Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Ватев: На 5 юли ще разкъсаме обръчите на Доган и ще развалим рахата на ДПС
2 Юли 2009
Бойко Ватев е водач на листата на РЗС и ВМРО за Пловдив град

- Г-н Ватев, кампанията е към края си, вие как виждате нещата?

- Аз не съм врачка или социологическа агенция и прогнози няма да давам, но от многото си срещи с хората съм сигурен в едно нещо. На пловдивчани наистина вече им е дошло до гуша. Писнало е на всички от тройната безотговорност и политическото дебелокожие на Доган и сие. То не бяха обръчи и фирми, не бяха батковци и татковци, не бяха царски имоти. И най-наглото е, че непрекъснато се опитват да ни обясняват как черното е бяло. Хайде, стига толкова! Дойде времето тройната коалиция да отиде за дълго на почивка. Както в онзи стар филм – „Втория етаж, южното крило, при бай Ставри”. Това е, което трябва да направим на 5 юли. Хората наистина нямат повече търпение.

- Нов термин се появи в тази кампания, вече говорим за „доганизация”, доколко може да се вярва на последните изказвания на Доган?

- Ние от ВМРО, а и РЗС също отдавна бием камбаната за грандиозните поразии, които ДПС вършат с българската държава и в политиката. И тези приказки на Доган за пореден път доказват, че ние сме абсолютно прави. В България се правят непрекъснати опити да се прокарва влияние на държави, в които господства радикалният ислям. И това става чрез политически партии на религиозна и етническа основа, каквато е ДПС. И тук искам веднага много ясно да направя разграничение между българите мюсюлмани и върхушката в ръководството на ДПС. Тези две неща нямат нищо общо. От едната страна са редови български граждани, които дори не живеят добре. Въпреки, че ДПС е част от управляващата коалиция. Доган и сие всъщност ограбват ежедневно собствения си електорат, спомнете си наводненията и парите, които министерството на Емел Етем буквално открадна, за да се справя с щетите. Фирмите на ДПС взеха милиони, а хората си останаха без къщи. Да не говорим състоянието на реките какво е. При следващите по-високи води, положението пак ще е същото. Нещо не мога да разбера, как защитаваш интересите на собствените си избиратели. Нищо подобно няма. Гледат ги в очите и брутално ги лъжат. Ето защо ВМРО и РЗС ще спрат доганизацията на България. Това е срамно и пагубно за всички ни явление. Вижте само какви чудеса се въртят в главата на Доган. Той напълно се е самозабравил. До такава степен е над закона и над всякаква санкция, че се мисли едва ли не за Господ. Това не може да продължава. И тук по-тежката вина е на коалиционните му партньори, които приемат подобно нещо да се случва, само и само да са в правителството. България има нужда от хигиена. И моментът вече е дошъл. Защото търпението на хората се изчерпа.

- Проблемът обаче е в това, че българите май не виждат алтернатива, за кого да гласуват?

- Нищо подобно. Непрекъснато се срещам с хора през последните четири години и ще ви кажа, че това, което се случва е процес. Българите са интелигентни хора и трудно можеш да ги заблуждаваш. И точно защото са наясно с политическото статукво, хората са отвратени и не искат да гласуват. Това обаче дава шанс на тези, които не сме част от сценария. Факт е, че политическите ценности, които най-старата партия ВМРО изповядва, са много близки до възгледите на РЗС, една млада партия. Това показва, че е дошло време за промяна. И това ми казват навсякъде хората, които срещам – ще гласуваме за новото и за промяната. ВМРО и РЗС са доста добра алтернатива, защото хората са сравнително млади, образовани и най-важното, не са обвързани в схеми и корупции. Такива кандидати искат и пловдивчани. Старите предъвкани муцуни вече не вървят. Това е положението.

- Какво предлагате на пловдивчани като алтернатива?

