Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как една учителка от Сливен въведе усмивката задължително в час
18 Декември 2008
Мария Циплакова не само учи децата, но и ги възпитава в доброта

Агресивното поведение като че ли стана норма в нашето общество. Под една или друга форма се проявява навсякъде. Причините, които го провокират, ги знаем всички. И всички ние сме длъжни да ги предотвратим. Една чудесна инициатива, наречена „клас без агресия", поде преподавателят в Начално училище „Васил Левски" Мария Циплакова в Сливен. .

Нейните възпитаници, „веселите далматинчета" от I „б" клас, ще бъдат първият клас без агресия в града ни.
„Случвало ми се е да вървя по улицата и да стана свидетел на общуване между млади хора, разказва Мария Циплакова. Чувам такива думи и изрази, че ми става болно и тъжно. Ужас! Обиди, жаргони...Мисля, че трябва да научим подрастващите най-вече на етика. Ето защо реших да направя така, че децата да се научат на това и вкъщи, и в училище. Да не се ограничаваме само с „вълшебните думички", а по-сериозно да обърнем внимание на това как трябва да се държат в обществото. И най-добрият пример сме ние, възрастните."

Г-жа Циплакова е категорична, че всички ние трябва да помислим какви граждани ще възпитаме за в бъдеще. И дали днес даваме добър пример на децата. „Всички виждаме как възрастните хвърлят на земята отпадъци, опаковки от храна, цигарени кутии. Това е лошият пример за децата. Те попиват поведението от родителите и близките си. Стига се дори до фрапиращи ситуации - човек може да загуби живота си, ако наруши спокойствието на някого", допълва преподавателката.

Факт е, че животът днес е прекалено труден и сложен. Много родители нямат време за децата си, защото работят от тъмно до тъмно с единствената цел да осигурят прехраната на семейството си. Проблемите в ежедневието са много, а те пораждат агресия. Родителската агресия е най-често гневна и импулсивна. От подигравки и обиди тя часто прераства във физически наказания. Има обаче и друга агресия, не по-малка по значимост. Това е пасивната агресия, която се изразява в незаинтересованост към потребностите и желанията на детето.

Психолозите са категорични, че обидните епитети не трябва да се използват срещу децата. Когато едно дете бъде наречено „грозно", „глупаво" или „непохватно", това го променя, нещо става с него и на обидата реагира не само тялото му, но и душата му. Детето започва да събира негодувание, яд, омраза, започва да фантазира за отмъщение. На безразличието на родителите децата отговарят с насилие. Агресията е не само насилие, а и въздействие върху все още неукрепналата психика на ученика.

 „Детството е не само игри, а и сериозно отношение към всичко, което ни заобикаля, казва г-жа Циплакова. За мен детето е личност. Както аз, така и другите, трябва да се съобразяваме с това и да уважаваме децата. За мен е предизвикателство към края на педагогическата си дейност да постигна значими неща, които в някаква степен да ограничат това агресивно поведение. Искам да науча децата да се радват на успехите на другите, да не са безразлични към страданието, към негативизма в живота. Мога да постигна това чрез беседи с родителите на теми „Родителската агресия - как да се справим с нея?", „Как да овладеем гнева си?", „Основни правила за позитивно възпитание в семейството" и др. Искам тези правила да са достъпни за всички родители в нашето училище."

Преподавателката предлага на своите колеги регулярно да провеждат със своите ученици дискусии на теми „Какво е приятелството за мен?", „Защо искам да дружа с...?", „Кое ме прави щастлив/а?", „Защо ми харесват вълшебните приказки?", „Добрият пример на родителите ми", „Чувствам ли се добре в клас и училище?", „Аз съм личност и макар все още малък, имам собствено мнение, с което трябва да се съобразяват", „Човек се учи от грешките си, но...", „Да се науча да понасям позитивна критика, да мога да губя с достойнство", „Внимавам в час, за да успея", и др.

Според г-жа Циплакова вероучението в училище също ще даде отлични резултати при възпитанието на децата. „Ние решихме да отидем в църквата, където въздействието е по-силно. Първата стъпка направихме преди две години. Учители, родители и ученици се срещнахме с дядо Иоаникий - приятел и добър съветник на децата, който с благия си глас ни разказа за доброто и злото, запозна ни с десетте божи заповеди, с тайнството на църквата, и т.н. За тази среща ни помогна областният управител г-жа Христина Чолакова. Вярвам, че тази връзка ще продължи и занапред", категорична е преподавателката.

В класа на Мария Циплакова наистина цари разбирателство и по детски чиста обич между децата. Те знаят, че заедно са по-силни, по-организирани, по-активни. Говорят за първата си учителка с много любов, прегръщат я с обич, споделят й всичко, което ги вълнува, а у дома винаги разказват на какво ги е научила през деня. Класът е сплотен, в него има българчета, русначе, испанче, момиченце от турския етнос. Децата обаче не се делят, а учат и играят заедно, помагат си във всичко.

Г-жа Циплакова е категорична, че децата трябва да бъдат ангажирани с всевъзможни интересни дейности, а не да прекарват свободното си време пред компютъра или телевизора. „Трябва да четат повече, за да не е беден речникът им, и учители, и родители трябва да им възлагат задачи, които те с удоволствие да изпълняват: изработване на нещо, презентации, участия в извънкласни форми на работа, спортни танци, хор, айкидо и т.н.", казва Мария Циплакова.

Отличният пример вече е даден. Родители и учители трябва ръка за ръка да тръгнат срещу агресията и да възпитат едно добро бъдещо поколение. Въпреки забързаното време, ангажиментите, които отнемат всяка свободна минута, родителите трябва да намират време за децата си, да общуват с тях, да ги обграждат с много любов и обич.

„Нека нашето училище е първото, което казва категорично „Не" на агресивното поведение чрез различни дейности. Децата са такива, каквито сме ние. Нека с примера и личното си поведение станем по-добри, по-организирани, по-дисциплинирани, да вървим напред с гордо вдигнати глави затова, че сме родители и граждани! Присъединете се към нас!", казва на колегите си преподавателката в първия „клас без агресия".

sliven-news.com


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

zeinil
28 Jan, 2009 | 23:32

BRAVO!!!

gerryqu
19 Dec, 2008 | 10:56

Господ здраве да Ви дава, Госпожо Циплакова! И дай Боже повече учители като Вас - даскали по призвание, будители! Дано повече Ваши колеги вземат пример от Вас!
Права сте, че родителите сме твърде ангажирани, за да изкараме пари за насъщния, но едно дете се нуждае колкото от хляб, много повече - от любов, от кураж, от внимание!


Данаил
18 Dec, 2008 | 13:01

Познавам лично г-жа Циплакова. Усмивката не е въведена задължително. Според нея самото задължаване е вид агресия. Идеята и не е на сила да въведе усмивката, а да накара децата да са приятели, като за това спомогнат не само учителите а и всички ние- родителите, познатите... Нека кампанията стане национална!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.