Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КЗК разполага с доказателства за картел при горивата
12 Октомври 2016
Комисията, чийто нов състав бе гласуван от депутатите преди по-малко от три месеца, започва секторни анализи във всички сфери
Комисията за защита на конкуренцията разполага с безспорни доказателства за съществуването на картел при цените на горивата между шестте вериги бензиностанции, които бяха обявени. Пред "Хоризонт" председателят на регулатора Юлия Ненкова обясни това по повод думите от вчера на Андрей Делчев от Петролната и газова асоциация, че все още няма решение за картелно споразумение при определянето на цените. Комисията, чийто нов състав бе гласуван от депутатите преди по-малко от три месеца, започва секторни анализи във всички сфери, особено свързаните със защитата на потребителите.

Практики на договаряне на цените ще се търсят най-напред в хипермаркетите. Според председателя на регулатора проверките са както на място, така и чрез съответната документация.  За подобна съгласувателна политика ще бъде проверяван и секторът на фармацията. Ненкова не пожела да вземе отношение към докладите за работата на КЗК през 2014-а и 2015-а година, които депутатите приеха, поради липсата на съпричастност към антимонополния орган в този период.

По време на заседанието на Парламентарната комисия депутатът Димитър Байрактаров остро критикува работата на предишния състав на КЗК:

Почти нагледно да ви покажа как се правят доклади копи-пейст, тоест през тези години сме имали една комисия за защита на конкуренцията, която е действала чисто проформа, една демонстрация, за да се убедите сами. Вземаме доклада за 2014 година и започваме на страница пета. КЗК е направила предложение за изменение и допълнение на 16 проекта на общи административни актове. Вземаме доклада за 2015 година, страница шеста, малка промяна само в номерацията на страницата. КЗК е направила предложение, изменение и допълнение, вместо 16, 13 проекта на общи административни актове. Целият доклад най-вероятно стои от пет-шест години като проект на компютъра на някой чиновник.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.