- ВМРО и РЗС сме категорични, че виновните за икономическата и моралната криза в България трябва да си получат заслуженото. Това е основен приоритет за нас. Не може десетки години да генерираш корупция на най- високо ниво, през цялото време да баламосваш хората, да ползваш законите като врата в полето и да ти се размине. За съжаление досега този номер минаваше. Този път обаче няма да стане. Тройната коалиция е един крайно порочен начин на мислене и на злоупотреба с властта. Държавата обаче трябва да се очисти от тази тежка болест. Това е въпрос на политическо желание и на лично мъжество. В българската политика все още има мъже с достойнство и чест. Така че, преборването на тази брутална и безогледна злоупотреба с властта е най-важното за нас. Защото така ще излезем на чисто, откъдето вече може да се гради отново. Другото извънредно важно нещо са европейските пари. Скандално и неморално е едно правителство да губи стотици милиони предназначени за хората. РЗС и ВМРО искат пълна прозрачност и компетентност в управлението на европейските пари. Само така ще изчистим кражбите и парите ще стигнат до тези, за които са предназначени, а не в партийните каси.  Освен това едно правителство в криза, трябва най-напред да мисли за хората и как да запази работните им места. Това е основна грижа за нас.

- Конкретно за Пловдив какво ще направите?

- Пловдив има проблеми за решаване и аз съм показал как един народен представител може да работи пряко за избирателите си. Няколко важни закона приехме за подобряване на Пловдив. С поправката в ЗОС решихме най-после проблемите на българите, които живеят в Столипиново. Имам и една лична кауза, тя е в сферата на културата. След като отворим Археологическия музей в града, ще направим всичко възможно да върнем Панагюрското съкровище на пловдивчани. В следващия парламент ще променим и Закона за културното наследство. Ще дадем и доста по-добри възможности на Пловдив да развива културния туризъм. И основната битка на ВМРО остава присъединяването на община „Родопи" към града, защото Пловдив се задушава в тези тесни рамки. Не може летище Пловдив да е в село Крумово, община „Родопи". Няма такъв парадокс.

- В заключение?

- На 5 юли с номер едно в интегралната бюлетина ще разкъсаме обръчите на Доган и ще развалим рахата на ДПС. Да живее България!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Емил Радев
20 Oct, 2009 | 11:04

Браво, Бойко, браво шампионе! Със шпагата ли ги бодеш враговете? Ти сега от РЗС ли си?!?...

Един от "Синият Пловдив"
03 Jul, 2009 | 11:25

А бе важното е, че Ватев и останалите изброени са ченгета, та - МИСЛЮВАНЕ ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕ, а не след това!
Ферщеен?


Do siniq
02 Jul, 2009 | 21:33

Колега, ама яко си заблуден.
1) Не е партия, а е коалиция.
2) Не е "единствената" както обичате да се изтъквате
3) Зомби :)

Един от "Синият Пловдив"
02 Jul, 2009 | 16:46

Коя е единствената партия, в която НЯМА ченгета?

СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!

