Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кристиано Роналдо стана футболист № 1 в света за 2017г
24 Октомври 2017
Роналдо спечели приза в конкуренцията на нападателя на Барселона Лионел Меси и бразилецът Неймар
Кристиано Роналдо спечели за втора поредна година приза за футболист номер 1 в класацията на ФИФА. Портуалецът получи своята награда лично от легендите на световния футбол Диего Марадона и бразилеца Роналдо на бляскава церемония в Лондон. За втора поредна година ФИФА определи лауреатите отделно от седмичника France Football, който традиционна връчва "Златната топка" от 1956 година насам. Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. се провеждат две отделни анкети.

Роналдо спечели приза в конкуренцията на нападателя на Барселона Лионел Меси и бразилецът Неймар, който игра в Барса миналия сезон, а през лятото бе трансфериран в Пари Сен Жермен. Тримата бяха номинирани от специална комисия, съставена от бивши футболни звезди като Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерама и Едвин ван дер Сар. В гласуването пък взеха участие капитаните и треньорите на националните отбори, журналисти и запалянковци.

Освен приза на най-добър футболист, по време на бляскавата церемония в лондонския театър "Паладиум", която бе водена от актьора Идрис Елба и спортната журналистка Лейла Анна-Лий, от ФИФА раздадоха още куп награди за най-заслужилите през изминалата година. За званието най-добър треньор претендираха Зинедин Зидан (Реал Мадрид), Антонио Конте (Челси) и Масимилиано Алегри (Ювентус), като тук очаквано призът отиде при първия, който бе с основна роля за успехите на Кралския клуб през изминалия сезон.

За първи път ФИФА награди и най-добрия вратар, а победителят бе легендата на Ювентус Джанлуиджи Буфон, който пребори конкуренцията на Кейлор Навас от Реал и Мануел Нойер от Байерн. За най-добра футболистка за сезона бе избрана холандката Лийке Мартенс от тима на Барселона. Най-добър треньор в женския футбол пък стана селекционерката на Холандия Сарина Вигман.

С гласовете на запалянковците пък бе определен лауреатът за приза на името на Ференц Пушкаш, който се дава за най-красив гол за годината. Победител стана Оливие Жиру с брилянтното му изпълнение на „скорпионен удар“ в шампионатния мач от Висшата лига срещу Кристъл Палас. Със своя уникален гол нападателят на Арсенал стана и първият французин, който спечели наградата „Пушкаш“. Специалната награда бе предвидена и за футболните фенове, като тя отиде при привържениците на Селтик. Призът за феърплей бе спечелен от футболиста на Словацко Франсис Коне, който се превърна в герой, след като по време на мач от чешкото първенство спаси живота на вратаря на Бохемианс Мартин Берковец.

Идеалният тим на ФИФА за 2017 година пък бе в състав Джанлуиджи Буфон, Дани Алвес, Марсело, Леонардо Бонучи, Серхио Рамос, Андрес Иниеста, Лука Модрич, Тони Кроос, Лионел Меси, Неймар и Кристиано Роналдо.

От 1991 до 2009 г. ФИФА награждаваше най-добрия футболист за годината и първи победител в анкетата стана Лотар Матеус. Настоящият треньор на Реал Зинедин Зидан прибра три пъти наградата, през 2008 г. я получи Кристиано Роналдо, през 2009 г. - Лео Меси. От 2010 до 2015 г. ФИФА определяше лауреатите съвместно с редакцията на France Football. Церемонията за най-добрия футболист за 2016 г. на ФИФА се проведе през януари тази година в Цюрих. Освен Роналдо награди получиха още Клаудио Раниери, Карли Лойд и треньорът на немския национален отбор за жени Силвия Найд. /БГНЕС


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.