Факти, Анализи, Коментари
   4 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
VII Фестивал на българското кино започна в Прага
5 Февруари 2015
Поредното издание е посветено на 100-годишния юбилей на българското кино

Седмият Фестивал на българското кино започна в Прага и ще продължи до 11 февруари. Поредното издание е посветено на 100-годишния юбилей на българското кино. Организатори на събитието са Посолството на Република България в Чехия, Българският културен институт в Прага, Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна”.
Фестивалът е  под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман.

В избора на филмовите заглавия  са участвали също представители на кино „Луцерна”, както и специалисти от Института за документално кино в Прага. Филмите ще бъдат показани в кино „Луцерна” и в залата на Европейския дом - Представителството на ЕК в Прага. Тази вечер публиката ще види „Съдилището” - лентата носител на наградата за най-добър игрален филм "Златна роза 2014". Режисьорът Стефан Командарев ще бъде сред гостите на събитието. Зрителите ще се срещнат в следващите дни и с Ники Илиев, в рамките на прожекцията на неговата комедия „Живи легенди”, както и с актрисата Саня Борисова. Филмът е носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на „Манхатън Филм Фестивал” в Ню Йорк. В програмата е и дебютната лента „Виктория” на режисьорката Майя Виткова, която бе сред заглавията на филмовия фестивал в Карлови Вари. След Прага Стефан Командарев и Майя Виткова ще заминат за кинофестивала в Германия "Берлинале".

Тази година ще бъде отдадена почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана емблематичната творба на Методи Андонов „Козият рог” (1972 г.), заснета от Димо Коларов.

Документалната програма включва „Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова, „Живот почти прекрасен” на Светослав Драганов, както и „Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов -  най-добър документален филм със "Златен ритон 2014".

Публиката отново може да види и изложба в кафенето на кино „Луцерна” и в Европейския дом  - „Отражения”, авторски фотографии на Александър Иванов.

Събитието беше предшествано снощи от дегустация на български вина и екологични продукти от български рози в пасажа на кино „Луцерна” и на фона на филмова музика на Стефан Вълдобрев.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.