Ето още 19 причини да гласувате за нея:
1. Полезно на по-голямата част от общество – и в миналото, и днес, и в бъдеще. Реформите, които кабинетът Костов направи, бяха спасителни за българите, ефективни и предопределиха бързото икономическо развитие през следващите 10 години. Днес в сините редици бавно се заражда новата икономическа перспектива пред страната. Ако сините или идеите им управляват – бизнесът все по-малко ще се нуждае от държвата, а самата държава ще може да се съсредоточи в образованието, да се обърне повече към социално слабите българи, към големите инфраструктурни и публични проекти. В крайна сметка и за по-бедните българи едно синьо управление ще донесе повече средства и възможности от пропаганднолявото. Както се случи в периода 1998-2001-а година.
2. Синьото извървя дълъг и мъчителен път на постоянно себеочистване, понякога преминаващо в канибалско самоизяждане. Днес „сините” имат рефлекс на самоконтрол, понякога надхвърлящ границите на здравия разум, но при всички случаи много по-ефективен от самоконтрола във всяка една друга политическа сила. Идеята, че безобразията на „нашите” ще бъдат простени, защото са си „наши безобразия”, все още е жива в БСП и НДСВ, доминираща в ДПС и „Атака” и умело маскирана при ГЕРБ. При "Лидер" си е направо „символ верую” на цялата партия. При сините е невъзможна точно заради групите, които постоянно и зорко се следят една друга.
Само един пример ще дам – жестокият начин, с който се саморазправихме с управлението на Софиянски в София беше излишен. Имаше много грешки на Стефан, но последвалите управления на града ясно показаха, че са твърде далеч от неговата ефективност, а днешният фитнес режим на града няма нищо общо с буйния му растеж в периода 1999-2005 г.
3. Синьото все още се ползва със завидно доверие в Европейската общност не само по линия на Европейската народна партия. Това доверие не е панацея, но без него реформите, от които се нуждаем, ще се провеждат много трудно. Защото ще трябва да бъдат отстоявани не само пред българите, но и пред европейските чиновници всеки ден.
4. Ако синьото се научи да не клейми генерално вътрешното несъгласие, то неговото днешно разделение ще се превърне в най-голямата му утрешна сила. Защото обществото на свободни хора толерира свободното отстояване на различията и от постоянния сблъсък на различни възгледи по-ясно се очертават различните възможности. Казано простичко – синьото дава реални основания да смятаме, че най-после е научило, че в спора се ражда истината, а не само учредителни конференции на отцепнически партии.
5. Синьото е на път да прозре максимата, направила САЩ най-силната демокрация в света – „единни в многообразието”. Или поне искрено се надявам, че е така. Може би трябваше повече упорство и по-умело политическо инженерство при съставянето на сегашната
6. След 8 години в опозиция синьото се убеди, че е грешно да „назначаваш избирателите си” в държавната и общинска администрация. Ето защо днес, най-рационална и убедителна програма за намаляване на бюджетните разходи за управление може да се прочете именно в тяхната програма.
7. Синьото най-после откри себе си в средната класа, в дребния и среден бизнес, сред свободните професии. То се убеди, че т.нар. „едър български капитал” по природа е склонен да колаборира с управляващите, независимо от техния цвят и да търси възможности „да си купи послушанието на работниците” – т.е. да олевява. Няма как двигателната сила на обществените промени да е съсредоточена или у хора, които се стремят към монопол, или у мнозинство, което желае само и единствено увеличаване на социалните разходи и намаляване на работното време.
8. Ако получи възможността за управление, изстрадалото последните 8 години синьо най-после ще има смелостта да се обърне към нацията с посланието за „кръв, пот и сълзи”, за предстоящите трудности, без да го залъгва с месиански очаквания. Казано на шега – Иван Костов вече не може да е месия, освен за много малък брой негови твърди фенове. Той вече може да е рационалният, признаващ ужасяващите изпитания, които предстоят на всички ни, държавник. Той няма нужда от месиански образ, какъвто му чертаят някои. Има нужда да подчертае убедителността си на мъдър политик, преживял 2 и 200. Всеки глас, всяка партия, които се присъединяват към Синята коалиция затвърждават този образ – необходим не само на самия Иван Костов, но най-вече на бъдещето управление.
9. Без синьото в следващия парламент наистина всеки ще може „да си легне” с всекиго, поради отсъстващата изначално демаркация на моралните различия в обществения живот. Няма политическа формация в България – колкото и да се самопровъзгласяват за десни, европейско-народни и т.н. – която да се отъждествява недвусмислено с определената от кабинетите на Филип Димитров и Иван Костов обществена тенденция. Разделението „комунизъм-антикомунизъм” все повече се замества от разделението „гражданство – мафиотизирана политика” и при това противопоставяне сините категорично се отъждествяват с гражданството.
10. Синьото управление в момента е единственото, което не може по презумпция да бъде обвинено в безпощадно отношение към природата на България. Големите посегателства над горите, презастрояването на Черноморските и планинските ни курорти, перверзната „целесъобразност” при въвеждането на зоните от „Натура 2000” се случиха при управлението на НДСВ, БСП и ДПС и при отчетливата и ясна съпротива на СДС, ДСБ, "Гергьовден" и отделните земеделски партии. Надигащите се зелени движения, които не гравитират около сините политически идеи, трудно могат да убедят „зелено мислещите българи” в автентичността и добрите си намерения.
11. Подкрепата за Синята коалиция в момента ще е реална подкрепа за сериозни и спешни реформи в българското образование. Реформи, които са не просто необходими, а жизнено важни за оцеляването ни като нация в изключително агресивната среда на общ европейски пазар на труда. Днес по особено драстичен начин се виждат плодовете на 8 години волунтаризъм в областта на образованието, на една политика, която на практика беше изместена от агресивен PR и която предполагаше, че с купуването на училищни автобуси се решава въпросът за свободното движение и конкуренцията на знания и идеи в България и света.
