Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха концертa на Ал Ди Меола в Русе заради неуредени авторски права
10 Юни 2018
След сигнал на Музикаутор до Министерство на културата и активна кореспонденция с Община Русе събитието беше отменено ден преди провеждането му
Първият спрян концерт в България заради неуредени авторски права вече е факт, след като Музикаутор сезира всички контролни органи, които са задължени от закона да защитават правата на авторите у нас. В резултат на това Община Русе, в качеството си на собственик на залата, където трябваше да се проведе концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола, взе решението да го спре ден преди провеждането му. Причината – поредица от съмнителни обстоятелства около организатора на събитието, установени от проверка на Министерство на културата по сигнал, подаден от Музикаутор.

Става въпрос за фирма, която се промотира под търговския бранд “Vulsima” и която според проверката няма нищо общо с лицето, което се представяше за организатор на събитието. 

Това е първият пробив в този сегмент, при който заради некоректен промоутър се спира събитие, след приетите промени в Закона за авторското право, които бяха одобрени от депутатите през март тази година. 

С тях собствениците на зали вече носят солидарна отговорност заедно с организаторите на концерти за уреждането на авторските права. Така, за да наемат зала, промоутърите трябва да предоставят лицензионен договор за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които редовно се организират концерти. 

Там нарушенията също са много. От началото на годината до този момент в един от най-популярните клубове – Mixtape 5, са организирани близо 100 концерта. От тях са лизензирани едва два, като до този момент все още няма направени плащания по договорите. Не по-различна е ситуацията в други популярни клубове за жива музика – Studio 5 и Sofia Life Club. 

Основната причина за бягство от закона е оправданието на собствениците на подобен тип заведения, че не те са организатори на събитието, което води до постоянно прехвърляне на топката межу промоутъри и собственици на зали. Крайният резулат – хиляди ощетени автори, които са лишени от правото си да получат заслуженото за създаденото от тях.

„Важно е да се знае, че влезлите в сила промени, които въвеждат понятието солидарна отговорност всъщност засягат не само големите концертни зали, но и заведения и клубове, където има музика на живо и дори общински терени, на които се организират различни концерти“, подчерта Иван Димитров – изпълнителен директор на Музикаутор. 

Именно общините ще имат съществена роля при упражняването на контрол не само на пазара с концертите, но при търговските обекти, заведения, хотели и ресторанти. Съгласно промените общинските инспектори, вече ще могат да проверяват обектите за наличието на договори с организациите за управление на права, с които доказват че ползват музика в обектите си напълно легално. В противен случай ще бъдат налагани санкции до 10 000 лв.

С половината от парите, които инспекторите ще съберат като глоби от некоректните собственици на обекти, ще се финансират различни културни проекти в регионите, а останалата част ще отива в Национален фонд „Култура“. 

Очакванията са, че с промените ще се подобри значително контрола върху този сектор, който до момента е обхванат едва на 15% и то без да се налага да се ангажират допълнително нови служители. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

автор
11 Jun, 2018 | 16:56

Пак се изложихме пред чужденците


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.