Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протестите днес продължават, полицаите чакат
15 Януари 2009
Вчерашните безредици върнаха държавата с 20 години назад според студентите

Студенти, еколози и млекопроизводители излизат за втори ден на протест в София. Шествието е насрочено за 11.00 часа и ще се състои на площада пред Народното събрание. Очакванията на студентите са, че този път няма да има действия, които да провокират предпазни мерки от страна на полицаи и жандармеристи.

По думите на Кънчо Драгнев от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове вчерашният протест е върнал държавата с 20 години назад.

 „Според нас полицаите бяха подготвени за насилие срещу хората. Ние многократно ги призовахме да изолират провокаторите – те бяха от лявата страна на Народното събрание. Имаше около 30-40 ултраси с маски, които бяха лесно различими от другите хора. Не виждам какъв беше проблемът полицията да ги изолира, а не да тръгва да бие всички хора. Полицията нападна дори организаторите на протеста, след като призовавахме през цялото време за ограничаване на полицията”, разказа Драгнев за протеста от сряда.

Лидерът на млекопроизводителите Адриан Цаконски също потвърди пред Дарик участието на фермерите в протеста.

22 са непълнолетните, които служители на реда са задържали по време на вчерашния протест в София, каза по бТВ министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Задържаните са 156, като 48 от тях са криминално проявени. 6 автомобила са със счупени стъкла от протестиращите, 13 са пострадалите полицаи.

„Можеше да се използва и повече сила, ако беше необходимо. Но те намериха точната мярка“, каза Михаил Миков. „Бяха образувани бързи производства. Правилно е бил арестуван лидерът на СДС-София Борислав Бориславов и трябва да се знае, че всеки, който посяга на полицай, ще бъде наказан“, изтъкна вътрешният министър.

Той съобщи, че органите на реда работят по разкриване на истинските организатори и подбудители на размириците вчера. „Има първи видим пласт на тази хора и един нелегален пласт, който все още се идентифицира. Работим по няколко сигнала. Имам информация, че дейци на политически сили са минавали по къщите предната вечер и са организирали за участие в протестите. Както и че са предлагани пари по общежитията в Студентски град. Но информацията не е пряка“, каза вътрешният министър.

Той подчерта, че „умишлено исканията са ескалирали до степен, че да бъдат неизпълними“ и „явно действията, които МВР предприема напоследък към една или друга знакова фигура, предизвикват недоволство“. Според вътрешния министър полицията не е говорител на столичния кмет, нито на организаторите на протеста.

 „Те трябваше да организират така, че да съобщават действията по организацията на протеста. Истинските организатори трябваше да се разграничат достатъчно рано от провокаторите“, изтъкна Миков и обеща:“Ще проверим дали полицаите са си говорили по радиостанциите, че бият заради Бойко Борисов. И какво, ако полицаите са си говорили такова нещо?!“. Според него вчерашното насилие по време на протеста пред Народното събрание е било насочено срещу полицията.

В късната вечер снощи сградата на Парламента остана с металните ограждения от страната на паметника на Цар Освободител, в района през цялата нощ имаше и засилено полицейско присъствие. Затворена остана улицата за движение между сградата на Народното събрание и тази на Президиума на БАН.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

border
16 Jan, 2009 | 00:37

Какво ви е виновна полициятя-защо не се поставите на тяхно място?????????

mda
15 Jan, 2009 | 16:42

qko propaganda po mediite ... kolko sa loshi horata da protestirat sreshtu slu4vashtoto se ...

Петър Влахов
15 Jan, 2009 | 16:05

"органите на реда работят по разкриване на истинските организатори и подбудители на размириците вчера."
Че това не е трудно, те са в правителството.

"Имам информация, че дейци на политически сили са минавали по къщите предната вечер и са организирали за участие в протестите."
Понеже не живеем, надявам се, в Русия, политическият живот е законно право, така че, ако протестът беше политически определен и организиран, в това не би имало нищо нередно. Но не е, и именно това притеснява БСП.

Думите на този министър и внушенията, които прави, са недостойни. Тези хора от БСП още са в Съветския Съюз.


Петър Влахов
15 Jan, 2009 | 15:53

"трябва да се знае, че всеки, който посяга на полицай, ще бъде наказан“, изтъкна вътрешният министър"

Полицията не беше ли да защитава не себе си, а гражданите, от посегателства?

teo
15 Jan, 2009 | 12:48

ТЕЗИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ МАНИПУЛАТОРИ ИСКАТ ДА ОТКЛОНЯТ ГЛАВНОТО- ЗА КАКВО Е ПРОТЕСТА !!! ПРОТЕСТЪТ Е ПРОТИВ ТОВА МАФИОТСКО КОРУМПИРАНО ПРАВИТЕЛСТВО , КОЕТО САМО ДОКАРА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ! ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА САМО КОГАТО СА НА ВЛАСТ БСП И ДПС! ПРОТЕСТЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО СВАЛЯНЕТО НА ТОВА НЕЗАИНТЕРЕСУВАНО ПРАВИТЕЛСТВО! НАРОДЪТ СЕ СЪБУДИ И НЯМА ДА СПРЕ ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА!!!



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.