12. Управляваща синя коалиция утре ще означава незабавни стъпки към реабилитиране на местната политика, на реалната местна власт. В момента единствено в програмите на партиите от Синята коалиция могат да бъдат видени не лозунги, а поредица от стъпки, които ще дадат делигирани бюджети на районите и кметствата в общините, реално програмно бюджетиране, създаване на второ ниво на самоуправление между общинската и централната власт, истински мажоритарен избор на съветници. С две думи – реална децентрализация и самоуправляващи се общини. И тази философия не е лабораторно създадена, а е се основава на смисъла на Обединена Европа като организация, в която най-силната административна единица е именно общината. Тези реформи не са нужни просто за оцеляването на България, а за преуспяването на ЕС като най-модерната човешка обществена организация в досегашната всеобща история.
13. Аграрната политика, предлагана от партиите в Синята коалиция, е сред малкото казано по темата, напълно лишено от сантименталност и утопични патриархално-наивистични загрижености за българското село. Става дума за икономика, при която действа простото правило купуваш евтино – продаваш скъпо, влагаш малко – получаваш много, и най-вече мислиш в съпоставителни предимства за бъдещето, а не в абсолютни за миналото, когато българските селяни са изхранвали Османската империя.
14. Синя политика по сигурност, вътрешен ред и правосъдие. Не знам дали е „време за добрите”, както твърди не особено оригиналната рекламна кампания на Синята коалиция, но със сигурност е крайно време да дойде времето за лоши неща за лошите. Неработещата съдебна система е част от негативния чеиз на управлението през последните 20 години. В това число и на синьото управление от 1998-2001 година. Най-често реформираната и най-малко реформираната. Заявките на Синята коалиция за промяна на конституцията и сериозни последователни стъпки за независимост и същевременно реален самоконтрол на съдебната власт са спешно необходими, за да оцелее малкото останал смисъл, който хората откриват в съществуването на българската държава. Съдебната система е зона на изключително внимание не само във вътрешен план – тя е и рубежа, по който се сипе най-яростният „приятелски огън” от страна на Европейския съюз. Необходими са решителни, дълбоки и бързи промени с ясни резултати. Двуинстанционно производство по повечето дела, възможност за смяна и отзоваване на съдии при доказан конфликт на интереси, повече самоконтрол, пълна финансова независимост на съдебната от изпълнителната власт и т.н. и т.н. Това са само част от категоричните заявки на сините за промени. Остава да бъдат и промоцирани лицата на Синята коалиция, които бързо да се облекат в обществено доверие, за да ги проведат. Издигането на Неделчо Беронов за президент беше добра първа стъпка в тази посока. По-късните законодателни инициативи в 40-то ОНС – също. Сега наистина е време за решителна гражданаска подкрепа и сме длъжни да я дадем.
15. Синята коалиция е необходимо да бъде подкрепена, за да се прекрати най-после господстващата срамежлива нечестност по отношение службите за сигурност. Осем години след управлението на ОДС службите в България продължават да са най-непрозрачната, най-неефективната и поглъщаща огромни и безконтролни публични средства сфера на управление. Самата система на МВР е с прераздут щат, изключително неефективно управление и с крайно незадоволителни резултати. Службите за сигурност пък страдат от конституционно заложената шизофренна фигура на президента и постоянните, скромни като резултат, опити на парламента да върне гражданския контрол върху тях. В програмите на партиите от Синята коалиция има ясни виждания за необходимите реформи, срокове и желани резултати.
16. Макар да са далеч от смелото признание, че здравната реформа е катастрофирала и трябва да се започне отново, сините политици са сред малкото български държавници, които все още твърдо говорят за радикални реформи в областта на здравеопазването. Неоспорима истина е, че започнатата от тях реформа през 1999-а беше изкривена до неузнаваемост от последвалите упражнения на НДСВ, БСП и ДПС. Резултатите днес са видими за всички. Българското здравеопазване е кентавър, болен от шизофрения и непрекъснато яхан от некадърни здравни министри, монополна здравна каса и алчни фармацевтични компании, умело възползващи се от корупцията в сферата, за да затвърждават монопола си върху здравето. Необходими са спешни реформи, основани върху елементарната представа за добро и зло, каквато само етичната концепция на сините може да наложи и да превърне в действена политика.
17. Рационалността на възгледите в областта на културната политика на България са вероятно сред най-големите достойнства на синята концепция за управление. Започналото при госпожа Москова съживяване на държавната отговорност за културата даваше резултати повече от 8 години – до степен да не се забелязва пълната безпомощност на последващите управления да отвоюват по-достойно място за културата в разпределението на публичните средства.
18. Парламентарното поведение на партиите от Синята коалиция през изминалите 8 години ми дава основание да смятам, че промените в мисленето на хората, които леко се чалнаха от огромното обществено доверие през 1997-а, е окончателно и наистина в добра посока. Днес сините са по-рационални, по-наясно с приоритетите и необходимите първи стъпки на едно оздравително управление, по-лишени от илюзии от когато и да е било. Многократните раздели и събирания, продължителното седене в опозиция ги направи тъжни и мъдри, а – както казва Конфуций – ако се срещнат две еднакво силни амрии, ще победи по-тъжната. Тук виждам и ролята на всички онези българи, които – макар и да имат много резерви и съмнения по отношение на една или друга фигура в синята коалиция – трябва да подкрепят сините на 5 юли. Трябва, за да дадат възможност да се сблъскат две еднакво силни армии, а да победи по-мъдрата.
19. Изстраданата истина е по-добър учител от подарената. Преди 2000 години Богочовекът Исус, изворът на изстраданите истини и надеждата за спасение, каза: "Истината ще ви направи свободни.". Днес мога само смирено да Го повторя: тези думи са истина. А вие сте свободни да повярвате в тях.

