Факти, Анализи, Коментари
   9 Юни 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иво Атанасов: “Трябва да бъдеш честен, колкото и да деградира обществото!”
Десислава Бакърджиева - 7 Февруари 2005

     Иво Атанасов е народен представител, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България. Член е на Комисията по култура, зам-председател е на Комисията по медии. Избирателният му район е Кюстендил.
     По професия е журналист, работи в областта на културата и медиите. Преди да стане народен представител, Иво Атанасов има публикации в почти всички софийски вестници, сътрудничи на радио “Благоевград”, пише за медия в Кюстендил.


Иво Атанасов: “Никой не обича онези народни представители, които не излизат на трибуната!
     - Колко мандата имате в Народно събрание и случайно ли станахте политик?

     - Четири мандата, от 13 октомври 1991 година. Дали случайно? Може да съм попаднал случайно, както мнозина тогава, защото се сменяше т. нар. “политически елит”, но може да се мисли и в друга посока дали оставането ми е случайно. Не е моя работа да го коментирам.
     Говорейки за четири мандата, някои вероятно си представят диктатор, който не дава никой да се докопа до депутатското място. Винаги съм бил избиран отдолу нагоре, при възможно най-демократичните процедури, които съществуват в БСП. Преди един месец, когато общинският съвет на БСП решаваше предложенията за листата, при тайно гласуване получих 77 % от гласовете.

     - Какво не трябва да забравя един политик?

     - Много неща. Колкото и елементарно да звучи, не трябва да забравя откъде е тръгнал. Трябва да е наясно какво очаква от него избирателят. Той очаква народният представител да бъде в залата, същевременно да работи по проблеми на региона. Това се цени даже повече, отколкото работата по големите въпроси на България. Все още на депутата се гледа, както едно време: да направи път, мост, да построи училище, детска градина. Това е, което се очаква от него.
     Разбира се, трябва да бъдеш активен, защото никой не обича онези народни представители, които не излизат на трибуната, не участват в предавания, не пишат статии. Трябва да бъдеш честен, колкото и да деградира обществото. Днес се смята за някаква норма, че влезлият в Парламента забогатява. Все пак българинът е особено чувствителен, когато някой използва властта за собственото си обогатяване. Това е основната причина, както за падането на рейтинги, така и за сриване на авторитети на личности и партии. Който се занимава с политика, трябва да се съобразява, да има търпение, да не бъде груб и високомерен с обикновените хора и, разбира се, да е достъпен по всяко време. Съчетаеш ли тези неща, можеш да изкараш четири мандата.


“Политикът трябва да е наясно какво очаква от него избирателят!”
     - Кога българите ще обикнат своите политици?

     - Знаем за израза, че политиката е мръсна работа, но тя е мръсна, защото в нея попадат мръсни хора. Ако броят на почтените играчи в политиката се увеличи, могат да се направят много неща по най-различни начини. Ако водещият мотив, ако доминантата в главата на народния представител не е как да спечели нещо за себе си, тогава много неща ще изглеждат по-различно. Питам се дали това е постижимо. Винаги ще има честни хора в Парламента и то във всички парламентарни групи. Елементарно е да се каже, че само едните са честни, а другите са крадци.

     - Кой смятате, че е най-големият Ви успех?

     - Спомням си, че четири години от живот ми отидоха да говоря за г-жа Надежда Михайлова и нейните приватизации. Никой не ми даваше трибуна, нито в радио, нито в телевизия или вестник. Единствено, което успявах да кажа, бе по парламентарния микрофон по време на петъчния парламентарен контрол. В края на краищата, днес всички говорят за гаража на Надежда Михайлова и рейтингът й падна от 58 % на 27 %. Изключително трудно е да формираш обществено мнение с двете си ръце. Постигнах успех в това отношение, защото казах истината, а не замерях с компромати. Стигна се дотам, че ми се обаждаха от вестници, за да ми поръчват статии за Надежда Михайлова.
     Иначе съм рекордьор по питания и актуални въпроси в последните 13 години. Няма друг, който да е бил по-активен в парламентарния контрол. И като се знае какъв парламентарен контрол имаше през онези 45 години може да се каже, че в последните 60 години в това отношение съм първенец. Стотици проблеми на отделни хора съм довеждал до различните етажи на управлението и съм настоявал да се търси решение.

     - Участвахте в предаването “Вот на доверие”. Доволен ли сте от процента на зрителите, които гласуваха за Вас?

     - Много се дърпах преди да отида в това предаване, защото е ясно отношението към политиците като цяло. То е негативно и един политик във “Вот на доверие” може само да загуби. Не можех да откажа на Иван Гарелов. Това, което стана във „Вот на доверие”, донякъде ме задоволи. Там имаше две момичета - фолк певицата Елена Паришева и Ваня Герова от Благоевград. Първият ден и двете изразиха крайно отрицателно мнение за мен, но не защото ме познават, а тъкмо защото не ме познават. В течение на тези няколко дни, през които можаха да ме опознаят, и двете намериха повод да кажат в ефира, че са променили отношението си към мен.

     - Как смятате да спечелите избирателите на предстоящите избори?

     - Ще излезем с реалистична програма, добре осигурена кадрово и финансово. Веднъж спечелихме избори с надути обещания през 1994 г., след което бяхме прогонени от Парламента с камъни и павета. Имаме си обеца на ухото и няма да си позволим втори път да се явяваме пред гражданите с надути и неизпълними обещания, колкото и да ни струва това. В крайна сметка, не искаме властта лично за себе си и не я преследваме на всяка цена.
     Ще излезем с онова, което е реално, което може да внесе промяна в битието на хората. Приемат ли се управленските проекти аз смятам, че до конгреса в края на март ще имат възможност гражданите на България в детайли да се запознаят с всичко онова, с което ще се ангажираме предизборно.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

crazy
10 Mar, 2005 | 16:01

BSP - politicite si meni, nrava nikoga!


Нейко Батов
18 Feb, 2005 | 14:53

Опитвам се да следя от близо политическия живот на г-н Атанасов. Впечатлява ме със своята достъпност, човечност и себеотдаване. Като Кюстендилец искам да кажа, че ние се гордеем с него. Освен, че умее да изслушва проблемите ни, най-важното е, че се вслушва в тях. Помогнал е не веднъж и продължава да го прави с всеотдайност. Малцина са хората в политиката, които са успяли да се съхранят, а той е един от тях!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.