Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реал Мадрид с 13-та титла в Шампионската лига
27 Май 2018
"Белият балет" победи Ливърпул с 3:1 на Олимпийския стадион в Киев
Най-успешният тим в Шампионската лига Реал Мадрид победи Ливърпул с 3:1 и завоюва най-престижния европейски трофей за 13-и път в своята история. И четирите гола на Олимпийския стадион в Киев бяха отбелязани през второто полувреме, а в антигерой за английския гранд се превърна вратарят Лорис Кариус, който допусна нелепи грешки при две от попаденията на "белия балет".

Реал излезе на терена със същия стартов състав, като този във финала през 2017 г. , когато испанският тим разгроми Ювентус с 4:1.

Началото на двубоя бе вихрено, но и двата отбора действаха предпазливо и първата сериозна опасност бе създадена в 15-ата минута, когато след грешка на англичаните в собствената им половина и скоростна атака на Реал Кристиано Роналдо стреля опасно, но над напречната греда.

В 23-ата минута пък Ливърпул създадоха великолепно положение и удар на Роберто Фирмино бе блокиран, а след това топката се озова в Трент Александър-Арнолд, чийто мощен удар бе париран от Кейлор Навас. В 30-ата минута Ливърпул понесоха огромен удар, след като суперзвездата на тима Мохамед Салах бе принуден да напусне терена със сълзи на очите заради контузия в лявото рамо. Острието на мърсисайдци пострада малко преди това при стълкновение със Серхио Рамос. На мястото на египтянина влезе Адам Лалана.

Пет минути по-късно и в състава на Реал бе извършена смяна и Начо влезе на мястото на десния бек Дани Карвахал, който тръгна към съблекалнята, облян в сълзи. В 43-ата минута гол на Карим Бензема бе отменен заради засада на Роналдо, а телевизионните повторения показаха, че съдийското решение е правилно. Малко след това Начо бе изведен на добра позиция от Бензема, но ударът му мина на сантиметри от гредата. Секунди преди края на полувремето и изстрел на Бензема мина опасно близо до очертанията на вратата, пазена от Лорис Кариус. Така след интересни 45 минути двата отбора се оттеглиха на почивката при нулево равенство.

Веднага след подновяването на играта Реал бе близо до гола след грешка на Адам Лалана и удар на Иско, който нацели напречната греда. Реал обаче поведе в резултата в 51-ата минута след безумна грешка на вратаря на Ливърпул - Лорис Кариус улови една топка при безобидна ситуация и тръгна да я хвърля с ръка към свой съотборник, а намиращият се до него Бензема само протегна крак и я прати в мрежата. Английският тим успя бързо да възстанови равенството с гол на Садио Мане, а Кариус се реваншира частично за грешката си, блокирайки по майсторски начин изстрел на Иско. Гарет Бейл изведе Реал отново напред с много красив гол със задна ножица с левия крак в 64-ата минута. Мане пък бе близо до втори гол за Ливърпул, но от границата на наказателното поле стреля в страничната греда в 70-ата минута. Три минути по-късно Роналдо пропусна да реши окончателно спора, след като се озова на чудесна позиция, но в последния възможен момент Робъртсън с шпагат изчисти топката в корнер.

В 82-ата минута Кариус се отличи с още едно добро спасяване след удар на Бензема, но стражът на Ливърпул се изложи за втори път минута по-късно, когато не успя да спаси далечен шут на Бейл и допусна трети гол в мрежата си, който се оказа последен в срещата.

Реал е най-успешният клуб в историята на турнира с 13 титли, три от които поредни, а Ливърпул остава с пет трофея във витрината си. Испанският гранд е абсолютният доминатор в Шампионската лига в последните години и това бе четвърти финал за Кралския клуб за пет години, като в предишните три те на два пъти победиха градския си съперник Атлетико Мадрид и веднъж – Ювентус. За Ливърпул това бе първи финал от 2007-ма година насам, когато „червените“ загубиха от Милан.

Зинедин Зидан влезе в историята с трети пореден триумф в Шампионската лига и то в едва третия си сезон като треньор на Реал. Кристиано Роналдо стана първият футболист, спечелил Шампионската лига пет пъти. Досега португалецът делеше първото място с четирикратните победители в турнира Кларънс Зееедорф, Шави, Андрес Иниеста, Лионел Меси и Жерард Пике. Роналдо спечели ШЛ три пъти с Реал (2014, 2016-2018) и един с Манчестър Юнайтед (2008). /БГНЕС


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.