Факти, Анализи, Коментари
   19 Януари 2017
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
Новини от БГ Фактор
във формат   
С П Р А В О Ч Н И К

Календар
     На този ден Православната църква чества преподобни Макарий Египетски

     Преподобни Макарий Египетски, наречен още Старши и Велики, нерядко е смесван със своя съвременен едноименник преподобни Макарий Александрийски, наричан още Младши или Гражданинът.
     Той се родил в Горен Египет към 300 г. Баща му бил свещеник. Св. Макарий починал 390 г. като игумен на Скитската пустиня, в която прекарал 60 г. от живота си.
     В ранната си младост Макарий пасял стадото на родителите си, които против волята му го принудили да се задоми. Само след няколко дни починала съпругата му, а наскоро след нея и родителите му. Преподобни Макарий се оттеглил в суровата Скитска пустиня, която днес носи името Вади Хабиб. Тя се намира на границата между Египет и Либия и отстои на 13 дни път югозападно от Александрия. Дивните дела на този нов египетски отшелник привлекли мнозина подражатели и на 40-годишна възраст той бил посветен за свещеник и станал игумен на голяма иноческа общност. По-късно пустинята получила името на св. Макарий и в нея сега се намира манастир на негово име.
     Великият подвижник бил удостоен от Бога с много откровения и с дара на чудотворство. Той предсказвал бъдещето и лекувал различни болести, а с присъщата му мъдрост станал и най-търсеният наставник на монасите. Неговата пустиня се превърнала в главно средище на египетските подвижници.
     На преподобни Макарий се приписват 50 беседи, 7 слова и две послания на гръцки език, които са запазени и в сирийски и арабски превод. Поученията му излъчват простата мъдрост на благодатен наставник за вътрешния духовен живот.
     В едно от своите откровения св. Макарий Египетски научил, че в града живеят две жени, които са по-съвършени от него в добродетелта. Той се отправил към тях, за да узнае по какъв начин те се спасяват и как са постигнали такава Божия милост. Намерил двете праведнички и те му открили не някакви изключителни подвизи, а съвсем достъпен и прост път към съвършенство. Омъжени за двама братя, двете етърви живеели заедно в съвършен мир и съгласие и усърдно изпълнявали всичките си семейни задължения. Те имали склонност към монашески живот, но мъжете им не ги пуснали да отидат в манастир. Никога не произнасяли празно слово и спазвали строго всички Божии заповеди.
     - Как да се молим? – попитали те св. Макарий.
     - Господи, както ти е угодно и както знаеш, помилуй ме! – И Господ, Който знае какво ви трябва, ще ви помогне.
     - Лошата дума и добрите люде прави лоши, а доброто слово и лошите прави добри.
     - Младенецът, макар да не може нищо да стори и да не може да се придвижи към майка си, търси майка си, като се размърдва и плаче. Майката се смилява над него и се радва, че я търси с усилие. Тя сама се приближава до него, взема го на ръце, притиска го до гръдта си и го кърми с голяма нежност. Така постъпва и човеколюбивият Бог с тези, които пристъпват към Него и Го търсят с душата си.
     Смирението на св. Макарий удивлявало и човеците и демоните. Един демон му казал: “Има само едно нещо, в което не мога да те надвия. Това не е постът, защото аз нищо не ям; не е и бдението, защото никога не спя. Това е твоето смирение”.
     Веднъж когато се върнал в килията си, св. Макарий заварил един крадец, който товарел на магарето си оскъдните вещи на преподобния. Божият човек не само не укорил злосторника, но му помогнал да подреди по-добре товара си, като казал на себе си: “Нищо не сме донесли на света”.
     От преп. Макарий Велики Православната църква употребява и днес две молитви преди сън “Боже вечни” и “Какво да ти принеса”.


Партньори:
Copyright © 2002-2016г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително