Факти, Анализи, Коментари
   18 Септември 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
Новини от БГ Фактор
във формат   
С П Р А В О Ч Н И К

Календар
     На този ден Православната църква чества преподобни Евмений, епископ Гортински, Чудотворец

     Св. Евмений, епископ Гортински, живял в седмия век.
     От млади години почувствал влечение към монашеския живот. Зажаднял за духовни подвизи, той раздал цялото си имущество на бедните и се отдалечил в манастир.
     Нежната му душа се откликвала на всички нещастия на ближните. Бил баща на сираци, опора на бедни и слаби, утеха на скърбящи, целител на страдащи.
     Главните му добродетели били състраданието и смиреномъдрието.
     Бил проникнат от истинско миролюбие. Следвал в живота си заветите за любов и всеопрощение.
     Прославил се и с дар на чудотворство.
     Заради мъдростта и благочестието си бил поставен за епископ на Гортин – град на остров Крит.
     В негово време светата Църква била вълнувана от нечестивата ерес, наречена монотелитство. Еретиците монотелители учели, че Богочовекът Господ Иисус имал само божеска, но не и човешка воля.
     Верен пастир на Христовото стадо, светителят Евмений се стремял да запази мира в Църквата. Твърд противник на ереста, той употребил много усилия отечески да убеди еретиците да се откажат от лъжеучението си и да се върнат в лоното на Църквата.
     Враговете му го наклеветили пред властта. Бил заточен в Тиваидската пустиня, гдето и починал. Тялото му било пренесено в Гортин и там погребано с чест.


Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително