Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Хасково са открити отпечатани фалшиви бюлетини
29 Септември 2014
Образувани са 9 досъдебни производства за купуване на гласове

Девет са образуваните досъдебни производства за организиране на търговия с гласове. Седем са на територията на Апелативна прокуратура - Бургас и две в Пловдив, обясни за БНР председателят на Гражданския изборен борд Илона Кръстенякова от Върховната касационна прокуратура. Има и досъдебно производство за отпечатване на фалшиви бюлетини на територията на област Хасково, съобщи Кръстенякова:
 
Става въпрос за задържани бюлетини, става въпрос за образци, които по никакъв начин не биха били годни да се използват при гласуване. Става дума за 52 броя. Нали разбирате, че не биха могли да окажат кой знае какво влияние като бройка. Досъдебното производство е образувано по сигнал до полицията. Вероятно ще бъде прекратено, това е мое мнение, защото става въпрос за негодни бюлетини.

Подробности за печатницата не бяха дадени.

Говорителят на Хасковската районна прокуратура Делчо Илчев обясни, че по случая е образувано доседъбно производство срещу неисвестен извършител. Законът предвижда до три години затвор за подобно престъпление.
 
Новите тенденции при купуването на гласове са да се атакуват работещи във фирми за чистота, обясни Георги Арабаджиев от Криминална полиция:

Очевидно гражданите, които работят във фирмите за чистота, са най-политически неукрепнали и към тях са насочени най-големите стремления на партиите и изобщо на лицата, които искат да купуват вот.

Регистрира се обаче неудовлетворение сред хората, готови да продават гласовете си.

Те са неудовлетворени затова, че не се явяват купувачите. А купувачите не се явяват, може би защото нямат пари. Изобщо свободният паричен ресурс на тези избори е много по-ограничен от други избори, твърди Арабаджиев.

Хора, които на предишни избори са били наблюдатели, а сега не са регистрирани като такива, също недоволстват и сътрудничат на МВР. Дори на някои места в страната се налага полицията да им съдейства с физическа охрана, за да не бъдат набити.

Гражданските организации от Изборния борд остро поставиха въпроса за това на какъв принцип се командироват гражданите на държавата, специално в секциите в Турция.

Хора, които освен опит в провеждането на избори, имат и юридическо образование или опит в съответната област, каза в отговор главният секретар на МВнР.

Държавата ще осигури по един представител във всяка секция зад граница.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.