Л. Дилов

Опознай си ченгетата, за да ги...
02 Jul, 2009 | 16:45

Останалото - от всеки според вкуса му. Ето нашият принос към пловдивските избиратели:

От "РЕШЕНИЕ №69 ОТ 29.06.2009 Г. - ЛИЦА, РЕГИСТРИРАНИ ОТ ЦИК ЗА КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ"

Асен Димов Методиев - ДПС в 16-и ИР-Пловдив

Бойко Иванов Ватев - "Ред, законност и справедливост" в 16-и

ИР-Пловдив Ваньо Тодоров Иванов - За Родината – ДГИ-НЛ в 16-и ИР-Пловдив Владимир Иванов Хаджов - "Обединение на българските патриоти" в 17-и ИР-Пловдив-област Георги Миланов Георгиев - Български национален съюз – НД" в 17-и ИР-Пловдив-област и в 22-и ИР-Смолян Димитър Костадинов Калдиев - Българската лява коалиция в 17-и ИР-Пловдив-област Дончо Нанов Дончев Гърбов - Коалиция "За Родината – ДГИ-НЛ" в 16-и ИР-Пловдив Минчо Генов Минчев - Българската лява коалиция в 9-и ИР-Кърджали и в 17-и ИР-Пловдив-област Симеон Ангелов Шуманов - "Български национален съюз – НД" в 16-и ИР-Пловдив и в 17-и ИР-Пловдив-област Стефан Иванов Дедев - ГЕРБ в 16-и ИР-Пловдив Стилиян Николов Иванов - "Българската лява коалиция" в 16-и ИР-Пловдив и в 25-и ИР-София


знаещ
02 Jul, 2009 | 16:28

Чудя се дали остана още някой който да му вярва ?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.