Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Vorph от Samael: “В новия си албум показахме светлината в най-могъщия й вид!”
29 Септември 2004

     Според древната юдейска митология Самаел е Принцът на Демоните – съблазнител, обвинител и разрушител. Името му се превежда буквално като "Отровата на Бог". Много хора го отъждествяват и с Ангела на смъртта.
     Според съвременната метъл митология Samael е швейцарски квартет, сформиран преди около 17 години от двама братя – Vorph и Xy (произнасят се съответно Ворф и Кси). Дебютният им албум “Worship Him” (1990) се превърна в крайъгълен камък в набиращия по онова време канска мощ блек метъл.
     На 11 октомври с помощта на дългогодишния басист Mas и новото шестструнно попълнение Makro, демоничните принцове Vorph (вокали и китара) и Xy (грижещ се понастоящем за клавирите, програминга и перкусиите) ще зарадват многобройните си поклонници с отчаяно бленувания си нов студиен албум "Reign of Light". Подробности ще научим лично от предводителя на Ангелите на смъртта Vorph...


     Интервюто взе за ТОККАТА Ники Василев.


Vorph: “Бих казал, че новият ни албум е доста по-ранообразен и мелодичен!””
     - Samael, септември 2004 г...

     - Прекрасно е, че най-сетне успяхме да завършим работата по “Reign of Light”. Мина наистина доста време от издаването на предшественика му “Eternal”, но не сме мързелували през тези пет години, напротив – двамата с Xy записахме електронния проект “Era One”, който обаче все още не е издаден. Имахме и доста турнета, свирихме по фестивали... Да, определено беше напрегнат период.

     - Makro...

     - Той е новият ни китарист, който се присъедини към нас през есента на 2002 г., след решението на Kaos да напусне групата. Спешно се нуждаехме от заместник и веднага се сетих за Makro. Бях сигурен, че ще се справи със свиренето, но не бе ясно дали ще си паснем и като хора. За щастие, оказахме се приятно изненадани, тъй като момчето успя да намери точното си място в Samael за отрицателно време, а това не е лека задача... Имам предвид, че с Mas и Xy сме заедно повече от десет години, познаваме се прекрасно, адски сме гъсти и трудно допускаме външни лица... Сега обаче съм изключително доволен, че Makro е един от нас.

     - “Reign of Light” – работата...

     - Записахме албума в две местни студиа. Нямахме срокове и не се налагаше да бързаме, така че оползотворихме възможността да се съсредоточим изцяло и без ограничения над работата по песните.
     Отново се възползвахме от услугите на Waldemar Sorychta от Grip Inc. в ролята му на продуцент – всичките ни албуми, с изключение на дебюта и “Eternal”, са записани с него. Той дойде в Швейцария и си свърши работата за около седмица, след което материалът бе изпратен за смесване на Stephan Glaumann (грижил се за звука на Rammstein, Clawfinger, Bon Jovi и др.) в Швеция и... Да, определено сме доволни от крайния резултат.

     - “Reign of Light” – музиката...

     - Бих казал, че новият ни албум е доста по-ранообразен и мелодичен, но същевременно и по-агресивен в сравнение с предшественика си. Мисля, че се получи нещо като идеален компромис между “Eternal” и “Passage”. Опитахме се да съчетаем най-силно въздействащите елементи от тези две издания, като добавим и някои нови идеи (например промъкващите се на места ориенталски мотиви), за да не се повтаряме.


Според съвременната метъл митология Samael е швейцарски квартет, сформиран преди около 17 години.
     - “Reign of Light” – текстовете...

     - В последните ни албуми не пиша на определени теми и не градя концепции. Просто изразявам вътрешния си свят чрез спомени, натрупали се в съзнанието ми в течение на времето, чрез преживяванията и чувствата си... Текстовете ми са комбинация именно от тези неща. С други думи, занимавам се с живота като цяло, а не само с дадена страна от него.

     - “Reign of Light” – визията...

     - Възнамерявахме да покажем светлината в най-могъщия й вид (”Reign of Light” = “Господство на светлината”), но така и не решихме как точно да го постигнем, затова прибягнахме до номера със слънчевото затъмнение, което се вижда на обложката – огромно черно петно, зад което се крие мощна, но невидима светлина...

     - Сцената в Швейцария – преди vs. сега...

     - Никога не съм делял музиката не географски принцип, така че не знам какво да кажа... Разбира се, имахме групи като Celtic Frost, които бяха ужасно интересни за времето си, но днес...? Наистина не знам. Обичам да слушам The Young Gods, но те не свирят метъл. Харесвам и Yello, които пък са електронна формация... Като че ли не се сещам за добри съвременни швейцарски метъл групи.

     - Samael – бъдещето...

     - Чакаме да изкараме “Reign of Light” в музикалните магазини и да потеглим на турне. Първата ни изява ще е на 22 октомври в Германия, след което ще обикаляме Европа до декември. Подготвили сме адски сериозна и мащабна програма, така че може и да се видим на някой от концертите...

     Пълният текст на интервюто може да прочете в музикално-информационния сайт ТОККАТА!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.