Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тема за разговор с пробационния служител
Веселина Божилова - 9 Юни 2008
Президентът Първанов съвсем се ядоса на партиите, които съществуват само заради бизнеса

Никола Малчев

Районният съд в Сандански одобри споразумение, сключено между прокуратурата и обвиняемия за търговия с гласове организатор на група Никола Малчев. Той се осъжда на 6 месеца пробация и 2500 лв. глоба. След произнасяне на присъдата, Малчев бе пуснат да си ходи. Всеки ден в първите три месеца той трябва да разговаря с пробационен служител. Това условие предполага пробационният служител да му окаже влияние той повече да не прави така. Горкият пробационен служител...

Въпреки масираното полицейско присъствие в градчето, превърнало се в гвоздей на политиката в момента, търговията с гласове в събота пак процъфтя. Пазарът сред ромските избиратели бе оживен, предлагаха се цени между 30 и 50 лв. Арестуваха петима. Премиерът Станишев изрази задоволство, че полицейските мерки са дали резултат. Малко аритметика би показала в такъв случай какво се случва реално, когато избори има навсякъде, а полицейската армия е разпръсната.

Изборите в Сандански, наречени дори екзотични от някои медии, в крайна сметка приключиха без победител.

Екзотиката идва от изреждането на политдилърите - Кало, Решката, Гунди, Ангел Кьоравия, Гошо Духа и др., Според Яне Янев, те са плашили хората, че ако не гласуват за ДПС, ще ги избият. От ДПС обаче върнаха топката в полето на "Ред, законност и справедливост" и нанесоха ответен екзотичен удар - Живко Кантона, Пепи Ворошилов, Кемал Демир от с. Джигурово, политдилърите на " Яне Пушилката"... Сред 29-те избрани общински съветници има представители на 10 партии и коалиции. Вярно е, обаче, че макар и с петима хванати, най- дашните кандидати спечелиха повече места от останалите - цели осем за коалиция "Бъдеще за Сандански".

Тя е формирана от две малки партии, но листата й е съставена предимно от кандидати, които на редовните местни избори в края на миналата година се явиха като независими. В листата на коалицията те са подредени според това кой колко гласа е получил през октомври 2007 г. В града обясняват, че зад тази листа фактически стоят кметът Андон Тотев и общинската администрация.


С по 3 мандата са коалицията ДСБ-Новото време, "Ред, законност и справедливост", коалицията ВМРО-ЛИДЕР, ГЕРБ, както и ДПС. С по два мандата са коалициите СДС-ДП и "Нашият град". БСП и Атака ще имат по 1 общински съветник.

Резултатите от ситуацията, макар и одобрени от премиера Станишев, ядосаха президента Първанов, който остро разкритикува партиите, съществуващи само заради бизнеса.

Нещо, което народът много отдавна тайно подозира. Най- сетне обаче то бе признато официално от най- високо място. Излиза, че народът е бил прав да се съмнява, че политиците не се интересуват от идеите и добруването на народа, а единствено от частните си интереси. Какво нещо, направо да не повярваш. Впрочем поради липса на друг начин за израз, народът, в тая частност избирателите, от доста време вече намекват на политиците за това си съмнение чрез отказ от гласуване. Дали пък чашата вече не преля?

Според президента Първанов, необходима е радикална промяна на политическия модел, за да няма материални стимули за гласуване.

Ами тя цяла една прослойка силно ще се учуди, ако разбере, че по принцип за гласуване не се плаща. Как ще им обяснят?

Пак според президента Първанов, избирателите трябвало да дават гласа си за хора, а не за абстрактни листи.

Прав е. В последните години направо на импресионизъм го ударихме. Гласуваме за едни, те после стават други, човек се обърква. Единственото, което преминава като червена нишка през всичките им превъплъщения, е личният интерес. В такъв случай защо наистина да гласуваме? Особено ако не ни плащат.

Отговор подсказва премиерът Станишев, който съзря основната черта на изборите в Сандански в респекта пред институциите и МВР. Думам ти, дъще, сещай се, снахо. Дали пък, като спрат да ни плащат, няма да започнат да ни бият?!?!

И пак- не мога да не начудя за какво точно ще си говорят пробационният служител и Малчев всеки ден в продължение на три месеца...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.