Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Благодетел на сираци задлъжня с 80 000 лв.
14 Август 2008
Достойният българин Христо Атанасов едва свързва двата края, но не се отказва от децата си
Христо Атанасов бе номиниран в класацията на БНТ " Достойните българи "
Христо Атанасов бе номиниран в класацията на БНТ " Достойните българи "

На ръба на фалита и на ръба на пропастта, без пари и надежди, обаче с оптимизъм живее в момента Достойният българин Христо Атанасов. Мъжът, който е и баща, и майка за 12 сираци, е натрупал огромни дългове в опитите са да осигури на децата си нормален живот. Той има да дава на различни банки и хора повече от 80 000 лв. Признава, че не знае как ще се справи със ситуацията и бедността, но мисълта да изгони момчетата, които живеят при него, дори не му е минавала през ума. Повтаря непрекъснато, че подаяния не иска и не приема. Иска само постоянна и добре платена работа за децата, които е приютил. „Аз живея с оптимизъм, макар и напълно да съзнавам, че това е кух оптимизъм. Но все се надявам, че утре сутринта, като се събудя, вече ще съм намерил изход. Че някой ще се е обадил, за да ни предложи работа. Макар че съзнавам отлично и това, че дори и да намерим стабилна работа, до зимата остават два месеца – септември и октомври. Аз с времето как да се надбягвам? Дори и да спечелим малко пари, борчовете си не мога да върна, камо ли да заделя пари за зимата, когато работа няма”, казва Христо Атанасов.

Търновецът нашумя в края на м.г., когато беше награден като един от достойните българи заради това, че вече 15 г. дава подслон, хляб и бъдеще на сираци и полусираци. Повече от 30 момчета и момичета са минали през базата му в Леденик. Някои от тях са го дарили с внуци, които, макар и да не са му родни, му казват „дядо”.

„Знаеш ли, преди време един човек, известен и високопоставен, ми каза следното: „Стига си хленчил, защо не ги напъдиш тези момчета”. Аз съм ги научил да не лъжат, да не крадат, научил съм ги на занаят, да работят съм ги възпитал. Единственото, което все още им липсва, е да имат покрив над главите си. Как така да ги напъдя?”, с тъга повтаря нелепия разговор с въпросния човек Христо Атанасов. В момента при него живеят 11 момчета и едно момиче на възраст от 17 до 26 г. Той е приютил и един 63-годишен бездомник Кольо, който след дълго странстване из България пак се върнал в Леденик.

„Нормални ли са ти момчетата? Това е първият въпрос, който ми задават, когато търся работа. Нормални са. Това, че са изпаднали в живота, не означава, че са луди. Имам едно момче от Могилино, но и то е способно да работи. Има си проблем, но като му кажеш да работи, работи”, обяснява Христо.

През декември м.г. е била последната добра работа, която Христо Атанасов е осигурил за момчетата си. От тогава до сега той едва свързва двата края. Момчетата му успяват да си намерят работа за по 15-20 лв. на ден, но всички пари, които те печелят, си остават за тях. Не плащат нито стотинка за консумативите, които покрива сам Христо Атанасов. „И те са живи същества, пълнолетни са. Искат да излязат вечер, да пият по една бира, да си купят цигари. Това са човешки неща. Като се приберат в базата, вървят с наведени глави, не смеят да ме погледнат. Това живот ли е…”, казва г-н Атанасов. И допълва, че работата, за която най-често ги наемат, е тежка, черна, мръсна и робска. А всъщност момчетата и самият Христо са специалисти по правене на паркове, почистване на гробищни терени и поддържане на озеленени площи.

Последно трябвало да източат и почистят дъното на един язовир. Той се оказал вместо шест метра дълбок – 12 метра, работата била къртовска и опасна заради огромното количество тиня. Парите, които Христо и момчетата получили, били 15 000 лв., а разходите… 18 000 лв. Така че той се оказал на загуба.

200 лв на ден му трябват само за да храни своите момчета.

Храни ги в ресторанта в Леденик на обяд и на вечеря и винаги е на разсрочено плащане. Вече е задлъжнял с 1400 лв., но въпреки това собствениците на ресторанта все още осигуряват обяд и вечеря за децата му.

В момента Христо Атанасов се грижи и за едно болно момче, което от десетина дни е с бъбречни кризи. Всички лекарства за него плаща благодетелят му. Така е и с единственото момиче в базата, което през октомври ще става майка. Тя не пропуска нито една консултация и ходи редовно на прегледи, за които пак плаща Христо Атанасов.

Да осигури дом на всяко дете, което приютява, това е голямата мечта на Достойния българин Христо Атанасов. Купил е вече пет къщи в родното си село Дряновец за пет от момчетата си. Купува ги и ги подарява на всеки, който от момче се е превърнал в мъж и може да се грижи сам за себе си. Христо Атанасов броил 30 000 лв., за да купи една сграда в района на базата. Идеята била тя да се превърне в нормално място за живеене. Сега обаче няма стотинка да започне ремонта по нея. Преди четири-пет години купил стар и празен ресторант в Дряновец, за да го превърне в работилница. „Исках да направя нещо като цех, за да има целогодишна работа за момчетата, но ресторантът още си стои празен, защото нямам пари да направя този цех”, признава безпомощността си г-н Атанасов.

В опитите си да осигури работа, той писал до Емилия Масларова, до Емел Етем, до Министерството на културата. Сигурен е, че ако получи държавен обект, за който да се грижат с момчетата, ще закърпи двата края. Единственият отговор дошъл от културното ведомство. Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев приел Христо Атанасов. Той опитал да им намери работа в парк „Лавров” в Долни Дъбник. Той е 270 декара, огромна площ и страхотна възможност за всички тях. „Звънях на областния управител в Плевен, той ме прати при кмета на Долни Дъбник, който каза – нямаме пари. И работата спря дотук”, казва Христо. Сега той очаква отговор от директора на Русенския музей, който да каже дали момчетата могат да започнат да работят на разкопките в Иваново. „А иначе от Емел Етем и от Масларова вече отговор не чакам. От февруари съм пратил писмата, поне да ми бяха пратили два реда: „Г-н Атанасов, съжаляваме, обаче работа не можем да ви осигурим”, не крие огорчението си достойният българин.

Въпреки безизходицата, въпреки липсата на бъдеще, въпреки всичко, Христо Атанасов и неговите деца са организирали две благотворителни акции. Миналата година те ходили на сметището в Шереметя, за което по принцип се грижи фирмата на Атанасов, събирали материали и направили от тях паметник за децата в Могилино. После събирали вторични суровини, предали ги и взели 200 лв. За 100 лв. купили билет за концерта за Мануела, с другата половина си направили малко човешко тържество.
Сега Христо си е наумил да запише най-малкия си „син” на училище в Леденик. Момчето е на 17 г., завършило е само седми клас, а е кадърно и би могло да вземе диплома за основно образование.

„Виж, аз наистина не моля подаяния. Най-лесно е да тръгнем да просим, искам да работим. Яд ме е на тези, които обещаха и не изпълниха обещанията си, защото те дават напразни надежди. Лично Сергей Станишев, като ми връчваха наградата за достоен българин, каза, че ще прати в базата хората, за да видят какво правим и как живеем. Каза, че може и ще осигури работа за момчетата. Досега – нищо. Мариана Бояджиева, Борис Георгиев и Красимир Кандиларов са тези, които наистина имат отношение, и когато си мисля, че съм опрял дъното, подават ръка”, казва още Христо Атанасов. И допълва, че другият човек, на когото дължи благодарности, е управителят на СВА на Картала. „Името не знам на този мъж, а той винаги ми дава продукти на разсрочено плащане. Още му дължа 250 лв.”, признава Христо.

Да търси работа в чужбина е последната отчаяна идея на Христо Атанасов. Преди време той купил от вторични суровини стар микробус, който сега ремонтира заедно с момчетата. „Решил съм да го лъсна, да го боядисаме и да напиша на него на английски и на немски: „Сираци от България търсят работа”, да се натоварим всички в него и да тръгнем по света. В Германия, Швеция, Швейцария – сигурен съм, че там работа ще намерим, но каква реклама ще бъде това за България пред Европейския съюз…”, въздиша Христо Атанасов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА в. "Борба" Велико Търново


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Стина Георгиева
05 Jan, 2017 | 14:03

При нас има две къщи:Защитени жилища за сираци от 14 год са тук! Толкова са добри,а шефката им е толкова оправна! Чудя и се как издържа,с всичко да ги оправя.Те са тъй добре гледани,че даже ние обикновените пенсионери не сме тъй добре.Добре контактуват с местните хора,възпитани са! Ами....бих посъветвала Христо Атанасов да ги навести и се срещне с тяхната шефка Румяна в Дряново.Те имат там център,където през деня ги учат,работят и вечер ги връщат в Царева ливада!

Християн Георгиев
07 Aug, 2014 | 15:57

Виж какво! Христо Атанасов ми е баща (истински) и знам много добре какво е, що е! Тези пари 80 000 са от НАП заради фирмата му, не заради сираците, ясно ли ти е? И сега заради лихвите станаха към 100 000 - 150 000 лв някъде! Чужбина е най-крайният му ход, а тебе хайде да те видим с една малка фирма на базата на още 1000 други, работейки на сметището в Шереметя и отглеждайки 30 сираци и мен. Без да знаете, коментирате. А авторката на темата е публикувала това, което е задала на татко. Моля ви без излишни коментари!

