашните помощници от Атина и опитът за убийство се свързва пряко с тази дейност, пише още изданието. С голямо достойнство майката Елена и другата й дъщеря очакват в тревога медицинския развой на състоянието на Константина. Майката също има здравни проблеми, а лятото е претърпяла операция след сърдечен удар.

През тези тежки дни семейството е поело и грижата за непълнолетния син на Константина, ученик в началното училище. Детето има здравословен проблем и това е била главната причина Константина да напусне България и да дойде в Гърция за да работи усилено. "Малкият знае малко неща за състоянието й. Говорим му много внимателно за нападението", казва бабата. Константина Кунева е завършила история със следдипломна квалификация. Поема пътя на емигрантка, главно заради болестта на сина й и необходимостта да се оперира. Майката, Елена се е установила в Гърция от по-отдавна. С много тежка работа събира пари да изучи двете си дъщери, едната - за детска учителка, а Констанина - завършва висше история.

"От 15 години съм в Гърция", казва Елена пред вестника. Принудих се да емигрирам, защото в България нямаше работа. Бяхме много бедни. Тогава Константина още не беше завършила Университета. Успя да завърши работейки и учейки едновременно. През първите шест години живеех с разрешително за временен престой в Гърция. Веднага след като си извадих документи, започнах да работя като чистачка - до 2006 г., когато ме уволниха", разказва майката на Константина.

Преди да уреди документите си, Константина е работила нощем във фабрика за опаковане на храни. В навечерието на Олимпийските игри отива в работодателска фирма за почистване на сгради и спортни обекти и от тогава работи като чистачка. Става член на синдикалната организация, а през 2003 г. е избрана за главен секретар. "Констанина е борбена. Принуди се от експлоатацията и влезе в профсъюза за да защитава правата на работещите. И аз влязох в синдиката. Това е единствената ни опора и защита. Константина не се боеше. Постоянно получаваше предупреждения и заплахи за уволнение, но продължи борбата си", казва майката Елена.

Тя обяснява, че законът, който прелял чашата бил един циркуляр на гръцкото Министерство на труда през 2006 г. Той давал възможност на свързаните с него държавно-частни фирми, намалявайки с половин час работното време, да се отърват от задължението да осигуряват работниците за категорията "тежък и нездравословен труд". Това беше и главният спорен въпрос. Намаляха заплатите и осигуровките, казва още пред в. "Та неа" майката на Константина Кунева.

В интензивното Константина не е сама. Едно пано пред сградата изразява солидарността с нея, нейни колеги и синдикалисти всеки ден ходят в болницата за солидарност и дори безработните й колеги дават пари за икономическа помощ. Нападението срещу синдикалистката предизвика международен отзвук и обиколи света, пише в. "Та неа".

В синдикалната й организация пристигат послания за солидарност от Франция, Испания, Бразилия и САЩ. Заради синдикалната й дейност Константина беше подложена на непрекъснато преследване от страна на работодателите, казва пред вестника заместник-председателката на Съюза на чистачките и домашните помощници Васо Цуни. Констанина е била и жертва на расизъм. Нейни колеги описват как на една среща с работодателите, някой и казал: "Какво искаш ти, българката. Иди си в твойта страна". /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Стамат
06 Jan, 2011 | 12:32

В България съществува ли някакво правителство, което да е в състояние да реагира по някакъв начин???

G
07 Jan, 2009 | 09:39

Pojelavam na cqloto i semejstvo zdrave,kasmet i 6tastie.Dano se podobri sastoqnieto i!
S4itam,4e v Balgaria lekarite-specialisti sa po-dobri,za6to ne q premestqt v balgarska bolnica?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.