Факти, Анализи, Коментари
   2 Юли 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

В имотите на Ветко Арабаджиев са открити над 10 млн лева в кутии за обувки, сейфове, куфари, кутии
1 Септември 2018
Издирват Ветко и Маринела Арабаджиеви с Интерпол, синът им Вълчо е в ареста за "пране на пари"
Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев за вчерашната акция в хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, съобщава КРОСС. Вълчо Арабаджиев е обвинен в "пране на пари", заяви зам.-главният прокурор Гешев. Той е задържан за 72 часа. Баща му Ветко Арабаджиев и майка му Маринела са обявени за общодържавно издирване, по европейската заповед за Шенгенската система и Интерпол. Има данни, че те са в момента във Франция. Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел "Маринела", които са извършили престъпления, поясни Гешев.

Над 10 милиона лева са открити в кутии за обувки,сейфове куфари, кутии, касетки в банки, както и в офиси и домове на семейство Арабаджиеви.

"Такова нещо не помня в кариерата си на прокурор. Пари в брой изкачаха отвсякъде - сейфове, кутии за обувки, шкафове", каза Гешев. Парите са иззети. Наложило се е спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит луксозен автопарк. Става въпрос за коли с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс". "Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Гешев.

По-рано в писмо до медиите от "Виктория груп" се обявява, че никой не може да бъде смятан за виновен за извършено престъпление публично, чрез средствата за разпространение на масова информация, преди произнасяне на българския съд с влязла в сила присъда, особено за тежки умишлени престъпления. Констатацията е по адрес на Вълчо Арабаджиев. Посочва се, че хотел "Маринела" съвестно си е свършил работата и законно е спечели обществената поръчка за настаняване на гостите на българското европредседателство.

В хода на извършените проверки екипите на проверяваните хотели оказват пълно съдействие на разследващите органи. Ще направим всичко необходимо, за да съдействаме максимално за изясняване на обективната истина. През последната година компанията е проверявана многократно и не са констатирани закононарушения, се допълва в писмото.

Работи се в пълна секретност

Гешев отхвърли твърденията на "Виктория груп", че се оказвало пълно съдействие на прокуратурата.

"Оказано е пълно бездействие и съпротива на всички действия, които са провеждани от Специализираната прокуратура", каза още Гешев. От думите му се разбира, че служители не съдействали с мотиви като това, че си загубили ключовете или незнание кой е настанен в хотела в съответните стаи и др.

Според Гешев Арабдажиеви не са имали предварителна информация за акцията. Те напуснали страната в началото на август, а операцията била планирана пет дни преди започването й.

Обясни, че Специализираната прокуратура е действала секретно с информацията, с която е разполагала от нейни органи, защото според него хора, които разполагат с финансов ресурс, разполагат и с човешки в различни държавни институции и имат контакти.

"Такава е ситуацията в цял свят, когато си богат е логично да предприемеш действия, за да си опазиш имуществото", обясни твърдението си той.

Прокуратурата не съобщава дали е поискано съдействието на властите във Франция, където се намират Арабаджиеви.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.