Dimitrov
23 Aug, 2008 | 19:16

Tshalgev,ne kazvam,she vsishko stava vinagi 100%,no az sam ovehtial ot emigrazia i poznavam i FR i DE.Tezi momsheta ne sa za niakakav normalen zikal na emigrazia i adaptazia,razbirach me,nali?Te poveshe mogat da razshitat na sadeistvie ot sozialni instituzii i asoziazii,a Franzia v tova otnochenie e s mnogo vazmojnosti...Ne e leko,no moje bi moje da se osachtestvi po-lesno,otkolkoto drug tip emigranti.Osven tova v Germania v posledno vreme na vsishki niva ima edno leko marmorene srechtu balgarite,no moje bi s malko kasmet i malko nabojnost,nechtata i tam da se urediat.No da gladuvat v Balgaria...I krizata teparva chte doide pri vas,chte stane po-jestoko za rabota.I za pari za hliab.Sigurno chte mi otgovorich,she tova ne sa podgotveni hora za emigrazia.Sigurno,no te tarsiat hliab,ne idvat za milioni.Ziganite tuk po-li sa gotovi za Evropa?Ne,razbira se!Prejiviavat niakaksi,ne gladuvat i imat pokriv i medizinska pomocht,na koeto edva li chte razshitat v Balgaria.Az vzemah otnochenie,zachtoto sa sirazi,bez nichto i nikogo,osven tozi shovek,koito ot beznadejnost,kakto kazva,podgotvia avtobusa za Evropa.Pak i kakvo ima tolkova da gubiat?...Lokalnata stabilnost,moje bi...Dopuskam niakoi da prekiveiat malak chok,no chokat na glada e po-strachen.Chte kajech risk,no po-dobre taka,otkolkoto niakakvo polusachtestvuvanie.Dimitrov.
PS.Ti pak, zachto si Shalgev?!

Чалгев
22 Aug, 2008 | 23:50

Грешите че ще намерят наистина, пък и лесно работа (поне във Франсия)..... но това е тема на друг разговор за...ЛЪЖИТЕ НА МЕДИИТЕ!! (щото кризата на запад е наистина голяма, пък и в световен мащаб нещата се закучват)

А по въпроса за "Благодетеля"..... мисля си, пък и познавам в Европата хора, които С ПО-МАЛКО ПАРИ и без да задлъжняват толкова.... помагат много по-удачно нуждаещите се !!!

(дано да не съм прав... но нещо ми дрънчи...затова и си мисля че авторката не си е довършила добре анкетата)

Dimitrov
20 Aug, 2008 | 03:46

Strahuvam se,she ako se nadnikne po-dalboko,chte izkoshi niakakva forma na eksploatazia.Ne znaia.Ne viarvam i na tezi pokupki na kachti,restoranti...Parvo nahrani horata,a posle im kupuvai imoti.A ideiata mu s avtobusa i obikolkata na Evropa za rabota,nechto ne mi haresa otnashalo,no posle si pomislih,she v Evropa ima mnogo mesta,kadeto chte im dadat rabota.Predimno za tiah-Germania ili Franzia,chte nameriat poveshe obchtestveno sastradanie.Mislih si da mu iskam telefona za da mu dam edna-dve idei,moje da mu sa polezni,no ot statiata si sazdadoh niakakvo nedoverie i se spriah.

Angel
20 Aug, 2008 | 03:15

Kakvi detali?Ne te razbiram?

Чалгев
15 Aug, 2008 | 18:17

Авторката на статията е ....добронамерена! Просто може да "пропуснала" да провери някои детайли!.... или ги е "пропуснала" при писането на статията???

Чалгев
15 Aug, 2008 | 18:14

80 000/30.... прави по по-малко от 3000 за дете??? (без да броим спечелените от тях самите пари!!!)

Може и да съм в грешка, но дали наистина сираите живеят нормално с толково .... дребни пари???....

Свалям шапка на "спомоществователите" но..... само безумна обич ли води "задлъжнелия биснесмен"???

Не е ли по-разумно да се проверят подробно приходо-разходите за да се спре евентуалното злодумстване на ЗАВИСТНИИ???

Щото и аз се замислям да организирам "удар за 100 000" базирайки се на..... "благодетелски дейности"

Щото е лесно с "чужда пита да се прави помен"...... а да ангажираш медии и общественост около конкретна идея..... да се ангажираш с парите от .... гарсониерата си, например.... е сложно, нали?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.