Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Любопитният Вилям Попов изправи на съд над 30 институции и фирми
28 Ноември 2008
Гражданинът има право на информация и си го уважава, само дето не му казват нищо
Човекът, който пита и иска да му отговорят, както се полага по закон
Човекът, който пита и иска да му отговорят, както се полага по закон

Павликенчанинът Вилям Попов е изправил досега на съд за отказ на информация над 30 местни и държавни институции и фирми.  73-годишният старши научен сътрудник е рекордьор в това отношение, а неведнъж е заставял и самия президент Георги Първанов да му отговаря. Павликенчанинът е носител и на специалната награда „Златен ключ” на националната програма „Достъп до информация”, а вече е и част от журито, което я връчва на всеки 28 септември, когато се отбелязва Международният ден на правото да знам.

„Аз съм научен работник, а любопитството е водещият мотив за всеки учен. Обичам да се информирам, даже по улиците ходя със слушалки и си слушам радио. Задавам въпроси и затова, защото смятам, че властта досега не се стреми да ни управлява, а да властва”, обяснява защо непрекъснато се домогва до информация Попов.

Първото си заявление да му бъдат предоставени тематични данни той оформил през 2002 година. От тогава до сега се позовавал на Закона за достъп до информация над 90 пъти. В една трета от случаите е стигал до съд, защото не е получавал отговор на въпросите си. „Питал съм всички в държавата – от кмета на Бутово та чак до президента”, коментира павликенчанинът.

Държавният глава Георги Първанов на няколко пъти е изпадал в сериозни затруднения, след като Вилям Попов му отправя поредното питане. След един от тях даже се стига до намесата на Върховния административен съд. Висшите магистрати правят тълкувателно заседание дали Попов има право да получи засекретената стенограма от сбирка на държавния глава и негови съветници през 2006 година в Пампорово.

 Павликенчанинът пратил доста неудобни въпроси на Първанов и за финансирането на тържествата покрай организираната от него дарителска кампания „Българската Коледа”. „Имаше пищна церемония в Народния театър „Иван Вазов”, аз питах Георги Първанов кой я е платил, но последва уклончив отговор”, твърди Попов.

Старши научният сътрудник опитал да разбере и повече за мистериозния чартър на президентския „Фалкон” до Елиста – Испания. Самолетът бил пратен, за да прибере обратно изгубилия световната си титла наш шахматист Веско Топалов. Вилям Попов обаче се позаинтересувал кой е наредил полета и колко е струвало това на държавата. Оказало се, че в този случай законът даже бил нарушен, тъй като за самолета нареждания дал в писмена форма секретарят на Първанов Красимир Стоянов. „Само президентът и премиерът могат да изискват подобни полети”, обяснява любопитният мъж.

Вилям Попов има и две заявления за достъп до информация към правителствения авиоотряд 28.Освен за полета на Веско Топалов павликенчанинът поискал да научи и колко струва час полет на самолета, с който пътуват първите хора в държавата. Отговорили му, че нямало точни изчисления за това.

Един от най-нетрадиционните въпроси, които задал обаче, е до бившия кмет на Павликени Стефан Стефанов. Местният управник бил принуден да му отговаря съгласно закона защо не е питал обществеността дали е съгласна Павликени да се побратимява с беларуския град Пружни и кой платил пътуването на кмета до там. За да изкопчи каквото му е било нужно, Попов и кметството даже ходили в съда. В крайна сметка наяве излязъл отговорът на Стефанов, че воаяжът е платен от местната фирма „Балканкар Заря”, а павликенчани не са били уведомени за побратимяването.

Само преди броени дни е обнародвана последната поправка на Закона за достъпа до информация, която засяга казуса с търговската тайна. Попов потрива ръце, тъй като с този мотив досега му е била отказвана доста информация. Според изменението обаче фирми и институции вече са длъжни да отговорят, в случай че информацията е от голямо обществено значение.

Вилям Попов води и две дела за отказани отговори от БДЖ. Държавната железница е изправена от него на съд за договора за доставка на новите мотриси „Дезиро” със „Сименс” и документацията за спецификата на влаковете. Именно с мотив „търговска тайна” тези данни са му отказани, но вече няма пречка да ги получи.

Срещу община Павликени наскоро той спечелил и поредното дело за достъп до обществена информация. В местния вестник „Павликенски глас” Попов прочел, че кметството нямало да извършва административни услуги на лица, които са задължени на администрацията. Попитал защо, а последвала неочаквана реакция. Адвокатът на община Павликени извадил служебна бележка на името на самия Попов от данъчните, че той не дължал налози и следователно исканата от него информация не е от обществено значение за самия него. Вместо да се уплаши обаче, пенсионерът се нахъсал още повече и поискал да разгледа служебната бележка. Документът бил изрядно издаден с подпис и печат, но най-отдолу пишело, че трябва да послужи на самия него… пред община Павликени.

 „Никога не бях попълвал заявление за подобен документ. Явно че самите те в стремежа си да ме притиснат са си го извадили в нарушение. Това представлява грубо нарушение на Закона за личните данни и си понесоха съответните санкции”, разказва Попов и съветва всеки гражданин да се възползва от правото си да знае и да не се притеснява непрекъснато да пита институциите по въпросите, които го интересуват.

Стилян НАЙДЕНОВ

в. Борба, Велико Търново


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мелничар
29 Aug, 2010 | 17:08

Браво на човека, всяка фирма, нарушаваща правата на гражданите трябва да бъде съдена до дупка. И да няма прошка дали е малка и ли голяма фирма.

annmn
01 Dec, 2008 | 13:08

POZDRAVLENIQ!

Ivanov
28 Nov, 2008 | 21:27

Браво на господин Попов! Да ни е жив и здрав и да рови колкото може по дълбоко в мозъка на долните национални предатели!

gogo
28 Nov, 2008 | 19:52

gospodin popov e dostoen za nasheto uvazhenie

sewda
28 Nov, 2008 | 18:30

Bravo!!!

Antiglobalist
28 Nov, 2008 | 13:50

Браво!
10% да сме толкова любопитни и държавата ще започне да се оправя. Разни чиновници шушумиги ни разгонват фамилиите.
Още веднъж, Респект към Човека!

Dossev&Co
28 Nov, 2008 | 12:30

Браво на човека, още такива хора трябват !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.