Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българите сами са виновни за корупцията
4 Септември 2009
Това казва белгийският балканист професор Раймонд Детрез в интервю на български специално за DW

Борисов тръгва добре, а българите трябва да си дадат сметка, че отчасти сами са виновни за корупцията в страната.

Александър Андреев помоли белгийския експерт да даде оценка на новото българско правителство и на премиера Бойко Борисов. Ето гледната точка на професор Детрез, който току що се е завърнал от няколкомесечен престой в България:

"С Бойко Борисов се появи ново течение в българската политика, хората очакват много. Вярно е, че има популистки моменти, особено спрямо малцинствата. Той разиграва т. нар. етническа карта. С нея играе и опонентът му Доган. Има антитурски настроения в България и на българите им трябва малко, за да повярват в някаква заплаха от страна на турското население или от страна на турската република. За това е изгодно да разиграваш тази карта.

Черни петна

Друг популистки момент е назначението на Божидар Димитров като министър. Той е човек, който до голяма степен е популист и националист. Той, също като Бойко Борисов, говори това, което хората искат да чуят и по начина, по който искат да бъде казано – малко грубовато и народно. Това са някои черни петна по картината. Е, не е много светла тази картина, но нямаше друго.

Ако Борисов действително предприеме мерки срещу корупцията, ако успее, това вече е много. Обаче ми се струва, че това е една огромна задача. Корупцията в България е един проблем, който не е ограничен до политиците и горните слоеве на обществото, а е проблем, който го има навсякъде. Българите, които са против корупцията, и са прави за това, те самите не са съвсем "имунни". Когато е в България, човек се сблъсква с корупцията на всяка крачка. Например в магазините не ти дават касова бележка. Работата на черно е разпространена, защото не се плащат данъци. Когато полицията те спре, те шантажират с глоба, но понякога хората сами предлагат подкуп.

Корупцията трябва да бъде елиминирана!

Ако българите искат да направят нещо срещу корупцията, те могат веднага да започнат със собственото си поведение. Това ще рече, да се откажат от всякаква активна и пасивна корупция. Все пак политиците трябва да дават пример, с оглед на реномето на държавата в европейския контекст. Тази корупция трябва да се елиминира – това е ясно. Бойко Борисов може би ще успее. Не е важно толкова да гониш предишните корумпирани политици, а да вземеш мерки, които в бъдеще правят корупцията невъзможна."

С Раймонд Детрез разговаря Александър Андреев  DW


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

RENE
14 Jan, 2013 | 14:31

samite upravljavashti sa svruhkorumpirani. te ne mogat da se borjat sus samite sebe si.

българин
17 May, 2010 | 08:19

до опр.нива никой простосмъртен не може да гази лука - ще го прискрипят...българите с власт - да


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.